Įkyrėjo nuolatinės intrigos

Tokiam žingsniui 12 metų prokuratūroje dirbusį Robertą Skėrį pastūmėjo besitęsianti nežinomybė.
„Iki šiol nėra aišku, kokios yra numatomos struktūrinės reformos gairės, tos nuolatinės intrigos ir bendros kalbos su profsąjunga neradimas – visa tai nuteikia pesimistiškai“, – aiškino prokuroras R.Skėrys.

Ekonominius nusikaltimus, PVM ir ES lėšų grobstymo bylas tyrusiam pareigūnui profesijos pakeitimas nėra lengvas žingsnis.

„Aš tiesiog nebejaučiau tvirto pagrindo po kojomis ir nebemačiau perspektyvos ateityje, o tai neprideda tikėjimo savo darbu“, – prisipažino teisininkas.

Prokuratūros įstatymo pakeitimus, įtvirtinančius esminę šios sistemos pertvarką, planuojama priimti iki 2012 metų.

Didžiausio teisininkų pasipiktinimo sulaukė Generalinės prokuratūros vadovų įtvirtinti siūlomas rotacijos principas. Prieš rotaciją pasisako ir prokuratūros profsąjunga.

„Ugnelės darbui nelieka, nes neaišku, kokios bus socialinės garantijos. Kiek girdėjau, daug žmonių svarsto, ką toliau darys. Iš Generalinės prokuratūros taip jau traukiasi žmonės“, – pripažino R.Skėrys.

Bijo rotacijos

Iš pareigų jau pasitraukė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras 39 metų Aidas Mažeika, tyręs skandalingąją Kauno pedofilijos bylą.
Palikdamas tarnybą prokuroras taip pat minėjo, kad viena priežasčių, privertusi pasitraukti, buvo prokuratūros reforma.

„Ne vienerius metus su rimtomis bylomis dirbę žmonės dabar priversti mąstyti, kaip išlikti. Nerimą kelia socialinės garantijos. Todėl ir abejojame, ar betikėti tuo valdišku darbu, ar geriau rinktis privačią praktiką“, – kalbėjo R.Skėrys.

Kol kas jis yra pirmasis viešai prabilęs apie tai, kad palieka tarnybą Klaipėdos apygardos prokuratūroje.

„Nemanau, kad tik aš vienas būsiu. Žmonės su nerimu laukia atleidimo lapelių ir, spėju, bus daugiau pereinančių į advokatūrą“, – prognozavo pareigūnas.

Pokyčių turėtų sulaukti tiek apylinkių, tiek ir apygardų prokuratūros.

„Kol kas tik spėliojame, kokia ta sistema bus, tačiau teigiama, kad liks dviejų pakopų, kurią sudarys Generalinė prokuratūra ir apygardų prokuratūros. Apylinkių prokuratūros liks apygardų skyriais. Tačiau niekas nekalba, kas bus su žmonių atlyginimais?“ – kalbėjo R.Skėrys.

Išgelbėtų kompensacijos

Sulaukę atleidimo lapelių, prokurorai bent tikisi gauti išeitinę kompensaciją.

Prokuroras pripažino, kad darbą susirasti nėra lengva.

„Jei ne į advokatūrą, beliktų ieškoti teisininko vietos privačioje įmonėje. O teisininkų Lietuvoje universitetai tiek priruošė, kad dešimčiai metų į priekį jų užteks“, – pastebėjo vyras.

Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius aiškino, kad kol kas iš pareigų pasitraukė tik vienas teisininkas.

„Jaunas žmogus nebijo išmėginti naują veiklą. Galime tik geros kloties palinkėti. Prokuratūroje dirba nuo 1999-ųjų liepos – dvylika metų patirties nėra mažai. Tačiau kiekvienas turime teisę rinktis“, – pripažino V.Jurkevičius.

Klaipėdos apygardoje dirba apie 100 prokurorų.