„Ruklos stovykloje policija nužudė vaiką, o jo tėvas suimtas, kai bandė pabėgti į Vokietiją“, – tokio turinio žinutė bei vaizdo medžiaga vėlų šeštadienio vakarą pasiekė „Delfi“ redakciją.

Suabejojus informacijos tikslumu, viename migrantų centrų esantis irakietis patikslino, jog apie 11 metų vaikas gal ir nebuvo nužudytas, tačiau sunkios būklės išgabentas į ligoninę. Esą jis nukentėjo policijos pareigūnams panaudojus elektros šoko įtaisą „Taser“.

Žmogus nurodė, kad po šio incidento pabėgėlių stovykloje kilo neramumai, spontaniška protesto akcija, o teisėsaugininkai prieš migrantus esą panaudojo ašarines dujas.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad incidentas vyksta modulinių namelių stovykloje, kur apgyvendintos šeimos su vaikais, iš viso – iki 400 asmenų.

 Neramumai Ruklos pabėgėlių priėmimo centre

Susisiekus su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstove spaudai Odeta Vaitkevičiene ji patvirtino, jog Rukloje būta neramumų, o juos malšino ne policija, bet Viešojo saugumo tarnyba (VST).

„Berniukas, apie kurį kalbama, į gydymo įstaigą buvo pristatytas dėl pablogėjusios sveikatos. Duomenų, kad prieš jį buvo panaudotas „Taser“ – neturime“, – portalui „Delfi“ teigė O. Vaitkevičienė.

Policijos atstovė taip pat patikslino, kad „Taser“ naudotas nebuvo, kelis asmenis sulaikė VST pareigūnai, o viešosios tvarkos pažeidimų užfiksuota nebuvo.

Sekmadienį susisiekus su Ruklos pabėgėlių priėmimo centro budėtoju, šis minėjo nieko negalintis pasakyti apie šeštadienio vakare kilusį incidentą bei rekomendavo susisiekti pirmadienį. Centro direktorė Beatričė Bernotienė sakė, jog visą informaciją apie incidentą turėtų suteikti VST atstovai bei patvirtino, jog minėtas vaikas, kuris buvo išgabentas į gydymo įstaigą, tikrai nenukentėjo nuo kokių nors pareigūnų veiksmų.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centras

VST Jungtinio operacijų centro atstovas informavo, kad incidentas Ruklos pabėgėlių priėmimo centre iš tiesų buvo, tačiau situacija buvo greitai suvaldyta, pasitelkti papildomų pajėgų nereikėjo.

Paklausus apie sulaikytus asmenis, VST atstovas minėjo, kad pasišalinti bandę žmonės buvo sulaikyti ir grąžinti atgal į stovyklą. Jų perduoti policijos pareigūnams nebuvo teisinio pagrindo, nes pasišalinimas iš migrantų stovyklos nėra laikomas nusikaltimu už kurį galėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Tomas Kavaliauskas patvirtino, jog bandė pasišalinti kelios šeimos, VST pareigūnai žmones sulaikė ir grąžino atgal.

Ruklos pabėgėlių priėmimo centre gyvenęs sergantis vaikas mirė ligoninėje

Sekmadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė naujausią informaciją apie migrantų paminėtą vaiką.

„Gydymo įstaigoje mirė Ruklos pabėgėlių priėmimo centre (Ruklos PPC) gyvenęs vaikas, gimęs 2010 metais. Į Ruklos PPC migrantų šeima (tėvas su sūnumi) atvyko rugpjūčio 6 d. Neįgalų vaiką auginusi šeima vos kirtusi Lietuvos sieną, iš karto buvo apgyvendinta Ruklos PPC. Vaikas buvo paralyžiuotas, sirgo epilepsija ir kitomis ligomis. Anot tėčio, vaikas tapo neįgaliu, patyręs galvos traumą prieš metus laiko savo gimtojoje šalyje. Ruklos PPC šeimai nuolat buvo teikiama medicininė pagalba, būtini vaistai, socialinių darbuotojų pagalba.

2021 m. rugsėjo 26 d. paryčiais vaiko tėvas pranešė, kad vaikas sunkiai kvėpuoja. Buvo iškviesta Greitoji medicinos pagalba, kuri iškart išvežė vaiką į gydymo įstaigą, čia vaikas ir mirė. Preliminari mirties priežastis - ūmus širdies ir plaučių veiklos sutrikimas.

Ruklos PPC išreiškia nuoširdžią užuojautą vaiko tėčiui. Jam teikiama psichologinė pagalba, rūpinamasi vaiko laidotuvėmis", - teigiama ministerijos išplatintame pranešime.

Vaizdo įrašai liudija: prieš migrantus naudotos ašarinės dujos

Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė sekmadienį surengtos nuotolinės s spaudos konferencijos metu teigė, jog kilę neramumai nėra susiję su čia gyvenusio vaiko mirtimi.

Pasak jos, keli asmenys bandė pasišalinti iš centro ir buvo sulaikyti. Kiek buvo pasitelkta teisėsaugos pareigūnų, kokios specialiąsias priemones jie naudojo prieš migrantus – atsakyta nebuvo.

Pačių migrantų užfiksuotoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip pareigūnai naudoja ašarines dujas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)