Taip nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), palikęs galioti anksčiau paskelbtą nuosprendį, kuriuo 20 metų kaunietis Aurelijus Arlauskas pripažintas kaltu dėl neteisėto poveikio elektroniniams duomenims.

Teismo nuosprendžiu A. Arlauskas turės penkis mėnesius nemokamai dirbti viešuosius darbus – po 10 valandų per mėnesį.

Be to, V. Sirokomlės vidurinei mokyklai priteistas 10 tūkst. litų turtinės žalos atlyginimas – tiek kainavo naujo mokyklos puslapio internete sukūrimas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad A. Arlauskas dar 2010-ųjų rugpjūčio 10-osios vakarą iš savo kompiuterio sunaikino mokyklos internetiniame puslapyje paskelbtus elektroninius duomenis – 36 svetainės puslapius, apie 1 000 nuotraukų. Jose – visų mokyklos abiturientų laidos (daugiau kaip 50).

Be to, nuteistasis prisijungė ir prie vieno dar pramoginio puslapuo ir panaudojęs programinę įrangą taip pat sutrikdė informacinės sistemos darbą.

Nors A. Arlauskas neneigė, kad sunaikino mokyklos interneto puslapį, tačiau piktinosi, jog privalo sumokėti pinigus už naujos svetainės sukūrimą. Jis teigė, kad visas mokyklos turtas nuosavybės teise priklauso Vilniaus miesto savivaldybei, o sunaikinta interneto svetainės versija buvo sukurta mokyklos moksleivių neatlygintine veikla.

A. Arlauskas taip pat pažymėjo, kad jis privalo atlyginti tik tą žalą, kuri yra susijusi su tokios interneto svetainės atkūrimu, o ne naujos sukūrimu – ji yra didesnės apimties, naujų technologijų.

Tuo metu prokurorai nesutiko su nuteistojo teiginiais, nurodydami, kad Vilniaus V. Sirokomlės vidurinės mokyklos civilinis ieškinys dėl turtinės žalos yra pagrįstas ir įrodytas surinktais įrodymais. Jų teigimu, įstatymų nustatyta tvarka mokykla buvo organizuojamas konkursasdėl naujos interneto svetainės sukūrimo, nugalėtoju buvo pasirinkta mažiausią darbų atlikimo kainą pasiūliusi bendrovė.

Tam pritarė ir kasacinės instancijos teismo teisėjai, pažymėję, kad mokykla turėjo organizuoti viešuosius programavimo paslaugų pirkimus, nes sunaikinus duomenis nebuvo galima atkurti interneto puslapio.