Itin svarbioje komisijoje dirbusi ir karjeros siekiančius savo kolegas vertinusi D. Kačinskienė tokį sprendimą priėmė po kilusio skandalo, kai teisėjai viešai pasipiktino, jog jų karjeros klausimus sprendžia teisėja, kuri kartu su kitais Lietuvos apeliacinio teismo teisėjais puotavo Kaišiadorių verslininko restorane.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sudarytoje Pretendentų į teisėjus atrankos komisijoje gali dirbti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys – nors oficialiai D. Kačinskienės reputacija niekas nesuabejojo, o Teisėjų etikos ir drausmės komisija nutarė, kad ji bei kiti teisėjai etikos nepažeidė, Lietuvos apeliacinio teismo teisėja vis dėlto parašė pareiškimą ją atleisti iš pareigų.

Teisėją D. Kačinskienę komisijoje pakeitė Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Neringa Švedienė. Iš komisijos pasitraukė ir buvęs jos pirmininkas Eugenijus Laurinaitis – jį pakeitė psichologas Virginijus Lepeška. Į komisiją prezidentė taip pat įtraukė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Viešosios katedros docentę Giedrę Lastauskienę.

Naujasis komisijos pirmininkas V. Lepeška sako, kad šiuo metu vienas pagrindinių Komisijos tikslų yra kiek įmanoma labiau spartinti pretendentų į teisėjus atrankos procesą, taip pat didelis dėmesys bus skiriamas šių atrankų objektyvumui.

„Siekdama užtikrinti atrankų objektyvumą ir skaidrumą, komisija ir toliau stengsis surinkti bei įsigilinti į kuo daugiau adekvačios informacijos apie pretendento motyvaciją, asmenines savybes bei jo patirtį. Taip pat labai svarbu užtikrinti, kad komisija veiktų kaip darni komanda, kurios nariai vienodai interpretuoja pretendentams keliamus reikalavimus bei naudoja vieningus vertinimo standartus“, – sakė V. Lepeška.

Į skandalingą istoriją iš komisijos pasitraukusi D. Kačinskienė su kolegomis įsivėlė sausio 9-ąją, kai po Lietuvos apeliacinio ir apygardos teismų atkūrimo dvidešimtmečio renginio jie nuvažiavo į Kaišiadorių rajone esančią užeigą „Pas Radvilą“.

Už vakarienę, kurioje buvo vartojamas alkoholis ir keliami įvairūs tostai, teisėjai nesusimokėjo – dabar jau iš pareigų atsistatydinęs Lietuvos apeliacinio teismo kancleris Juozas Akstinas tikino, kad jis iš asmeninių lėšų per du kartus apmokėjo sąskaitą.

Tačiau čekio neturi, jos nerado ir pareigūnai, atliekantys tyrimą dėl kavinės veiklos. Atsiskaityti už vakarienę teisėjai nutarė tik kilus skandalui, nors anksčiau neprieštaravo, kad teismo kancleris juos pavaišintų – esą tokia tradicija.

Kad teisėjams yra rengiama vakarienė, Lietuvos apeliacinio teismo teisėja D. Kačinskienė prisipažino žinojusi iš anksto – šią istoriją tyrusiai komisijai ji nurodė, kad kancleris jai buvo užsiminęs, jog po oficialios dalies teisėjams rengia „kažkokį siurprizą“.

Teisėja taip pat prisipažino, kad nerodė jokios asmeninės iniciatyvos, jog po vakarienės būtų atsiskaityta su teismo kancleriu, tačiau iš kolegų žinojo, jog J. Akstinas atsisakė imti pinigus. Ji pinigų nemokėjo ir dėl to, kad esą nebuvo žinoma suma, kurią reikėjo sumokėti.

Anksčiau D. Kačinskienė DELFI sakė, kad neturi pagrindo trauktis ar bent laikinai sustabdyti įgaliojimus Pretendentų į teisėjus atrankos komisijoje.

„Jeigu žinote šios istorijos eigą, niekas mano etikos pažeidimų dar nėra konstatavęs“, – sakė ji.

„Teisėjų atrankos komisija sprendžia itin svarbius klausimus, susijusius su patarimu prezidentei dėl teisėjų skyrimo ir karjeros, todėl visiems be išimties jos nariams keliami aukščiausi kompetencijos ir skaidrumo reikalavimai, kad ja pasitikėtų tiek pretendentai į teisėjų pareigas, karjeros siekiantys teisėjai, tiek visa visuomenė“, – yra sakiusi prezidentės patarėja teisės klausimas Rasa Svetikaitė.