Baudžiamojon atsakomybėn dėl viešosios tvarkos sutrikdymo prokurorai patraukė tris Pravieniškėse kalinčius kalinius. Tai – dėl nužudymo įkalinti Nerijus Daubaras, Tomas Ačas ir nuteistasis Edvardas Tamsevičius.

Visi jie kaltę pripažino, todėl Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų teisėja Rasa Balsevičienė baudžiamąją bylą išnagrinėjo sutrumpinto proceso tvarka – apklausė tik kaltinamuosius. Taip pagal įstatymą jiems trečdaliu sumažinama skiriama bausmė.

Tyrimo duomenimis, Pravieniškėse kalintys N. Daubaras, E. Tamsevičius ir T. Ačas praėjusių metų liepos 27 d., norėdami pasityčioti iš naujai į būrį paskirtų kalinių, kitų nuteistųjų akivaizdoje mušė tris naujokus susuktu šlapiu rankšluosčiu, pilstė pusnuogius naujokus šaltu vandeniu ir tyčiojosi: stebint būriui nuteistųjų, trims nukentėjusiesiems, sėdintiems ant kėdžių, jie sudavė nenustatytą skaičių smūgių susuktais šlapiais rankšluosčiais, pylė šaltą vandenį kibirais, taip sukeldami šoką.

Bylos duomenimis, „krikštynos“ suorganizuotos tikslu pasityčioti iš naujai paskirtų bausmę atlikti nuteistųjų bei iš nuteistųjų, kurie nesilaiko kalėjimo subkultūros taisyklių.

Teisėja R. Balsevičienė paskelbė, kad visiems kaltinamiesiems skiria vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, ją sumažinant trečdaliu ir paskiriant įkalinimą po 8 mėnesius. Todėl N. Daubaras už grotų turės kalėti dar 8 mėnesius 27 dienas, T. Ačas pataisos namuose dar bus 12 metų 1 mėnesį ir 15 dienų, o E. Tamsevičius - 1 metus 3 mėnesius.

Tokias bausmes kaltinamiesiems siūlė skirti valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė Aldona Vitkausienė. Anot jos, „naujokų krikštynas“ surengę kaliniai norėjo pasilinksminti.

Nuteistieji, kurie nuosprendžio klausėsi sėdėdami ir nuo kamerų slėpė savo veidus, dar galės teismo verdiktą apskųsti. Vėliau paklausti, gal turi ką pasakyti dėl teisme išnagrinėtos bylos, taip pat tylėjo, tik vienas, veidą slėpęs po gobtuvu, tepasakė, jog „ne“.

Anot kalinių bylą išnagrinėjusios teisėjos, kaltinamieji gailėjosi dėl padaryto nusikaltimo, du iš jų atsiprašė nukentėjusiųjų. Griežčiausia – laisvės atėmimo bausmė jiems skirta dėl to, kad nusikaltimą jie padarė laisvės atėmimo vietoje, kurioje kaip ir turėtų pasitaisyti dėl kitų anksčiau padarytų nusikaltimų.

Šioje byloje iš nuteistųjų teismas nutarė konfiskuoti aštuonis mobiliojo ryšio telefonus, kurie buvo rasti per kratas.

Įkalinti dėl nužudymų

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti nuteistieji - gana spalvingos asmenybės: du jų yra nuteisti dėl nužudymo.

N. Daubaras į pataisos namus pateko 2015 m. – jis buvo nuteistas už tai, kad 2013 m. vasarą Raseinių rajone nužudė Šiluvos miestelyje apsistojusį 57 metų Danijos pilietį. Nustatyta, kad jaunuolis remontavo užsieniečio įsigytą namą, tačiau šis jam nesumokėjo visos už darbą suderėtos sumos. Kilus konfliktui N. Daubaras griebė metalinį laužtuvą ir juo ėmė daužyti užsieniečiui per galvą – buvo suduoti ne mažiau kaip penki smūgiai. Jie buvo mirtini.

Iš nusikaltimo vietos pasprukęs žudikas pagrobė vertingus daiktus ir juos pardavė. Be to, jis po miestelį važinėjosi dano automobiliu, o kitiems aiškino, kad šis išvyko į Daniją. Nužudytojo kūnas buvo aptiktas tik po kelių dienų.

Nusikaltimo padarymo metu N. Daubarui buvo septyniolika metų, todėl kaip nepilnamečiui teismas jam skyrė vos 5 metų bausmę.

Tuo metu kitas „Jūros šventės“ dalyvis T. Ačas nuteistas dėl nužudymo Didžiojoje Britanijoje – į Lietuvą atvežtas žudikas dar 2010 m. nužudė savo kaimynę. Jos kūnas taip pat buvo aptiktas ne iš karto po nusikaltimo – tik po trijų parų, kai pasigedo draugai.

Nustatyta, kad žudikas šokinėjo ant moters kūno – jai buvo trūkusios kepenys, sulaužyti keli šonkauliai, pažeista gerklė.

Melą demaskavo skandalingas vaizdo įrašas

Pravieniškių pataisos namų vadovas Dainius Sušinskas pernai liepą skelbė, kad „šventės“ išvakarėse 1-ajame lokaliniame sektoriuje kratų metu radus degtinės ir raugalo alkoholiniams gėrimams pasigaminti, „krikštynos“ buvo užkardytos. Pasak D. Sušinsko, tam, kad kaliniai nesišlakstytų vandeniu, buvo išjungtas vandens tiekimas.

Tačiau vėliau Teisingumo ministerija ir DELFI gavo vaizdo įrašą, liudijantį, kad „Jūros šventė“ vis dėlto įvyko. Tiesa, ir tada pataisos namų vadovas nebuvo linkęs pripažinti akivaizdžių faktų ir teisinosi, kad nieko baisaus neįvyko, kai kurie kaliniai tik pasipilstė iš pusės litro talpos vandens buteliukų. Kaip buvo iš tikrųjų ir kodėl buvo iškelta baudžiamoji byla, galite pamatyti vaizdo įraše, kuris skirtas asmenims nuo aštuoniolikos metų.

Šį įrašą ministrui atsiuntė vienas Pravieniškėse bausmę atliekantis nuteistasis – netrukus jis buvo izuoliuotas nuo kitų kalinių, nes esą jo gyvybei galėjo grėsti pavojus. Dabar šis nuteistasis įkalintas kituose pataisos namuose ir teigia, kad nesijaučia saugus, sulaukia grasinimų. Tuo metu Kalėjimų departamentas teigia, kad nuteistasis yra saugus, tačiau speciali apsauga jam neskirta, nes nėra tam pagrindo.

Po „Jūros šventės“ Pravieniškėse buvo organizuotos masinės kratos, kai kurie kaliniai perkelti į kitas įstaigas, įvesti Viešojo saugumo tarnybos būriai.

Daugiau apie Jūros šventę ir Pravieniškių pataisos namuose siautėjusią Kauno nusikaltėlių grupuotę skaitykite knygoje „Pravieniškių mafija“. Joje ne tik atskleidžiami zonoje padaryti ir nuslėpti nusikaltimai, tačiau ir pasakojama, kaip atsirado Jūros šventė, kaip per ją daugybę metų buvo luošinami kaliniai ir kodėl praėjusiais metais kai kurie jų nutarė nebekentėti, o nufilmuotą egzekuciją paviešinti.