„Teisėjo, norinčio tapti Teisėjų garbės teismo nariu kandidatūrą galės siūlyti bet kuris atitinkamo teismo teisėjas arba save kandidatu išsikelti galės pats teisėjas. Informacija apie kandidatuojančius teisėjus bus viešai paskelbta, tam, kad dėl jų tinkamumo tapti šio teismo nariais nuomonę galėtų pareikšti kiti teisėjai. Taip išplečiamos teisėjų galimybės dalyvauti Teisėjų garbės teismo formavime“, – atnaujintą Teisėjų garbės teismo narių rinkimo tvarką pristatė Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Vadovaujantis nauja tvarka, informacija apie Teisėjų garbės teismo paskelbtą atranką, išsikėlusius bei iškeltus ir sutikimą pateikusius kandidatus bus skelbiama Nacionalinės teismų administracijos interneto svetainėje ir vidiniame teismų sistemos tinkle.

Kandidatai į Teisėjų garbės teismą ir juos iškėlę teisėjai bus išklausomi viešame Teisėjų tarybos posėdyje, kuriame šios teismų savivaldos institucijos nariai bus išrenkami slaptu balsavimu: po vieną narį iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, Lietuvos apeliacinio teismo ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo, tris narius iš visų apygardų teismų, apygardų administracinių teismų ir apylinkių teismų teisėjų.

Nuo liepos 1 d. įsigaliojus Teismų įstatymo pataisoms į Teisėjų garbės teismo sudėtį bus įtraukti ir keturi visuomenės atstovai, kuriuos po du siūlys prezidentė ir Seimo pirmininkas. Naujos sudėties teismas turės būti sudarytas iki metų pabaigos.

Teisėjų garbės teismas nagrinėja teisėjų drausmės bylas, esant pagrindui skiria drausmines nuobaudas, taip pat nagrinėja teisėjų prašymus dėl teisėjo garbės gynimo.