Apie tai pranešė Vyriausybės atstovė EŽTT – dėl padaryto pažeidimo šiuo metu Turkijoje gyvenantis Lietuvos pilietis Stanislavas Taliatnikovas iš valstybės kompensacijos negaus, nes „pažeidimo nustatymas yra teisingas atlyginimas neturtinei žalai atlyginti“. Tačiau valstybė vyrui privalės sumokėti 3 tūkstančius eurų bylinėjimosi išlaidoms atlyginti.

Kaip nurodoma pranešime, Jehovos liudytojų bendrijos dvasininkas S. Taliatnikovas EŽTT skundėsi, kad nepaisant jo religinių įsitikinimų, jis nebuvo atleistas nuo karo tarnybos ir Lietuvos teisėje nebuvo nustatyta alternatyvioji krašto apsaugos tarnyba, kuri savo pobūdžiu būtų civilinė.

EŽTT konstatavo, kad Lietuvos institucijų sprendimas atmesti pareiškėjo prašymą dėl jo religinių įsitikinimų atleisti jį nuo karo tarnybos yra įsikišimas į pareiškėjo teisę į minties ir sąžinės laisvę, saugomą Konvencijos 9 straipsnyje. EŽTT pripažino, kad įsikišimas buvo teisėtas (konkrečiai, nustatytas Karo prievolės įstatyme ir vėliau Konstitucinio Teismo 2017 m. liepos 4 d. nutarime).

EŽTT pripažino, kad šiuo atveju neieškota pusiausvyros tarp pareigos atlikti karo tarnybą ir asmens religinių įsitikinimų: Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neišnagrinėjo, ar buvo svarių priežasčių neatleisti pareiškėjo nuo karo prievolės ar alternatyviosios krašto apsaugos tarnybos.

Sprendime pažymima, kad nacionalinis teismas iškėlė asmenų konstitucines pareigas valstybei aukščiau už teisę į religijos laisvę.

Vertindamas argumentus dėl karo prievolės atidėjimo, EŽTT pažymėjo, kad ši galimybė yra tik laikinas sprendimas, be to dar įpareigoja pareiškėją pateikti prašymą pripažinti jį karo prievolininku, o tai neatitinka pareiškėjo teisės atsisakyti atlikti karo tarnybą.

Pasak EŽTT, Lietuvos karo prievolės sistemoje nėra pusiausvyros tarp visos visuomenės poreikių ir asmenų, kurie dėl religinių įsitikinimų nepritaria karo tarnybai, bet sutinka atlikti savo pilietines pareigas kitu būdu, interesų.

Vertindamas galimybę atlikti alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, EŽTT nusprendė, kad tokia tarnyba nėra tikra alternatyva, nes ji yra priklausoma nuo kariuomenės kontrolės ir priežiūros, o asmenys, atliekantys alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, Lietuvos teisėje vadinami „karo prievolininkais“.

Pasak pranešimo, EŽTT nustatė Konvencijos pažeidimą, nes toks įsikišimas į Jehovos liudytojų bendrijos dvasininko teises nebuvo būtinas demokratinėje visuomenėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)