Teisėjų taryba, vakar turėjusi svarstyti, ką patarti prezidentei Daliai Grybauskaitei dėl teisėjos vardą pažeminusios V.Savickienės atleidimo iš pareigų, šį klausimą atidėjo iki rugsėjo. Panevėžio teisėja pareigas bent mėnesiui išsaugojo, nes šiuo metu atostogauja.

Dėl V.Savickienės atleidimo prezidentė į Teisėjų tarybą kreipėsi įvertinusi liepos pradžioje Teisėjų etikos ir drausmės komisijos išvadas. Teisėjų etikos sargai pareiškė, kad V.Savickienė nusižengė Etikos kodeksui, kai naudodamasi savo tarnyba bandė paveikti kitus asmenis ir tuo siekė naudos savo šeimai.

Be to, buvo konstatuota, kad ji nesilaikė reikalavimo darbe ir privačiame gyvenime elgtis sąžiningai ir garbingai, kad nenukentėtų teismų interesai ir teisėjo reputacija.

Tokią kolegų nemalonę V.Savickienė užsitraukė už tai, kad kreipėsi į teismo posėdžių sekretorę paslaugos. Paprašė šios pasiteirauti savo sesers gydytojos, ar ji negalėtų išduoti nedarbingumo pažymėjimo teisėjos dukrai Justei Savickaitei.

Nedarbingumo pažymėjimą medikė merginai išdavė jos nė neapžiūrėjusi. Paimti dokumento pas gydytoją nuvyko merginos tėtis – tuometis Panevėžio apygardos teismo teisėjas Rimantas Savickas. Pažymėjimą teisėjų dukra pateikė savo darbovietei – Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui, kur ji dirbo posėdžių sekretore.

Pasiaiškinti atsisakė

V.Savickienė Panevėžio apygardos administraciniame teisme teisėja dirba nuo pat jo įkūrimo – 1999-ųjų. Iki tol moteris darbavosi teisėja Panevėžio apylinkės teisme, dirbo teisininke dviejose miesto įmonėse.

Apygardos administracinio teismo pirmininkas Ramūnas Gadliauskas pripažįsta, kad prezidentės kreipimasis į Teisėjų tarybą dėl V.Savickienės atleidimo jam buvęs netikėtas.
„Kai Teisėjų etikos ir drausmės komisija svarstė V.Savickienės klausimą, atostogavau. Bet mačiau, kad buvo nutarta teisėjai iškelti drausmės bylą. Įprasta tvarka atleisti iš pareigų siūloma, kai išnagrinėjama drausmės byla. Šiuo atveju prezidentė pasirinko kitą kelią, man netikėtą“, –„Sekundei“ teigė R.Gadliauskas.

Pirmininkas tvirtina iš V.Savickienės taip ir nesulaukęs oficialaus paaiškinimo dėl jai mestų kaltinimų, nes teisėja pasiaiškinti atsisakė.

„Žinau, kad jos dukra laukėsi, o ar buvo išduotas fiktyvus nedarbingumo pažymėjimas, ar tik pažeista jo išdavimo tvarka, negaliu pasakyti“, – kalbėjo R.Gadliauskas.
 
Dėl einamų pareigų teismo pirmininkas tvirtina V.Savickienei neturintis priekaištų.
„Gana gerai su žmogumi sutarėme. O kad ne taip asmeninį gyvenimą tvarkė, ką padarysi“, – svarstė R.Gadliauskas.
Jo nuomone, jei V.Savickienė netektų užimamų pareigų, jos vieta ilgai tuščia nebūtų. Jei etatas nebus panaikintas, R.Gadliauskas spėja, kad jį užimti pageidaus teisėjai iš kitų Panevėžio teismų.

Apmokestino interviu

Teisėjų dukrai J.Savickaitei išduotas nedarbingumo pažymėjimas įklampino ir jos tėtį R.Savicką.
Generalinė prokuratūra įtaria, kad jis skatino klastoti dokumentą ir ėmė kyšius – viskį, dešras, padangas ir pinigus – už jo pažįstamiems bankroto administratoriams palankius teismo sprendimus. Piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšininkavimu įtariamas R.Savickas jau kuris laikas nušalintas nuo Panevėžio apygardos teismo teisėjo pareigų.

Į prokurorų nemalonę patekę sutuoktiniai nuo komentarų apie jiems metamus įtarimus atsiriboja.
R.Savickas žiniasklaidai yra pareiškęs, kad jo paslaugos, tai yra ir interviu, nuo šiol mokamos.
Tačiau dar būdamas teisėju jis viešai yra teigęs, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas po to, kai jis buvo nusprendęs užimti Panevėžio apygardos teismo pirmininko pareigas.

Lekia teisėjų galvos

Prezidentė D.Grybauskaitė jau nebe pirmą kartą kreipiasi į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti teisėjų vardą pažeminusius pareigūnus.
Jos iniciatyva birželį už teisėjos vardo pažeminimą pareigų neteko Šiaulių apylinkės teismo teisėja Vilija Pilitauskienė.

Vakar Teisėjų taryba nutarė pritarti prezidentei, kad iš pareigų būtų atleista Kauno miesto apylinkės teismo teisėja Daiva Mekšraitienė kaip pažeminusi teisėjo vardą.
Teigiama, kad D.Mekšraitienė suklastojo teismo sprendimą ir sudarė prielaidą vienam asmeniui neteisėtai įsigyti butą. Pati teisėja kaltinimus neigia ir tvirtina, kad taip su ja norima susidoroti.