Šią savaitę DELFI skelbė, kad nepasitikėjimą įmonės vadovu buvo išreiškę darbuotojai, kreipęsi ne tik į už „Mūsų amatų“ veiklą atsakingą Kalėjimų departamentą, bet ir į šio veiklą prižiūrinčią Teisingumo ministeriją.

„Pastaruoju metu įmonės gamybinė ir komercinė veikla stipriai sutrikdyta, negalime laiku įvykdyti sutartinių įsipareigojimų savo klientams, nes nėra užtikrintas žaliavų ir medžiagų tiekimas, – nurodė kreipimąsi pasirašę „Mūsų amatų“ darbuotojai. – Nuteistųjų įdarbinimas mažėja, nes nesant galimybės vykdyti gamybos nuteistieji į darbą nevedami, todėl neužtikrinama jų resocializacija.“

Pasak įmonės darbuotojų, „Mūsų amatai“ negauna finansavimo iš valstybės, o savo veiklos sąnaudas dengia iš generuojamų pajamų, todėl „užsakymų praradimas ar sutarčių nevykdymas lemia apyvartinių lėšų trūkumą“.

„Įmonė nuo pat įkūrimo pradžios susidurdavo su apyvartinių lėšų stoka, vėluodavo dengti įsiskolinimus tiekėjams, tačiau akivaizdu, kad šiuo metu susiklosčiusi situacija veda link visiško įmonės nemokumo ar bankroto“, – pažymėjo „Mūsų amatų“ darbuotojai.

Jie neslepia, kad „gyvena pertvarkos ar bankroto nuotaikomis ir nemato aiškios įmonės veiklos krypties, strategijos“, o per visą įmonės egzistavimo laikotarpį nuo 2014 m. jau pasikeitė septyni vadovai. Anot bendrovės darbuotojų, iki šiol nepelninga bendrovės veikla buvo dengiama pelningais užsakymais, nes buvo svarbiausia, kad nuteistiesiems būtų užtikrinamos darbo vietos.

Prieš metus Kalėjimų departamentas skelbė, kad „Mūsų amatai“ iš verslo perims parduotuves, kuriose apsiperka pataisos namuose įkalinti nuteistieji, taip pat planuota įmonei perduoti nuteistųjų maitinimo paslaugas. Tačiau garsiai išreklamuotų planų buvo nutarta atsisakyti – Kalėjimų departamentas vėl žvalgosi į verslininkus.

Teisįsauga šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir didelės vertės turto iššvaistymo, kuriame įtarimai yra pareikšti „Mūsų amatų“ vyriausiajam inžinieriui Virūnui Žalnierukynui, taip pat buvusiam įmonės vadovui.

„Mūsų amatų“ veikla abejonių sukėlė ir Teisingumo ministerijai – Korupcijos prevencijos skyriuje atliekamas tyrimas, kuris esą atskleidė daug aplaidumo, nekompetentingos veiklos atvejų, galimus korupcijos požymių.

Teisingumo ministerija skelbė, kad visose įkalinimo įstaigose filialus turinti įmonė atliko daugiau kaip pusantro tūkstančio mažos vertės pirkimų, kurių bendra suma – per 1,7 mln. eurų. Tikrinimo metu nustatyta, kad dauguma įmonės mažos vertės pirkimų buvo atlikta neskelbiamų apklausų būdu, neužtikrinant tiekėjų konkurencijos ir racionalus lėšų panaudojimo.

Korupcijos prevencijos skyriaus specialistai tikrina gautą informaciją ir apie tai, kad įmonė galimai teikia paslaugas ir parduoda prekes kitiems rinkos dalyviams, kurie vėliau šias paslaugas ir prekes daug brangiau perparduodavo trečioms įmonėms. Taip pat rasta be jokių sutarčių ar kitų dokumentų gaminamos produkcijos, pavyzdžiui, metalinio laivo korpusas. Dėl nustatytų pažeidimų kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius antradienį žiniasklaidai išplatintame pranešime buvo nurodęs, kad „kartu su naujais įmonės vadovais taikydami griežtą ūkinę, finansinę kontrolę bei pažangią patirtį, sieksime, kad „Mūsų amatai“ taptų gerųjų pokyčių pavyzdžiu“.

Pagrindinis valstybės įmonės „Mūsų amatai“ veiklos tikslas – įdarbinti ir apmokyti nuteistuosius, suteikti jiems profesinių įgūdžių, parengti darbinei veiklai išėjus į laisvę, taip pat užtikrinti nuteistų asmenų užimtumą ir jų efektyvų darbą. Taip siekiama parengti juos integracijai į visuomenę ir išmokyti gyvenimo tikslų siekti teisėtais būdais ir priemonėmis.