Kaip informuoja Nacionalinė teismų administracija (NTA), teisėjo vertinimas bus atliktas po mėnesio – lapkričio 27 d. Tokia procedūra leidžia teisėjų bendruomenei imtis iniciatyvos nustatant ir šalinant teisėjų veikloje pasitaikančias problemas, kad nenukentėtų teismo vardas ir visuomenės pasitikėjimas teismais.

Kaip jau rašė DELFI, prašymą atlikti teisėjo M. Liesio neeilinio vertinimo procūrą Nuolatinei teisėjų veiklos vertinimo komisijai pateikė Šiaulių apylinkės teismo administracija.

Vertinimo komisija, nustačiusi teisėjų veiklos trūkumus, turi galimybę kreiptis į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją dėl drausmės bylos teisėjams iškėlimo.

„Teisėjų bendruomenė netoleruoja teisėjų procesinių pažeidimų ir netinkamos veiklos kokybės. Teisėjo nepriklausomumu negali būti dangstomi darbo trūkumai“, – pranešime cituojamas Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus.

Jo teigimu, neeilinio vertinimo procedūra yra palanki galimybė detaliau išanalizuoti silpnąsias teisėjo profesinės veiklos sritis ir pateikti realiai įgyvendinamas rekomendacijas dėl profesinių gebėjimų stiprinimo, konkrečių kvalifikacijos tobulinimo priemonių taikymo.

2016–2017 metais teisėjas M. Liesis išnagrinėjo 139 baudžiamąsias ir 525 administracinių teisės pažeidimų bei nusižengimų bylas.

Susipažinus su galutinių teismo procesinių sprendimų pakeitimų ir panaikinimo priežastimis, preliminariai nustatyta, kad teisėjas buvo šališkas ir padarė kitų baudžiamojo proceso pažeidimų 4 baudžiamosiose bylose.

Apeliacinės instancijos teismas pakeitė 8 ir panaikino 13 nutarimų administracinės teisės pažeidimų ir nusižengimų bylose.

Dauguma nutarimų buvo panaikinti arba grąžinti nagrinėti nustačius, kad teisėjas nesiėmė reikiamų priemonių surinkti bei ištirti visus bylose galimus įrodymus, turinčius reikšmės bylai išspręsti.

Šiaulių apylinkės teismas ne kartą sulaukė skundų dėl teisėjo M. Liesio veiksmų ir iš kitų Lietuvos institucijų. Pavyzdžiui, 2016 metais Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informavo apie nekorektišką teisėjo elgesį – M. Liesis teismo posėdžio metu pasiūlė nepilnamečio kaltinamojo atstovei po teismo posėdžio pasimatyti su sūnumi teismo posėdžio salėje, perduoti turimus rūbus.

Nors prokuroras nurodė, jog pasimatymai ir daiktų perdavimai vyksta pagal Tardymo izoliatoriaus vidaus tvarkos taisykles, teisėjas teisės aktų nuostatas interpretavo pernelyg tiesmukai – akcentavo tai, kad su nagrinėjama byla susijusius faktus privalo aiškinti tik teisėjas, vadovaujantis posėdžiui, o ne konvojaus pareigūnai.

Rugsėjo mėnesį M. Liesis kreipėsi į Teisėjų tarybą, nurodydamas, jog Šiaulių apylinkės teismo administracija kišasi į teisėjo darbą. Šiam klausimui spręsti, Teisėjų tarybos nutarimu, buvo sudaryta speciali darbo grupė, kurios išvados pateiktos spalio 27 d. vykusiame Teisėjų tarybos posėdyje – M. Liesio prašymas buvo pripažintas nepagrįstu.

M. Liesis Šiaulių apylinkės teismo teisėju dirba nuo 2015 metų.