Į Lietuvos Respublikos administracinių teismų įkūrimo 15-ojo jubiliejaus proga Vilniaus apygardos administraciniame teisme surengtą minėjimą buvo atvykę Nacionalinės teismų administracijos vadovė Reda Molienė, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Ričardas Piličiauskas, šio teismo teisėjas, Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos pirmininkas Ramūnas Gadliauskas, Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas, buvusi ilgametė VAAT pirmininkė, dabar Vilniaus apygardos teismo teisėja Zita Smirnovienė, buvę ir esami VAAT teisėjai, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio apygardų administracinių teismų vadovai ir teisėjai.

„Administraciniai teismai per 15 metų užaugo, sutvirtėjo, pelnė visuomenės pasitikėjimą ir tapo svarbia teisminės valdžios grandimi. Drauge užaugo ir administracinių teismų teisėjų karta“,– pradėdama renginį sakė Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininkė Ina Kirkutienė.

Kaip sveikindamas kolegas su jubiliejumi savo kalboje pažymėjo Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas R. Piličiauskas, administracinių teismų sistema pasiekė savo brandos etapą ir tapo patikimu skydu ginant viešąjį interesą, apsaugant eilinį pilietį nuo valdininkų savivalės.

Dvylika metų vadovavusi šiam teismui Z. Smirnovienė prisiminė pirmuosius teismo kūrimosi mėnesius, metus, nelengvą pradžią nagrinėjant pirmąsias administracines bylas. Savo prisiminimais su kolegomis dalijosi ir buvęs Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Stasys Gudynas, palinkėjęs kolegoms ištvermės, drąsos ir tvirtumo ginant savo nepriklausomumą.

Renginio metu buvo atidaryta žurnalisto, fotografo, žmogaus-balso, kuris jau 44-erius metus rytais žadina Lietuvą nacionalinio Lietuvos radijo bangomis, Juozo Šalkausko fotografijos darbų parodą „Vietnamo veidai ir vaizdai“.

Nuotraukų autorius apkeliavo šią egzotišką šalį nuo šiaurinės dalies iki pietų. Stebėjo ir fiksavo unikalius gamtos vaizdus, mums mažai pažįstamus to krašto žmones. Tai – jau 12-oji Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės nario Juozo Šalkausko surengta paroda.

Atidarydama šią parodą I. Kirkutienė pasidžiaugė, kad teismo rūmuose jau tapo tradicija pavasarį sveikinti meno darbų paroda.

„Prieš metus šioje erdvėje akį džiugino kolegės Nijolės Sušinskienės tapybos darbai, o štai šiandien pasineriame į spalvingų Juozo Šalkausko fotografijų iš tolimojo Vietnamo pasaulį”,– sakė I. Kirkutienė.

Teismo pirmininkė padėkojo autoriui už parodai paskolintus savo darbus ir susirinkusiems svečiams bei pačiam parodos autoriui pateikė staigmeną – pakvietė pažvelgti į Vietnamą ir kito keliautojo – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininko Ričardo Piličiausko akimis – į alternatyvią jo darbų parodą „Piešiame Vietnamą vandeniu“.

Pasak Fotomenininkų sąjungos pirmininko Jono Staselio, ši nedidelė paroda parodoje liudija, kad teisėjai – kūrybingi ir išradingi žmonės. „R. Piličiausko nuotraukose užfiksuoti vaizdai ne konkuruoja su pripažinto fotomenininko darbais, o juos gražiai papildo, tuo darsyk patvirtinant, kad fotografija – labai subjektyvus ir labai talpus menas, “- sakė J. Staselis

LVAT pirmininkas R. Piličiauskas perskaitė Teisėjų tarybos pirmininko Gintaro Kryževičiaus padėkos raštus vasarą į pensiją išeinančioms Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjoms – Nijolei Sušinskienei ir nuo pirmosios teismo darbo dienos čia dirbančiai Nijolei Žalnieriūnienei. Kolegos įteikė joms atminimo dovanėles. Renginyje grojo saksofonu maestro Petras Vyšniauskas, rašoma teismo pranešime spaudai.