Teismo veikla – paralyžiuota, todėl prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pasirašė dekretą ir Teisėjų tarybos prašo į Pasvalio teismą perkelti du Panevėžio apylinkės teismo teisėjus.

Jeigu taryba pritars, nuo kovo 3-osios iki spalio 1-osios Pasvalyje turėtų dirbti teisėjai Arūnas Neverdauskis ir Artūras Jasonas. Per šį laiką tikimasi į teismą paskirti naujus teisėjus.

Būtinybė perkelti teisėjus į Pasvalį kilo po kilusio skandalo, kai paaiškėjo, kad dabar jau buvusi teisėja Dalia Stankevičiūtė administracinių teisės pažeidimų bylų, kuriose galioja 6 mėnesių senaties terminas, ne tik kad nenagrinėjo, bet ir netgi galimai klastojo procesinius dokumentus – pažeidimą padariusiems asmenims „įteikdavo“ teismo nutarimą, nors jis net nebūdavo priimtas.

Iš teisėjo pareigų šalies vadovė siūlo atleisti ir teisėją Vitalijų Šidagį, kuris slėpė kolegės padarytus pažeidimus. Šiuo metu jis serga – Teisėjų tarybai atsiųstame rašte teisėjas nurodė, kad dėl prezidentės pasirašyto dekreto atleisti jį iš pareigų labai pablogėjo sveikatos būklė, pakilo kraujospūdis.

Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas, siekdamas užkirsti kelią bet kokiam V. Šidagio atleidimo iš pareigų klausimo vilkinimui, kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybą, prašydamas įvertinti V. Šidagiui išduotų nedarbingumo pažymėjimo teisėtumą ir pagrįstumą.

Nedarbingumo pažymėjimą teisėjui išdavė gydytoja kardiologė Nijolė Matulienė. Ji yra buvusi Seimo nario Antano Matulo žmona.

Nijolė Matulienė
„Jis buvo atsiųstas su šeimos gydytojus siuntimu, su labai aukšta hipertenzija – vakar jo ligos istoriją kaip tik tikrino, – sakė gydytoja. – Teisėjui buvo aukštas spaudimas, atlikti tyrimai, o kadangi hipertenzija yra ambulatorinė liga, išleidau gydytis ambulatoriškai. Jis, aišku, išėjo su aukštu spaudimu, tikriausiai dėl tų stresinių situacijų.“

Gydytoja neslėpė, kad dėl teisėjo atsiuntimo į ligoninę kalbėjosi su šeimos gydytoja. „Paskambinau ir klausiau, kodėl jūs man jį paguldėte, juk galėjote patys tvarkytis ambulatoriškai, bet sakė, kad tyrimams atlikti“, – teigė ji.

N. Matulienė neslėpė, kad ją įskaudino iš teisėjų savivaldos vadovų išreikštas nepasitikėjimas išduotu nedarbingumo pažymėjimu. „Mane tai labai žeidžia, bet tai yra toks gyvenimas, toks darbas, mes esame įpratę“, – sakė ji.

V. Šidagio atleidimo iš pareigų klausimas Teisėjų taryboje bus svarstomas kitą savaitę, taip pat šiame posėdyje bus pateikta informacija apie teisėjo gydymą bei svarstoma, ar Panevėžio teisėjus perkelti į Pasvalį.

Patikrinimą Pasvalio rajono apylinkės teisme atliko Panevėžio apygardos teismo sudaryta speciali komisija. Ji išsiaiškino ir neįtikėtinų atvejų – trijose administracinių teisės pažeidimų bylose, kuriose teisėja D. Stankevičiūtė net nebuvo priėmusi nutarimų, kaltę pripažinę pažeidėjai į valstybės biudžetą sumokėjo jiems esą paskirtas baudas. O dar dviejose bylose, kurios taip pat nebuvo išnagrinėtos, buvo gauti „nubaustų“ asmenų prašymai leisti baudas mokėti dalimis.

Komisija nurodė, kad visos 75 bylose, kuriose teisėja net nuo 2010 metų nepriėmė nutarimų, jau senų seniausiai yra suėję senaties terminai, jie teismo iniciatyva nebuvo pratęsiami, todėl šios bylos nedelsiant turi būti nutrauktos. Taip pažeidėjams buvo sudaryta galimybė išvengti atsakomybės.

„Toks teisėjos D. Stankevičiūtės elgesys yra itin idingas ir negali būti pateisinamas bei toleruojamas“, – rašoma komisijos išvadose.

Teisėja neskubėjo ir nagrinėdama skundus dėl ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmų. Paaiškėjo, kad kai kurių skundų ji iki šiol taip ir nebuvo išnagrinėjusi, nors nuo jų gavimo yra praėję daugiau kaip 2-3 metai – 1071, 1173, 1178 1261 dienos. Skundus teisėjas privalo išnagrinėti per 10 dienų.

Nesusitvarkė D. Stankevičiūtė ir su baudžiamosiomis bylomis – net 22 nagrinėjo ilgiau kaip metus. Tiesa, net 16 bylų per metus taip ir nebuvo perduotos teisiamajam posėdžiui.

Tas pats buvo ir su civilinėmis bylomis.

Nuo teisėjos D. Stankevičiūtės neatsiliko ir teismo pirmininko pareigas nuo 2010 iki 2014-ųjų ėjęs V. Šidagis. Paaiškėjo, kad dėl teisėjo kaltės taip pat vienas asmuo administracinio teisės pažeidimo byloje išvengė atsakomybės.

V. Šidagis irgi neskubėjo nagrinėti skundų ikiteisminio tyrimo metu, nors pagal įstatymą gavęs pareiškimą teisėjas jį privalo išnagrinėti per 10 dienų. Paaiškėjo, kad kai kurių skundų nagrinėjimas truko net 319 dienų.

Buvęs teismo pirmininkas vilkino ir civilinių bylų nagrinėjimą.

Be to, paaiškėjo skandalingi faktai, kad V. Šidagis tiek Panevėžio apygardos teismui, kuriam buvo atskaitingas, tiek Teisėjų tarybai teikė neišsamius duomenis apie bylas, kurių nagrinėjimas trunka ilgiau nei 12 mėnesių, taip klaidindamas pareigūnus, atsakingus už išorinį Pasvalio rajono apylinkės teismo administravimą.

Dar 2012-aisiais teisme buvo užfiksuoti pažeidimai, kuriuos siūlyta kuo greičiau šalinti, tačiau po paskutiniojo patikrinimo paaiškėjo, kad V. Šidagis ne tik ignoravo aukštesniojo teismo nurodymus, bet ir pats darė pažeidimus.

Maža to, V. Šidagis nuslėpė savo kolegės D. Stankevičiūtės padarytus pažeidimus, klaidino Panevėžio apygardos teismą.

Patikrinimo metu kliuvo ir šiuo metu laikinai teismo pirmininko pareigas einančiam teisėjui Algirdui Švedavičiui, ir teisėjai Virginijai Jurkštienei, kuri nemalonumų dėl savo darbo turėjo dar dirbdama Vilniaus teisme.

Tyrimo metu nustatyta, kad dėl teisėjo A. Švedavičiaus kaltės taip pat vienas asmuo išvengė atsakomybės už padarytą administracinį teisės pažeidimą – jis bylos neišnagrinėjo per 303 dienas, dėl to jau seniai yra suėjęs senaties terminas ir administracinio teisės pažeidimo teisena turi būti nutraukta.

A. Švedavičius taip pat neskubėjo nagrinėti skundų ikiteisminio tyrimo metu – jų nagrinėjimas užsitęsdavo net virš 300 dienų, nors nutartis teisėjas privalėdavo ne vėliau kaip per 10 dienų. Tas pats – ir su civilinėmis bylomis.

Problemų su bylų nagrinėjimu turėjo ir teisėja V. Jurkštienė, tačiau jos padaryti pažeidimai nėra tokie dideli, kaip jos kolegų.

Po patikrinimo taip pat paaiškėjo ir daugiau faktų, kai teisėjai ir teismo darbuotojai nesilaiko įstatymų ir darbo tvarkos – į teismų informacinę sistemą neįkelia procesinių dokumentų, nepažymi apie proceso eigą ir t. t. Maža to, kai kuriose ikiteisminio tyrimo bylose teismo darbuotojai net negalėjo nurodyti, kur yra gauti skundai ir su jų nagrinėjimu susiję dokumentai – ar pas teisėją, ar pas kitus teismo darbuotojus ir ar apskritai teisme jie yra.

Paaiškėjus skandalingiems faktams Pasvalio teisme artimiausiu metu taip pat turėtų būti sprendžiamas ir laikinojo teismo pirmininko A. Švedavičiaus likimas – siūloma jį traukti drausminėn atsakomybėn. Tokią pačią atsakomybę siūloma taikyti ir teisėjai V. Jurkštienei.

„Teismų nepriklausomumo garantijos neatleidžia teisėjo nuo atsakomybės principingai ir profesionaliai vykdyti teisingumą. Kiekvienam teisėjui yra keliami patys aukščiausi kompetencijos ir elgesio reikalavimai. Aplaidus darbas ir šiurkščios klaidos nė viename Lietuvos teisme nebus dangstomi ar toleruojami“, – yra sakiusi prezidentė D. Grybauskaitė.

Pasak jo, D. Stankevičiūtės ir V. Šidagio elgesys yra nesuderinamas su teisėjo pareigomis, žemina teisėjo vardą ir menkina Lietuvos žmonių pasitikėjimą visa šalies teisine sistema.

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad netinkamas ir aplaidus teisėjo elgesys bei nuolat pasikartojančios šiurkščios teisės aiškinimo klaidos yra pagrindas asmenį pripažinti pažeminusiu teisėjo vardą.

Teismų skaidrinimas ir teisingumo vykdymo sistemos stiprinimas yra vienas pagrindinių prezidentės prioritetų.