„Nors ES šalys ir pripažįsta Lietuvos piliečių tapatybės korteles, teko girdėti, kad kai kur vis dar prašoma pasų. Siūlyčiau visų pirma gauti kortelę, tačiau nepamiršti užsisakyti ir pasą. Kas žino, kur jo gali prireikti?“, - teigė S.Chodina.

Paso reikalauja tose šalyse, į kurias įvažiuoti Lietuvos piliečiams reikalingos vizos. Tai – beveik visos Rytų Europos šalys, ES nepriklausančios valstybės.

„Į pasą klijuojama viza. Išimtimi galima laikyti Ukrainą – įvažiuoti į šią šalį Lietuvos piliečiams vizos nereikia, tačiau pasienyje vis tiek reikalauja parodyti pasą“, - aiškino ji.

Pasak S.Chodinos, sąrašas šalių, į kurias Lietuvos piliečiai gali įvažiuoti tik su tapatybės kortele, nuolat ilgėja.

„Diplomatų pastangų dėka nuolat pasirašomos bendradarbiavimo sutartys vis su kitomis valstybėmis. Po sutarčių įsigaliojimo į tas valstybes galima važiuoti ir be paso – užtenka kortelės“, - pasakojo Migracijos skyriaus viršininkė.

S.Chodinos teigimu, klaipėdiečiams, kurie neturi paso, tačiau skubiai turi išvažiuoti į užsienį, laikinieji dokumentai nėra išduodami.

„Suprantu, kad būna įvairiausių aplinkybių – pavyzdžiui, laidotuvės. Tokiais atvejais pasą galima gauti skubos tvarka“, - sakė ji.

Klaipėdos migracijos skyrius per vieną dieną pasą išduoda už 120 litų mokestį, per penkias dienas – už 90 litų, įprasta tvarka – per mėnesį – pasą padaro už 60 litų.