Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad sostinės penktojo policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus tyrėjas Laurynas Abaravičius nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Išteisinamąjį nuosprendį paskelbusi teisėja Ilona Mateikienė nurodė, kad savo kolegos baudžiamojoje byloje duodamas parodymus teisme L. Abaravičius „negalėjo būti užtikrintas, kad jo parodymai nebus vertinami prieš jį patį ateityje, tad jo parodymai negali būti vertinami kaip tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama, kad kitas asmuo išvengtų baudžiamosios atsakomybės“.

Kol kas dar neįsiteisėjusiame nuosprendyje teisėja pabrėžė, kad liudytoju apklaustam policijos pareigūnui nebuvo išaiškinta teisė atsisakyti teisme duoti parodymus, todėl esą buvo užfiksuoti nesilaikant baudžiamojo proceso įstatymo reikalavimų.

Tyrėjas L. Abaravičius nemalonumų sulaukė po istorijos, kai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi buvo teisiamas jo kolega Mindaugas Tuganauskas. Prokurorai įrodė, kad jis prieš vieną sulaikytą studentą panaudojo fizinį smurtą – ranka penkis kartus sudavė į veidą, kelis kartus į pilvą, taip pat daužė gumine lazda.

Kai buvo smurtaujama prieš studentą, tame pačiame kabinete buvo ir L. Abaravičius – teisme jis nurodė, kad „nebuvo jokios prievartos“ bei „mano akivaizdoje kolega nenaudojo smurto“.

Toks kriminalisto liudijimas papiktino prokurorus – jie pareigūnui iškėlė baudžiamąją bylą dėl melagingų parodymų davimo.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas L. Abaravičius teisme kaltės nepripažino ir nurodė, kad atliekant tyrimą buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, todėl esą negalėjo būti teisme prisaikdintas. „Buvau verčiamas duoti parodymus prieš save“, – tikino jis.

Vis dėlto, prokurorai įsitikinę, kad L. Abaravičiui galiojo tie patys įstatymai, kaip ir kitiems liudytojams, todėl davęs priesaiką jis turėjo papasakoti, kas gi įvyko policijos komisariate.

Už tai, kad sumušė studentą, L. Abaravičiaus kolega M. Tuganauskas buvo nuteistas, jam skirta 2 600 Lt bauda.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad nuteistasis, versdamas sulaikytąjį prisipažinti padarius nusikaltimą, tyčia panaudojo prieš jį fizinį smurtą. Studentui buvo padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas, o policininkas atleistas iš tarnybos.

Studentas į policiją buvo atvežtas nesurašant sulaikymo protokolo, apklaustas nedalyvaujant advokatui ir neišaiškinant sulaikytajam jo teisių, taip pat nesurašant apklausos protokolo.

Vilniaus apygardos teismas yra konstatavęs, kad sulaikytojo neoficiali apklausa, atlikta policijos komisariate, buvo neteisėta, šiurkščiai pažeidžianti Baudžiamojo proceso kodekso nuostatas.