Mėnesį Palangos apylinkės prokuratūroje vykusį ikiteisminį tyrimą nutraukė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis. Jis konstatavo, kad prokurorė E.Trepšienė neturėjo pagrindo ir įgaliojimų pradėti baudžiamąjį procesą pagal Baudžiamojo kodekso 154 str. 1 dalį, kurioje numatyta atsakomybė už šmeižtą.

Šiame straipsnyje nurodytos nusikalstamos veikos nagrinėjamos privataus kaltinimo tvarka, ikiteisminis tyrimas neatliekamas. Išimtis daroma tik tada, kai veikos turi visuomeninę reikšmę ar jomis padaryta žala asmeniui, kuris negali ginti teisėtų savo interesų.

Aplinkybė, kad liberalcentristas R.Palaitis dvi kadencijas buvo Seimo narys, o jį esą šmeižianti informacija pasirodė likus kelioms dienoms iki rinkimų, negali būti vertinama kaip visuomenei reikšminga.

Užkliuvo lapeliai

Palangos gydytojas E.Skritulskas, jaunystėje už politinę veiklą ištremtas į Sibirą ir penkis metus praleidęs lageriuose, yra Palangoje pagarsėjęs teisybės ieškotojas. Prieš 10 metų E.Skritulskas aktyviai protestavo prieš tai, kad Palangos šilumos tinklai būtų perduoti "Litesko".

Artėjant Seimo rinkimams E.Skritulskas savo rašomąja mašinėle "Optima" atspausdino lapelius, kuriuose priminė pastarojo dešimtmečio Palangos valdymo ypatumus. "Spalio 26 dieną prie balsadėžių Jus pakvies Pranas Žeimys ir R.Palaitis. R.Palaitis Palangai įpiršo "Litesko", pigiai privatizavo kavines, palangiškius paliko bedarbius (...). Jo partijos kolegos užrakino poliklinikoje fizioterapinį ir masažo kabinetus, kuriuos buvo įrengęs P.Žeimys, išnuomojo pliažų gelbėjimo tarnybas verslininkui J.Prigožnikovui. P.Žeimys gyvena daugiabutyje, neturi žemės sklypų, namų, verslo įmonių. Net labai nusivylus visais politikais labai neatsakinga neiti į rinkimus. Būtina rinktis mažesnę blogybę", - savo lapeliuose rašė E.Skritulskas. Nežinia, ar jo argumentai paveikė palangiškius, tačiau per antrąjį turą Pajūrio apygardoje rinkimus į Seimą kiek didesne nei 200 balsų persvara laimėjo konservatorius P.Žeimys.

Kratos namie ir darbe

Spalio 24 dieną Palangos apylinkės prokuratūroje gavus R.Palaičio prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižimo, prokurorė E.Trepšienė šį tyrimą pavedė atlikti Palangos miesto policijos komisariatui.

Policijos pareigūnų vizitų priblokštas E.Skritulskas neneigė spausdinęs ir platinęs minėtus lapelius. Lapkričio 6 dieną palangiškiui buvo įteiktas pranešimas apie įtarimą dėl nusikalstamos veikos, o jo namuose ir darbo kabinete poliklinikoje atliktos kratos, paimta rašomoji mašinėlė "Optima". Pareigūnų veiksmai sukėlė šoką tremtinio šeimoje, labiausiai tai paveikė onkologine liga sergančią įtariamojo žmoną Vidą Skritulskienę.

Susirūpinta Vilniuje

Nors E.Skritulskas neskundė E.Trepšienės, Generalinė prokuratūra gavo informaciją apie rinkimų metu nustatytus pažeidimus ir konstatavo, kad kolegos Palangoje persistengė.

"Tyrimo nutraukimo motyvai iš esmės yra du, - aiškino Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Aurelija Juodytė. - Viešas asmuo turi susitaikyti su kritika, ir šiuo atveju nuomonės pareiškimas buvo svarbesnė vertybė. Antras dalykas - E.Skritulsko veika neturėjo visuomeninės reikšmės."