Taip nutarė Teisėjų taryba, panaikinusi apribojimus viešinti ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Siekdama nustatyti aiškias teismų sprendimų komentavimo taisykles ir kriterijus, tiek bylos nagrinėjimo, tiek ikiteisminio tyrimo stadijoje, Teisėjų taryba patvirtino Informacijos apie teismų veiklą ir bylas teikimo viešosios informacijos rengėjams taisykles.

Naujose taisyklėse Teisėjų taryba nustatė, kad teismai gali teikti žiniasklaidai ir visuomenei informaciją ne tik apie nagrinėjamas bylas, bet ir apie priimtus teismo sprendimus ikiteisminiame tyrime.

Toks sprendimas priimtas išanalizavus teisės aktus ir atsižvelgus į Generalinės prokuratūros bei Valstybinės asmens duomenų apsaugos inspekcijos nuomonę. 

„Taisyklėse nustatyta, kad ikiteisminio tyrimo stadijoje žiniasklaidos atstovams gali būti teikiama informacija apie konkrečius teismo atliktus veiksmus – paskirtą posėdį, kardomąsias priemones ar kitus sprendimus ir jų motyvus. Svarbu pažymėti, kad toks informacijos paskelbimas negali trukdyti tyrimui. Be to, prokurorui pareiškus argumentuotą prašymą informacijos neteikti, teisėjas gali jį tenkinti“, – teigia Teisėjų tarybą aptarnaujančios Nacionalinės teismų administracijos (NTA) Komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė-Babkin.

Teisėjų tarybos nuomone, teisėjas, priėmęs sprendimą, turi gebėti paaiškinti jo motyvus.

„Neprivaloma kaskart teisme rengti spaudos konferencijos ar dalyvauti telvizijos laidose, tačiau, pasibaigus posėdžiui, proceso šalims turėtų būti paprastai paaiškinta, kas, kodėl ir kaip. Taip ne tik aiškiau suprantami teismų motyvai, bet ir didinamas visuomenės teisinis švietimas. Žmonės ne visada prisimena, kad teisėjas sprendimus priima vadovaudamasis ne vieša nuomone, bet įstatymo raide“, – pažymi NTA Komunikacijos skyriaus vedėja.

Naujosios taisyklės nustato informacijos apie teismų veiklą ir nagrinėjamas bylas teikimo tvarką žiniasklaidos atstovams, apibrėžia informaciją teikiančių subjektų ratą, taip pat nurodo, kokia informacija negali būti viešinama, siekiant nepažeisti asmenų teisės į privatų gyvenimą ir tam tikrų teisės aktų.