Elektroninės priemonės prisidėtų prie baudžiamojo proceso modernizavimo, leistų rengti teismo posėdžius, kai jų negalima surengti įprasta tvarka, padėtų sutaupyti daugiau laiko, mažintų teisėjų, prokurorų ir tyrėjų darbo krūvį. Baudžiamojo proceso kodekso pataisų projektas, kuriomis siūloma bylas nagrinėti nuotoliniu būdu, artimiausiu metu bus perduotas svarstyti Vyriausybei, pranešė Teisingumo ministerija.

„Šalyje paskelbus karantiną, kyla rimtų iššūkių ne tik sveikatos sistemai, ekonomikai ar verslui, bet ir ikiteisminio tyrimo institucijų bei teismų veiklai, – sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Todėl tiek ikiteisminio tyrimo institucijos, tiek teismai turėtų galimybę bylų tyrimą ir nagrinėjimą organizuoti nuotoliniu būdu. Tokia praktika ir ateityje leis daug operatyviau vykdyti baudžiamąjį procesą.“

Šiuo metu baudžiamosiose bylose nuotoliniu būdu galima apklausti įtariamąjį arba liudytoją, ekspertą, jeigu jie negali atvykti į teismo posėdį. Tačiau nėra įteisinta galimybė, kad visi proceso dalyviai dalyvautų teismo procese, kuris vyksta naudojant informacines ir elektroninių ryšių technologijas, pavyzdžiui, vaizdo konferencijas.

Teisingumo ministerija siūlo įteisinti informacinių ir elektroninių ryšių technologijų taikymą visose baudžiamojo proceso stadijose, atliekant ir ikiteisminį tyrimą, ir nagrinėjant baudžiamąsias bylas.

E. Jankevičius įsitikinęs, kad nuotolinis bylos nagrinėjimas užtikrintų kiekvieno asmens teisę į teisingą ir nepertraukiamą procesą, baudžiamosios bylos būtų nagrinėjamos greičiau.

Dėl koronaviruso epidemijos paskelbto karantino šiuo metu teismuose posėdžiai atšaukti, teisėjai bylas nagrinėja rašytinio proceso tvarka, o išimtiniais atvejais rengiami tik tie posėdžiai, kurių atidėjimas pakenktų procesui, pavyzdžiui, ikiteisminio tyrimo teisėjai sprendžia kardomųjų priemonių paskyrimo klausimus.