Taip penktadienį nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas, 32 metų P. Kasperūną pripažinęs kaltu dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Teisėjas Ovidijus Ramanauskas taip pat nutarė, kad bausmės vykdymo atidėjimo metu savivaldybei priklausančioje biudžetinėje įstaigoje dirbantis nuteistasis negalės išvykti ilgesniam nei 7 parų laikotarpiui iš gyvenamosios vietos ribų be Probacijos tarnybos žinios. Jam taip pat nurodyta sumokėti 20 MGL (753,20 Eur) baudą į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis turės teisę jį skųsti apeliacine tvarka. Ar šia teise pasinaudos ir kaip vertina teisėjo paskelbtą verdiktą, P. Kasperūnas atsisakė komentuoti.

Vilniaus visuomenės sveikatos biure dirbantis P. Kasperūnas buvo pripažintas kaltu dėl tragiškai pasibaigusios šventės, įvykusios dar 2014 m. liepos 17 d. popietę Vilniuje, Upės g., šalia Baltojo tilto.

Tądien čia vaikams buvo surengta šventė „Kai sportas suvienija mus“, ta proga Visuomenės sveikatos biuro iniciatyva buvo pastatyta alpinizmo sienelė, vaikus linksmino pomidoru apsirengusi animatorė.

Būtent šiai animatorei – 34 metų Jolitai M. ši šventė baigėsi tragiškai: ant jos užvirto alpinizmo sienelės konstrukcija. Moteris dėl patirtų sužalojimų žuvo vietoje.

Kaip teisme nurodė žuvusiosios sesuo, dar prieš šventę Jolita M. buvo prisipažinusi, kad labai jaudinosi dėl to, jog šventės metu turės atlikti sudėtingą užduotį – kopti alpinizmo sienele.

„Ji labai bijojo, sakė, kad užkopusi sienele turės pamojuoti renginyje dalyvaujantiems vaikams“, – sakė nukentėjusiosios sesuo.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas ir kaltės nepripažinęs P. Kasperūnas teisme pateikė visiškai priešingą poziciją – esą animatorė pati labai norėjo kopti sienele, nors jai ir buvo nurodyta, kad drabužiai varžys judesius ir bus labai nepatogu kopti.

„Renginio scenarijuje Jolitos M. kopimas laipiojimo sienele nebuvo numatytas“, – P. Kasperūnas taip pat nurodė, kad animatorei nebuvo uždėtas šalmas, nes tam nebuvo galimybės dėl jos vilkimo pomidoro kostiumo.

Ekspertai nustatė, kad alpinizmo sienelė nuvirto dėl to, jog nebuvo tinkamai pritvirtinta, bet, kaip pažymėjo P. Kasperiūnas, už tai buvo atsakingas ne jis, o sienelės savininkai – bendrovė „Montis magia“.

Būtent iš šios bendrovės buvo gauta alpinizmo sienelės konstrukcijos – P. Kasperūnas pažinojo „Montis magia“ vadovą, kuris sutiko nemokamai vaikų renginiui suteikti šią pramogą. Tačiau, kaip nurodė liudytoju apklaustas bendrovės vadovas, Visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotojui buvo nurodyta, kad nėra darbuotojų, kurie galėtų šią sienelę sumontuoti.

„P. Kasperūnas pasakė, kad jis viską pasidarys pats, man dėl to nekilo jokių abejonių, nes jis anksčiau ne kartą buvo surinkęs šią sienelę, be to, jis buvo baigęs specialius mokymus“, – sakė „Montis magia“ direktorius.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas apklausė daugybę liudytojų, kurie matė tragiškai pasibaigusią nelaimę šventės metu.

Įvertinęs jų parodymus, byloje surinktą medžiagą teismas konstatavo, kad neatsargūs P. Kasperūnas veiksmai, kurie pasireiškė nusikalstamu nerūpestingumu, buvo tiesioginiame priežastiniame ryšyje dėl įvykusio nelaimingo atsitikimo ir Jolitos M. žuvimo.

„P. Kasperūnas, kurio iniciatyva 2014 m. liepos 17 d. Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuotoje sveikatingumo ir sporto šventėje, buvo eksploatuojama laipiojimo sienelė, būdamas kopiančių minėta sienele asmenų prižiūrėtoju elgėsi nusikalstamai nerūpestingai, – pažymėjo teismas. – Saugodamas laipiojimo sienele kopiančią Jolitą M., prieš kopimą ant jos galvos neuždėjo šalmo.

Akivaizdžiai matydamas, kad Jolitos M. vilkėtas kostiumas trukdo jai kopti laipiojimo sienele, laikydamas saugojimo virvę, nenutraukė Jolitos M. kopimo, o siekdamas, kad ji kuo aukščiau būtų užkelta ant laipiojimo sienelės, tempdamas Jolitą M. saugojusią virvę nutolo nuo laipiojimo sienelės daugiau nei 2 metrų atstumu ir leido saugojimo virvę kartu su juo tempti kitiems asmenims, ko pasėkoje laipiojimo sienelė neteko stabilumo ir nuvirto ant žemės.“