Nusišalinti teisėjai „mailiaus“ byloje Generalinės prokuratūros prokuroras pasiūlė dėl dar liepą priimtos nutarties, kuria R. Gudienė gautą baudžiamąją bylą nusprendė grąžinti prokuratūrai ikiteisminiam tyrimui papildyti. Vėliau šią teisėjos nutartį aukštesnės instancijos teismas panaikino kaip nepagrįstą.

R. Gudienė proceso dalyvius informavo, kad teismo pirmininkas nusprendė, jog „mailiaus“ bylą turi nagrinėti ta pati teisėja, kuri buvo nusprendusi ją grąžinti ikiteisminiam tyrimui papildyti.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras D. Baraniūnas mano, kad teisėja jau buvo išsakiusi savo nuomonę apie bylą, todėl neturėtų jos nagrinėti.

„Savaime nebūtų pagrindas nusišalinti, tačiau, manau, šioje situacijoje teisėja negalėtų nešališkai bylos nagrinėti, nes liepos 20 d. nutartyje teismas pakankamai įvertino kaltinamajame akte nurodytas aplinkybes, kylančius prieštaravimus, – sakė prokuroras D. Baraniūnas. – Manau, jeigu teismas toje pačioje sudėtyje nagrinėtų bylą, būtų pažeistas Baudžiamojo proceso kodekse numatytas principas, kad kiekvienas nusikaltimu kaltinamas asmuo turi teisę į nešališką teismą, todėl gerbiama teisėja turėtų nusišalinti“.

Tokiai prokuroro pozicijai pritarė tik dvi kaltinamosios, tuo tarpu visi kiti nesutiko, kad byloje būtų keičiama teismo sudėtis. Advokatas Zigmas Pečiulis pažymėjo, kad teismas nebuvo pasisakęs dėl kaltės.

„Nėra jokių teismo išvadų, kurios leistų manyti, kad teisėja yra šališka, anksčiau teisėjos priimta nutartis neužkerta kelio bet kokiam teismo nuosprendžiui – tiek išteisinamajam, tiek apkaltinamajam, – sakė advokatas. – Vien dėlto, kad ši byla yra rezonansinė, teismas neturėtų daryti jokių nuolaidų“.

Ar teisėja R. Gudienė nusišalins nuo bylos, teismas paskelbs ketvirtadienį ryte. Tiesa, „mailiaus“ bylos teismas iš esmės taip ir negalės nagrinėti, nes trečiadienio rytą į posėdį dėl užimtumo neatvyko penki advokatai bei du kaltinamieji, kuriems nepavyko įteikti šaukimų.

Vadinamojoje „mailiaus“ byloje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Generalinė prokuratūra įtarimus yra pareiškę devyniems asmenims – buvusiam ambasadoriui Romualdui Visokavičiui, verslininkui Egidijui Gesevičiui, Vytautui Petrušoniui, Mindaugui Gesevičiui, Ingai Dagytei-Riškei, Ingridai Jasonienei, Jonui Jacunskui, Skirmantui Miškiniui ir Albertui Brinkiui.
Vienas asmuo, padėjęs atskleisti organizuotos grupės narių padarytas nusikalstamas veikas, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pasak pareigūnų, suburtos organizuotos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti kaltinimai dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad organizuotai grupei vadovavo Lietuvoje ir užsienyje veikiančių baldais prekiaujančių įmonių savininkas E. Gesevičius. Jo organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009–2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą - 10 mln. litų ES ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų.

Jos skiriamos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos antrosios prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ priemonės „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“.

Grupuotė nusikaltimo nebaigė dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jų valios – FNTT pareigūnai užkirto kelią nusikaltimo padarymui.