"Vakar dienos pasirašytos pataisos yra svarbios keliais aspektais: vienas iš tokių - teisėjų karjeros klausimai. (...) Pataisos leis atrankose į aukštesnes pareigas dalyvauti kur kas didesniam skaičiui teisėjų, nes yra sumažinti tam tikri stažo reikalavimai. Tai leis turėti mums didesnę konkurenciją ir geresnius teisėjus aukštesnėse pareigose", - interviu Žinių radijui antradienį sakė patarėja.

Anot Prezidentūros, pataisomis siekiama sustiprinti aukštesniųjų teismų teisėjų kompetenciją, padidinti teismų darbo efektyvumą ir aiškiau apibrėžti susikompromitavusių teisėjų atleidimo procedūrą. Pagal jas konkursuose į teisėjų pareigas bus sumažinti formalūs darbo stažo reikalavimai ir didesnis dėmesys skiriamas kandidatų kvalifikacijai.
Šalies vadovės siūlymu griežtinama ir teismų pirmininkų pavadavimo tvarka. Dabar teismo vadovą laikinai pavaduodavo didžiausią darbo stažą teisme turintis teisėjas, net neatsižvelgiant į jo darbo kokybę. Dabar numatoma, kad teisėjai, kurių veiklos vertinimo rezultatai prasti, o administraciniai gebėjimai menki, negalės eiti šių pareigų.

"Mes turėjome informaciją, kad pasibaigus pirmininko įgaliojimams laikinai teismui vadovaudavo didžiausią darbo stažą turintis teisėjas, bet nebūtinai pats geriausias, o kartais net ir turintis bėdų tiek su etika, darbo organizavimu, tiek su pačiu pareigų atlikimu. Pagal įsigaliosiančias nuostatas, vadovauti laikinai galės ir kiti teisėjai, nebūtinai turintys didžiausią teisėjo darbo stažą", - kalbėjo R.Svetikaitė.

Prezidentės pataisomis taip pat siekiama užtikrinti spartesnį bylų nagrinėjimą - sudaromos galimybės perkelti teisėją iš vieno teismo į kitą, jeigu bylų nagrinėjimas stringa dėl laikinų priežasčių ar padidėjusio darbo krūvio.

"Prezidentė, matydama nevienodus ir netolygius teisėjų darbo krūvius, ne kartą inicijavo teisėjų skaičiaus pakeitimus: iš vieno teismo, kur krūvis šiek tiek mažesnis, perkeldama laisvą etatą į teismą, kuriame krūvis yra didesnis. Bet laikino perkėlimo procedūra buvo labai sudėtinga. Šiandien ji yra palengvinta", - kalbėjo patarėja.

Taip pat įstatymo pataisomis numatoma galimybė sustabdyti susikompromitavusio teisėjo įgaliojimus, kol svarstomas klausimas dėl jo atleidimo iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą. Pasak prezidentės, susikompromitavęs teisėjas negali nagrinėti bylų ir diskredituoti valstybės.