Maža to, neeilinį statusą įgijęs R. Šnipkis jau sulaukė išskirtinės pareigūnų malonės – Latvijos piliečiui iškeltą baudžiamąją bylą dėl dokumentų klastojimo nagrinėjančio teismo LKPB prašo atsižvelgti į R. Šnipkio bendradarbiavimą. Pareigūnų rašte teigiama, kad R. Šnipkis „sistemingai teikia pagalbą“ atskleidžiant sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, su kurių padarymu yra susiję su organizuotu nusikalstamumu susiję asmenys. DELFI žiniomis, R. Šnipkis padėjo atskleisti su cigarečių kontrabanda ir narkotikų platinimu susijusią stambią sostinės grupuotę.

„Esant galimybei prašome į tai atsižvelgti priimant nuosprendį“, – LKPB gautą raštą pagarsino teisėja Regina Pocienė.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti 36 metų R. Šnipkiui iškeltą baudžiamąją bylą dėl 33 tūkst. eurų vertės vekselio suklastojimo – Latvijos pilietį lydėjo kaukėti LKPB pareigūnai, veidą po kauke slėpė ir kaltinamasis.

R. Šnipkis yra davęs parodymus prieš dabar jau buvusį Vilniaus apygardos teismo teisėją R. Skirtuną, kuris buvo nagrinėjęs jo baudžiamąją bylą. Įtariamuoju dėl kyšininkavimo tapęs teisėjas Latvijos pilietį pripažino kaltu ir skyrė realią 3 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Vėliau paaiškėjo, kad teisėjas kaltinamąjį nuteisė, nes šis esą jam nedavė žadėto kyšio. R. Šnipkis buvo pripažintas kaltu dėl vekselio suklastojimo bei neteisėto dviejų vyrų asmens tapatybės kortelės ir paso laikymo.

„Iš advokato Sigito Juodelio pasisakymų supratau, kad teisėjas R. Skirtunas už piniginį atlygį sutiko mano byloje priimti man palankų nuosprendį, tačiau pinigų neperdavimo atveju teisėjas žadėjo priimti priešingo pobūdžio, t. y. nepalankų, sprendimą – grasino mane iškepti“, – teisme yra sakęs Latvijos pilietis.

Be to, R. Šnipkis teigė, kad advokatui S. Juodeliui, kuriam pareikšti įtarimai dėl poveikio teisėjui R. Skirtunui, perdavė 7 tūkst. Lt. Už šiuos pinigus jis esą turėjo paveikti R. Skirtuną, tuo tarpu teisėjui turėjo būti sumokėta gerokai didesnė suma.

Pripažino, kad suklastojo vekselį, tačiau skolą pripažįsta

R. Šnipkis trečiadienį teisme prisipažino, kad su pareigūnais bendradarbiavo jau ilgą laiką – visi jo susitikimai ir pokalbiai buvo įrašinėjami.

„Pareigūnai man kiekvieną dieną duodavo technines priemones, vakare jas grąžindavau“, – tvirtino kaltinamasis. Su garso technika latvis ėjo ir į savo baudžiamosios bylos nagrinėjimą Vilniaus apygardos teisme, kai ją nagrinėjo teisėjas R. Skirtunas.

Latvijos pilietį Vilniaus apygardos prokuratūra kaltina dėl 33 tūkst. eurų vertės vekselio suklastojimo – R. Šnipkis esą pasirašė už savo draugę kaip laiduotoją.

Teisme latvis pasakojo, kad vertėsi automobilių prekyba ir dar 2010-aisiais jis vilniečiui verslininkui A. Daikeriui turėjo atgabenti du automobilius. Kai vyras juos atvežė, pirkėjas sumokėjo pinigus, tačiau netrukus pareiškė, kad automobiliai netinka.

R. Šnipkis pripažino, kad suklastojo vekselį, bet esą verčiamas A. Daikerio, ir neslėpė, kad yra skolingas 33 tūkst. eurų – šiuos pinigus grąžins.

Pasakojo apie pažintį su teisėju

R. Šnipkis teisme taip pat pasakojo apie pažintį su buvusiu teisėju R. Skirtunu – esą iš savo advokato S. Juodelio jis sužinojęs, kad teisėjas esą ima pinigus ne tik už palankių nuosprendžių priėmimą, bet ir už posėdžių atidėjimą. Kaltinamasis teigė, kad už bylos nutraukimą advokatas pareikalavo 50 tūkst. Lt.

Tuo metu slapta pokalbius jau įrašinėjęs Latvijos pilietis teigė, kad supratęs, jog advokatas bendrauja su teisėju, nes kartą jis S. Juodeliui negalėjo perduoti pinigų, nes viską pralošė kazino, tačiau netrukus įvykusiame teismo posėdyje iš teisėjo R. Skirtuno sulaukė priekaištų, jog lankosi lošimo namuose.

„Man susidarė įspūdis, kad advokatas bendrauja su teisėju“, – sakė jis.