Teismų atstovu teigimu, savanoriai teismuose ne tik užtikrina sklandų teismo procesą, tačiau prisideda ir prie spartesnio bylų nagrinėjimo. Iš viso pernai Lietuvos teismuose savanoriavo per 100 savanorių, kurių pagalbos sulaukė daugiau kaip 600 teismo lankytojų.

Praėjusių metų duomenimis, liudytojams ir nukentėjusiesiems teismuose dažniausiai gelbėja savanoriaujantys teisės ir psichologijos studentai bei senjorai, praneša Nacionalinė teismų administracija (NTA).

Daugiau nei pusmetį Vilniaus miesto apylinkės teisme savanoriavusi teisės psichologijos studentė Simona Ringelevičiūtė sakė, jog dažniausiai teismo lankytojus jai tekdavo supažindinti su teismo aplinka, suteikti praktinės informacijos, susijusios su teismo procesu, suteikti emocinę paramą liudytojams ir nukentėjusiesiems.

„Siūlydama savanorės paramą turėjau progų pritaikyti psichologijos žinias ir pastebėjau, kad dauguma žmonių patys nedrįsta paprašyti pagalbos arba net nežino, kad turi teisę gauti paramą, kurios jiems labai reikia. Į teismą ateinantiems asmenims pirmiausia svarbu, kad jų problemos būtų išgirstos, nes taip jie jaučiasi žmonėmis, ne tik pavardėmis dokumentuose. Padėdama teismo lankytojams pati jaučiausi teismo bendruomenės dalimi, man buvo svarbu suteikti pagalbą tiek mažamečiams vaikams, tiek suaugusiems asmenims, galbūt tai ir pastūmėjo likti dirbti teisme“, – savo patirtimi dalinosi Simona, kuri po savanorystės prisijungė prie Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdžių sekretorių komandos.

Pasak Kauno apylinkės teismo pirmininko Dariaus Kantaravičiaus, savanorystė teismuose pasitarnauja ir kaip būdas bylą išspręsti kuo greičiau, nevilkinti teismo proceso.

„Pasidalinsiu pavyzdžiu – vienoje mūsų teisme nagrinėtoje byloje mama, auginanti pusės metų berniuką, buvo pakviesta liudyti į teismą. Neturėdama kur palikti vaiko, ji negalėdavo atvykti į posėdžius, tad trečią kartą bylą nagrinėjanti teisėja kreipėsi į mane, prašydama užtikrinti savanorio pagalbą – prižiūrėti kūdikį. Mažyliu buvo puikiai pasirūpinta, o byla išnagrinėta. Taigi turbūt nesuklysiu sakydamas, kad ir savanoriai prisideda prie teisingumo vykdymo, šiuo atveju, spartesnio bylos išnagrinėjimo“, – apie savanorių misiją kalbėjo D. Kantaravičius.

Šiuo metu savanoriauti galima devyniuose teismuose: Lietuvos apeliaciniame teisme, Vilniaus miesto apylinkės ir apygardos teismuose, Kauno apylinkės teisme, Šiaulių apylinkės ir apygardos teismuose, Panevėžio miesto apylinkės ir apygardos teismuose bei Klaipėdos miesto apylinkės teisme.

Šiuose teismuose šiuo metu intensyviai vykdomos atrankos į teismo savanorių tarnybą. Antraisiais metais teismams prisijungus prie projekto „Atrask save”, teismo savanoriais gali tapti ir patirties įgyti ir šio projekto dalyviai – nedirbantis ir nesimokantis 15–29 metų jaunimas.

Savanoriams, kurie ateina savanoriauti į teismą, nėra keliami specialūs išsilavinimo reikalavimai.