Teisingumo ministerijos parengtame kreipimesi į Seimą nurodoma, kad projekto vertė sieks 998,353 mln. litų (289,143 mln. eurų).

Ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte nurodoma, kad pagal projektą ketinama įrengti infrastruktūrą 1,6 tūkst. kalinių. Projekto trukmė 25 metai.

„Tai bus naujas PPP (viešosios ir privačios partnerystės - BNS) projektas, kuris bus įgyvendinamas po Lukiškių iškeldinimo. Bus statomas naujas izoliatorius“, - BNS sakė teisingumo ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Sergejus Tichomirovas.

Ministerijos pranešime teigiama, kad naujajame izoliatoriuje būtų laikomi nusikaltėliai iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus ir Vilniaus pataisos namų.

„Bendrovė, laimėjusi viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės konkursą, turės atlikti naujos įkalinimo įstaigos projektavimo, statybos ir įrengimo darbus (tai gali trukti apie 3 metus). Pradėjus veikti naujai įkalinimo įstaigai, privatus sektorius dar 22 metus prižiūrės šį pastatą, teiks maitinimo ir skalbimo paslaugas suimtiesiems ir nuteistiesiems, rūpinsis elektroninių ir ryšių priemonių priežiūra ir aptarnavimu, nuteistųjų socialinėmis programomis, laisvalaikiu ir užimtumu“, - teigiama pranešime.

22 metus planuojama konkurso laimėtojui mokėti po maždaug 45,4 mln. litų kasmet. Dalis šio projekto sąnaudų bus padengiamos pardavus prestižinėse Vilniaus miesto vietose šiuo metu veikiančių įkalinimo įstaigų nekilnojamąjį turtą, įskaitant apie 10 hektarų ploto žemės sklypus.

Kalėjimų departamentui nepavyksta užbaigti Lukiškių iškeldinimo konkurso. Pirmasis Lukiškių kalėjimo iškeldinimo PPP konkursas buvo nutrauktas gegužės pabaigoje dėl, kaip oficialiai nurodoma viešojo pirkimo ataskaitoje, per didelių siūlomų kainų.

Naujausio konkurso etapo dalyvių - „Hanner", „Dailistos" ir „Corpus A" - konsorciumas projektą įgyvendinti siūlė už 273,2 mln. litų, „Pilies projektai" - už 289,4 mln. litų, o „City Service" bei „Realco statybos" konsorciumas - už 233,17 mln. litų.

Departamentas 25 metų trukmės projektui įgyvendinti planavo skirti 103 mln. litų.

Konkurse dalyvavusiai įmonei „City Service" apskundus perkančiosios organizacijos sprendimus Viešųjų pirkimų tarnybai, o vėliau ir skirtingiems teismams, konkursas buvo sustabdytas. Viešųjų pirkimų tarnyba pripažino, kad konkursas vykdytas neskaidriai, tačiau visi teismai „City Service" ieškinius atmetė kaip nepagrįstus.

Liepos pabaigoje Lukiškių tardymo izoliatoriaus- kalėjimo iškeldinimo konkursas atnaujintas neskelbiamų derybų būdu, o į jas kviečiamos bendrovių „Hanner“, „Dailista“ ir „Corpus A“ konsorciumas bei įmonės „MG Valda“ antrinė bendrovė „Pilies projektai“.

Skelbiant pirmąjį konkursą planuota, kad perkeliant Lukiškių kalėjimo kompleksą į Pravieniškes privatus investuotojas per trejus metus turėtų rekonstruoti 4 nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus juos prižiūrėti. 2017-aisiais Lukiškių kompleksą planuota parduoti - tikėtasi, kad tai leis padengti dalį statybų Pravieniškėse išlaidų.