Tikėtina, J. Šiuipys buvo ne eilinis policininkas, vienas liudytojas užsiminė, kad jis tarnavo elitinėse „Aro“ pajėgose. Pats kaltinamasis teismo salėje, aiškindamas turto kilmę, užsiminė be kitų pajamų gaunantis ir 175 eurų pareigūno pensiją.

Sostinės pareigūnų akiratyje buvęs kolega pernai liepą, kriminalistus pasiekė informacija, kad jis stambiu mastu prekiauja kontrabandinėmis cigaretėmis.

Pradėjus stebėti jo namus, vieną birželio vakarą pastebėtas prie jo namų privažiuojantis „VW Passat“. Iš jo išlipęs vyras pasisveikino su J. Šiuipiu, kartu jiedu nuėjo į garažą, o iš ten svečias grįžo nešinas dviem permatomais plastikiniais maišais, juose – mažiausiai 35 blokai „NZ“ cigarečių.

„Pagal surinktą informaciją manytina, jog tokia nelegali prekyba yra sisteminga ir prekyba gali vykti stambiu mastu“, – konstatuota viename tarnybiniame pranešime.

Pradėjus slapta klausytis vyro pokalbio, tyrėjai išgirdo ir įdomių pokalbių, žmonės skambindavo pageidaudami pomidoriukų, dryžuotų megztukų ar maikučių.

„Viena maikutė reiškė, kad reikia vienos dėžės „Fest“ cigarečių“, – konspiracinio bendravimo paslaptis atskleidė D. B.

Jis tyrimo metu buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, tai reiškia, kad teisėsauga turėjo duomenų apie jo galbūt darytus nusikaltimus, tačiau nepakankamai norint pareikšti įtarimus.

D. B. su J. Šiuipiu susipažino dar dirbdamas policijoje, o vėliau aprūpindavo jį kontrabandinėmis cigaretėmis.

„Pats cigaretes gaunu iš baltarusių. Paskutinį kartą pirkau jas Jašiūnų miške“, – neslėpė D. B.

Nepaisant tokio atviro prisipažinimo ir to, kad buvo sučiuptas su 2 dėžėmis cigarečių, šioje byloje kaltinimų jis nesulaukė. Atsipirko administracine bauda.

Pardavinėjo nežinia ką

Kiti liudytojai prasitarė už kontrabandines cigaretes mokėję po maždaug 2,5 euro. Žinoma, priklausomai nuoprekės ženklo, pavyzdžiui „Minsk“ būdavo kiek pigesnės, o „Marlboro“ – keliasdešimt centų brangesnės.

„Pakuotė atrodė kaip tikra, nekilo abejonių dėl klastotės, – pareigūnų paprašytas papasakoti apie cigaretes, dėstė vienas liudytojas. – Skonis ir kokybė buvo panaši, tačiau jos buvo stipresnės. Šalutinio poveikio sveikatai nejaučiau.“

Tokie klausimai tyrėjams kilo neatsitiktinai, nes gavus išvadas iš Muitinės laboratorijos, paaiškėjo, kad dalis J. Šiuipio pardavinėtų rūkalų pagaminti neaiškiame nelegaliame fabrike.

Su tyrimu susipažinę Delfi šaltiniai yra minėję, kad kai kurios cigarečių partijos galėjo net būti mirtinai pavojingos gyvybei.

Sukūrė neįtikėtiną versiją

Pats J. Šiuipys netikėtai buvo užkluptas rugsėjo 22-osios vakarą. Jo garažą ir automobilį iškrėtę pareigūnai rado daugybę dėžių su įvairiausiomis cigaretėmis, taip pat ir įvairiu alkoholiu. Kaip vėliau paskaičiuota, bendra jų vertė – beveik 24 tūkst. eurų,

„Juk sakė, kad prasidėjus karui pinigai neturės jokios vertės, o visur rašė, kad šitai galima bus į bet ką pasikeisti“, – kam jam reikėjo tiek nelegalių prekių, aiškino pats kaltinamasi.

Vos sučiuptas, per pirmąją apklausą jis iškart pripažino savo kaltę, reiškė nuoširdų gailestį ir pasakojo apie mįslingąjį Daną.

„Neseniai pradėjau užsiimti, pirmas kartas buvo gal prieš 3 mėnesius. Vyras vardu Danas pasakė, kad gali atvežti cigarečių iš Baltarusijos. Kiek kartų ir kokių cigarečių pirkau tiksliai nepasakysiu“, – tokie parodymai užfiksuoti pirmojoje įtariamojo apklausoje.

Vėliau jo versija kiek pasikeitė, cigaretes esą jam veždavo iš Lenkijos, neapmuitintų prekių parduotuvių.

„Atveždavo po dvi dėžes, dėžėje 50 blokų“, – tvirtino J. Šiuipys. Kiek tiksliai investavo, jis neatsiminė, tačiau spėjo, kad galbūt 2,5 tūkst. eurų.

„Už pakelį mokėjau gal 2,30-2,50 Eur, parduodavau po 2,70-2,80 Eur“, – apie verslą pasakojo jis.

Nors iškart pridūrė cigaretėmis neprekiavęs, o tik pardavęs keliems pažįstamiems, kurie žinojo apie jo investicijas.

Ne pirmas kartas

Su kontrabanda J. Šiuipys įkliūna nebe pirmą kartą, du teistumus už tą patį jis yra užsidirbęs dar 2007 m. Tuomet jis sumokėjo beveik 30 tūkst. litų siekiančias baudas.

Tačiau šie teistumai jau išnykę, be to, kaltinamasis prisipažino ir nuoširdžiai gailėjosi savo poelgio, todėl šįkart teismas nusprendė jam skirti beveik minimalią bausmę – 10 tūkst. eurų.

Tiesa, dar 16 tūkst. jam teks atiduoti valstybei, tai žalos atlyginimas už nesumokėtus akcizus.

Beje, teismui kilo ir klausimų dėl J. Šiuipio sukaupto turto – keli tūkstančiai rasti jo automobilyje grynaisiais, dar kelios dešimtys – banko sąskaitą, taip pat jo ir artimųjų nekilnojamas turtas.

Visgi J. Šiuipys sugebėjo įrodyti, kad viską gavo legaliais būdais, pateikė dovanojimo sutartis ir kitokius dokumentus, todėl neteisėto praturtėjimo klausimas keltas nebuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)