Kadangi vienam teismo posėdžių salėje esančiam asmeniui turi tekti ne mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų plotas, teisėjai dėl riboto kiekio salių ir jose esančios vietos gali rengti posėdžius tik nedidelėse bylose. Tuo metu bylų, kuriose yra keletas ar net keliolika proceso dalyvių, nagrinėjimas stringa. Dėl griežtų reikalavimų į viešus posėdžius negali pateikti ir žurnalistai – praėjusią savaitę visuomenės informavimo priemonių atstovai negalėjo stebėti Vilniaus apygardos teisme pradėtois korupcija kaltinamo buvusio Seimo nario Eligijaus Masiulio apklausos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga mano, kad teismams kylančios problemos gali būti sprendžiamos, tačiau iniciatyvą turi parodyti teisminės valdžios atstovai.

„Tas 10 kv. metrų reikalavimas nėra absoliuti priemonė, jeigu teismai mato, kad jiems stringa darbas, jie tikrai galėtų kreiptis ir išsakyti, kur jiems kyla problemų, taip pat pateikti pasiūlymus, kaip jie tą fizinę distanciją gali išlaikyti, užtikrinti, – antradienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga. – Ta alternatyva yra tiesiog fizinio atstumo nustatymas ir reikalavimų laikymasis, asmens apsaugos priemonių naudojimas.“

Ministras pažymėjo, kad su teismine valdžia yra pasirengęs ieškoti būdų, kaip palengvinti teismų darbą.

„Ieškosime sprendimų kartu su teismais“, – sakė A. Veryga.

Vyriausybei sušvelninus karantino sąlygas, Lietuvos teismai iki šiol vadovaujasi Teisėjų tarybos pateiktomis rekomendacijomis - teismai palaipsniui atnaujina žodinį bylų nagrinėjimą, tačiau dalis bylų dar nagrinėjamos nuotoliniu būdu.

Teisėjų taryba rekomendaavo atnaujinant žodinį bylų nagrinėjimą pirmenybę teikti toms karantino laikotarpiu atidėtoms byloms, kuriose tolesnis nagrinėjimo nukėlimas gali turėti neigiamų pasekmių (pavyzdžiui, sueiti apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminas ar gali būti neužtikrinta asmenų, ypač esančių suėmime, teisė į greitą procesą), taip pat byloms, kurių nagrinėjimas yra baigiamosiose proceso stadijose (pavyzdžiui, likusios šalių baigiamosios kalbos).

Žodinius teismo posėdžius siūloma organizuoti taip, kad teismo posėdžių salė po kiekvieno posėdžio būtų dezinfekuojama (dezinfekuojami visi liečiami paviršiai) ir gerai išvėdinama (tam numačius atitinkamas pertraukas tarp bylų nagrinėjimo toje pačioje salėje), kad laukiamuosiuose prie teismo posėdžių salių lankytojai nesibūriuotų ir būtų galimybė išlaikyti 2 m atstumą (pavyzdžiui, tuo pačiu laiku neplanuoti posėdžių gretimose teismo posėdžių salėse). Be to, teismo posėdžius bylose, nagrinėjamose žodinio proceso tvarka, siekti organizuoti taip, kad juose dalyvautų tik teismo kviesti asmenys, užtikrinant, kad teismo posėdžių salėje vienam asmeniui, įskaitant teisėjus ir teismo darbuotojus, tektų ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas ir užtikrintas ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir visi posėdyje dalyvaujantys asmenys dėvėtų veido apsaugines priemones.

Lietuvos teismuose turėtų būti užtikrinta, kad visi asmenys, ketinantys patekti į teismo pastatą, dėvėtų veido apsaugines priemones, iš karto patekus į teismo pastatą dezinfekuotų rankas, esant galimybei – dėvėtų vienkartines pirštines.

Lankytojus aptarnaujantiems teismo darbuotojams rekomenduojama dėvėti veido apsaugines priemones, vienkartines pirštines. Vienoje teismo patalpoje (išskyrus teismo posėdžius) rekomenduojama aptarnauti ne daugiau kaip vieną lankytoją arba patalpoje esantiems asmenims užtikrinti ne mažesnį nei 10 kv. m plotą, o aptarnaujant vieną lankytoją, neviršyti 20 min. trukmės.