Tai, ką patikrinę teisėjos D. Stankevičiūtės darbą rado jos kolegos iš aukštesnės instancijos teismo, dar Lietuvos teismų sistemoje nėra buvę – teisėja administracinių teisės pažeidimų bylų, kuriose galioja 6 mėnesių senaties terminas, ne tik kad nenagrinėjo, bet ir netgi galimai klastojo procesinius dokumentus – pažeidimą padariusiems asmenims „įteikdavo“ teismo nutarimą, nors jis net nebūdavo priimtas.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad net 33 bylose D. Stankevičiūtė panaudojo Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) nereglamentuotą ir visiškai formalizuotą blanką, kuriame administracinėn atsakomybėn patrauktas asmuo savo parašu esą patvirtindavo, kad gavo teismo sprendimo nuorašą. Tuo metu pažeidimų protokolus surašiusiems policijos pareigūnams jokie dokumentai nebuvo išsiunčiami. Iš tikrųjų teisėja bylų net nebuvo išnagrinėjusi.

Ar teisėja iš tiesų klastojo dokumentus, dar aiškinsis Generalinės prokuratūros prokurorai, tačiau prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva teisėja D. Stankevičiūtė ir jos kolega Vitalijus Šidagis jau šį penktadienį kviečiami į Teisėjų tarybą, kurioje bus sprendžiamas jų atleidimo iš pareigų, pažeminus teisėjo vardą, klausimas.

Žinia, kad prezidentė sustabdė abiejų teisėjų įgaliojimus, Pasvalio teismo teisėjus pasivijo jiems esant darbo vietoje – nors ir žinojo, ką yra prisidirbę, Temidės tarnai nepasiprašė iš darbo išeiti savo noru ir net nesuskubo taisyti savo šiurkščių klaidų.

Rado ir neįtikėtinų dalykų: pažeidėjai mokėjo baudas, nors net nebuvo nubausti

Patikrinimą Pasvalio rajono apylinkės teisme atliko Panevėžio apygardos teismo sudaryta speciali komisija. Ji išsiaiškino ir neįtikėtinų atvejų – trijose administracinių teisės pažeidimų bylose, kuriose teisėja D. Stankevičiūtė net nebuvo priėmusi nutarimų, kaltę pripažinę pažeidėjai į valstybės biudžetą sumokėjo jiems esą paskirtas baudas. O dar dviejose bylose, kurios taip pat nebuvo išnagrinėtos, buvo gauti „nubaustų“ asmenų prašymai leisti baudas mokėti dalimis.

Komisija nurodė, kad visos 75 bylose, kuriose teisėja net nuo 2010 metų nepriėmė nutarimų, jau senų seniausiai yra suėję senaties terminai, jie teismo iniciatyva nebuvo pratęsiami, todėl šios bylos nedelsiant turi būti nutrauktos. Taip pažeidėjams buvo sudaryta galimybė išvengti atsakomybės.

„Toks teisėjos D. Stankevičiūtės elgesys yra itin idingas ir negali būti pateisinamas bei toleruojamas“, – rašoma komisijos išvadose.

Teisėja neskubėjo ir nagrinėdama skundus dėl ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmų. Paaiškėjo, kad kai kurių skundų ji iki šiol taip ir nebuvo išnagrinėjusi, nors nuo jų gavimo yra praėję daugiau kaip 2-3 metai – 1071, 1173, 1178 1261 dienos. Skundus teisėjas privalo išnagrinėti per 10 dienų.

Nesusitvarkė D. Stankevičiūtė ir su baudžiamosiomis bylomis – net 22 nagrinėjo ilgiau kaip metus. Tiesa, net 16 bylų per metus taip ir nebuvo perduotos teisiamajam posėdžiui.

Tas pats buvo ir su civilinėmis bylomis.

Pirmininkas buvo apsvaigęs nuo minkštos kėdės

Nuo teisėjos D. Stankevičiūtės neatsiliko ir teismo pirmininko pareigas nuo 2010 iki 2014-ųjų ėjęs V. Šidagis. Paaiškėjo, kad dėl teisėjo kaltės taip pat vienas asmuo administracinio teisės pažeidimo byloje išvengė atsakomybės.

V. Šidagis irgi neskubėjo nagrinėti skundų ikiteisminio tyrimo metu, nors pagal įstatymą gavęs pareiškimą teisėjas jį privalo išnagrinėti per 10 dienų. Paaiškėjo, kad kai kurių skundų nagrinėjimas truko net 319 dienų.

Buvęs teismo pirmininkas vilkino ir civilinių bylų nagrinėjimą.

Be to, paaiškėjo skandalingi faktai, kad V. Šidagis tiek Panevėžio apygardos teismui, kuriam buvo atskaitingas, tiek Teisėjų tarybai teikė neišsamius duomenis apie bylas, kurių nagrinėjimas trunka ilgiau nei 12 mėnesių, taip klaidindamas pareigūnus, atsakingus už išorinį Pasvalio rajono apylinkės teismo administravimą.

Dar 2012-aisiais teisme buvo užfiksuoti pažeidimai, kuriuos siūlyta kuo greičiau šalinti, tačiau po paskutiniojo patikrinimo paaiškėjo, kad V. Šidagis ne tik ignoravo aukštesniojo teismo nurodymus, bet ir pats darė pažeidimus.

Maža to, V. Šidagis nuslėpė savo kolegės D. Stankevičiūtės padarytus pažeidimus, klaidino Panevėžio apygardos teismą.

Siūlo bausti ir kitus teisėjus

Patikrinimo metu kliuvo ir šiuo metu laikinai teismo pirmininko pareigas einančiam teisėjui Algirdui Švedavičiui, ir teisėjai Virginijai Jurkštienei, kuri nemalonumų dėl savo darbo turėjo dar dirbdama Vilniaus teisme.

Tyrimo metu nustatyta, kad dėl teisėjo A. Švedavičiaus kaltės taip pat vienas asmuo išvengė atsakomybės už padarytą administracinį teisės pažeidimą – jis bylos neišnagrinėjo per 303 dienas, dėl to jau seniai yra suėjęs senaties terminas ir administracinio teisės pažeidimo teisena turi būti nutraukta.

A. Švedavičius taip pat neskubėjo nagrinėti skundų ikiteisminio tyrimo metu – jų nagrinėjimas užsitęsdavo net virš 300 dienų, nors nutartis teisėjas privalėdavo ne vėliau kaip per 10 dienų. Tas pats – ir su civilinėmis bylomis.

Problemų su bylų nagrinėjimu turėjo ir teisėja V. Jurkštienė, tačiau jos padaryti pažeidimai nėra tokie dideli, kaip jos kolegų.

Po patikrinimo taip pat paaiškėjo ir daugiau faktų, kai teisėjai ir teismo darbuotojai nesilaiko įstatymų ir darbo tvarkos – į teismų informacinę sistemą neįkelia procesinių dokumentų, nepažymi apie proceso eigą ir t. t. Maža to, kai kuriose ikiteisminio tyrimo bylose teismo darbuotojai net negalėjo nurodyti, kur yra gauti skundai ir su jų nagrinėjimu susiję dokumentai – ar pas teisėją, ar pas kitus teismo darbuotojus ir ar apskritai teisme jie yra.

Paaiškėjus skandalingiems faktams Pasvalio teisme artimiausiu metu taip pat turėtų būti sprendžiamas ir laikinojo teismo pirmininko A. Švedavičiaus likimas – siūloma jį traukti drausminėn atsakomybėn. Tokią pačią atsakomybę siūloma taikyti ir teisėjai V. Jurkštienei.

Laikinasis teismo vadovas: visi mes žmonės

Po neeilinio įvykio Pasvalyje Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas sako, kad visos Pasvalio teismo bylos, kuriose nustatyti procesiniai pažeidimai, bus peržiūrėtos ir išnagrinėtos.

„Visos teismų sistemos ir Teisėjų tarybos vardu apgailestauju dėl susidariusios situacijos Pasvalio rajono apylinkės teisme, kuriame nustatėme šiurkščius teisėjų veiklos pažeidimus, nagrinėjant bylas, – trečiadienį sakė E. Laužikas. – Norime užtikrinti, kad visos bylos, kuriose nustatyti procesiniai pažeidimai, bus peržiūrėtos ir išnagrinėtos. Stengsimės, kad tai būtų padaryta kiek įmanoma greičiau.“

Tuo metu iki šiol Pasvalio rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas laikinai einantis A. Švedavičius dar negalėjo pasakyti, ar po Panevėžio apygardos teismo patikrinimo teisėja D. Stankevičiūtė nutraukė visas administracinių teisės pažeidimų bylas, kuriose jau seniai suėjusi senatis.

– Teisėjau, skandalingi faktai jums jau buvo žinomi iš karto po patikrinimo, tai, ar teisėja D. Stankevičiūtė dar iki prezidentei pasirašant dekretą dėl jos įgaliojimų sustabdymo nutraukė bylas, kuriose galimi pažeidėjai išvengė atsakomybės?, – DELFI paklausė A. Švedavičiaus.

– Manau, kad tos bylos, kurias turėjo nutraukti, jau buvo nutrauktos, o tas, kurias reikia nagrinėti, bus nagrinėjamos, dalinsimės.

Teisėjas Algirdas Švedavičius
Mačiau, kad teisėja dirbo šiomis dienomis, nežinau, ką ji veikė, mes jai už galvos nestovime – gal dar atsakomybės ir proto turi, juk matė, kas yra nurodyta patikrinimo išvadoje. Kiekvienas teisėjas yra atsakingas už savo darbą. Man ji neprisidavė, ar padarė, ką seniai turėjo padaryti.

– Kas tai per bylos, kuriose galimi pažeidėjai išvengė atsakomybės?

– Tai tikrai ne Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo bylos – jas dar pagal savo paties pasirašytą įsakymą nagrinėjo teisėjas V. Šidagis.

Manau, pas teisėją D. Stankevičiūtę buvo įvairios bylos – surašyti protokolai ir už vaikų nepriežiūrą, ir smulkias vagystes ar nedidelius viešosios tvarkos pažeidimus, kai girti šlitinėjo...

– Pripažinkite, situacija Pasvalio teisme neeilinė – atrodo, kad teisėjai Jūsų dabar kad ir laikinai vadovaujamame teisme tvarkėsi kaip kokiame UAB'e... Nepatyrėte šoko?

– Kaip jo nebus, juk pats patikrinimas jau yra didelis stresas, o dar kai gavome rezultatus, kas be ko – tai visiems yra nemalonu, ir tiems, kurių tai net neliečia. Mūsų kolektyvas nedidelis, tai visi pergyvename.

– Tai kas čia atsitiko – dideli darbo krūviai? Vilniuje, Kaune dar didesni, bet teisėjai kažkaip susitvarko...

– Ne, negaliu sakyti, kad pas mus krūvis išskirtinai toks didelis. Teisėja D. Stankevičiūtė turėjo problemų ir dėl sveikatos – ji per metus keturis mėnesius sirgo, dvi ar tris operacijas turėjo, matyt, po tų ligoninių tai įtakos turėjo jos darbui. Aišku, į darbą ėjo, bet tai nebuvo šimtaprocentinis darbingumas. Matyt, viskas susidėjo į vieną vietą.

– Tai gal ji skųsdavosi, kad nebespėja, nesakė, kad kolegos, gal jūs perimkite mano bylas, padėkite?

– Tokių oficialių rašytinių ar žodinių prašymų nebuvo. Yra tik buvę jos ligos metu vienas kitas prašymas iš bylos dalyvių – prašė paskirti kitam teisėjui, nes D. Stankevičiūtė yra ligoninėje, o mes skubame. Ir pats esu išnagrinėjęs ištuokos bylą, kurią turėjo nagrinėti D. Stankevičiūtė.

– Patikrinimo metu paaiškėjo, kad bylų ir skundų nagrinėjimas užtruko nepateisinamai ilgai. Nejau taip niekas nesiskundė, kad tiek laiko buvo nepastebėti pažeidimai?

– Na, žinote, bylose, kuriose surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, nė vienas nesikreipė ir nesiskundė – jiems nuo to tik geriau. Buvo ramu.

Šiandien, kai prezidentė paskelbė apie savo dekretą, teisėjai D. Stankevičiūtė ir V. Šidagis jau pridavinėjo savo bylas, reikės mums dabar šias bylas dalintis. O juk likome tik dviese su V. Jurkštiene.

– Teisėjau, bet komisija turi daug priekaištų ir Jums asmeniškai – taip pat vilkinote bylas, padarėte įvairių pažeidimų...

– Taip, patikrinimo akte yra paminėta ir mano viena kita byla, kuri užsitęsė. Manyčiau, kad pas visus teisėjus būna po vieną kitą užsilikusią bylą – gal ir dėl mūsų pačių kaltės, kad pamiršai ir tiesiog padėjai... Juk visi esame žmonės.

Bet būdavo ir tokių situacijų, kai bylininkai prašydavo ilgam atidėti posėdį, sako, net neskirkite, nes aš būsiu Norvegijoje ar Airijoje, vis tiek neatvažiuosiu. Būna, atsižvelgi į tokį prašymą, nors kartais tokių aplinkybių net joks kodeksas nenumato. Bet kad taip masiškai – tikrai ne.

Stengiamės bylas nagrinėti, nes ir patiems nemalonu, kai bylos nagrinėjimas trunka ilgai. O kai išnagrinėji, atrodo, ir pačiam dūšioje ramiau.

– Bet, teisėjau, juk žinote, kad siūlo svarstyti ir Jūsų atsakomybės klausimą – juk buvote laikinasis teismo pirmininkas...

– Šias pareigas pradėjau eiti kovo pabaigoje, nes esu didžiausią darbo stažą Pasvalio teisme turintis teisėjas – pripažįstu, man ir patirties trūko, ir nežinojau tikrosios situacijos. Juk iki tol tik savo bylas nagrinėjau, aišku, ne pirmą dieną teisėjo kėdėje sėdžiu, bet niekada iki to laiko daugiau kaip eiliniu teisėju nesu buvęs, o čia kolektyvui vadovauti... Ir tas prisidėjo, ir tas...

Žinote, tikrai dabar pas mus sudėtinga – juk netekome pusės teisėjų. Bet dirbsime, kaip nors.

Prezidentė: klaidos nebus toleruojamos nė viename teisme

Pasvalio teisėjų įgaliojimus trečiadienį sustabdžiusi prezidentė D. Grybauskaitė jau kreipėsi ir į Teisėjų tarybą, kad D. Stankevičiūtė ir V. Šidagis būtų atleisti iš pareigų kaip pažeminę teisėjo vardą.
 
„Teismų nepriklausomumo garantijos neatleidžia teisėjo nuo atsakomybės principingai ir profesionaliai vykdyti teisingumą. Kiekvienam teisėjui yra keliami patys aukščiausi kompetencijos ir elgesio reikalavimai. Aplaidus darbas ir šiurkščios klaidos nė viename Lietuvos teisme nebus dangstomi ar toleruojami“, – sakė šalies vadovė.
 
Pasak D. Grybauskaitės, D. Stankevičiūtės ir V. Šidagio elgesys yra nesuderinamas su teisėjo pareigomis, žemina teisėjo vardą ir menkina Lietuvos žmonių pasitikėjimą visa šalies teisine sistema.

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad netinkamas ir aplaidus teisėjo elgesys bei nuolat pasikartojančios šiurkščios teisės aiškinimo klaidos yra pagrindas asmenį pripažinti pažeminusiu teisėjo vardą.
 
Teismų skaidrinimas ir teisingumo vykdymo sistemos stiprinimas yra vienas pagrindinių prezidentės prioritetų.