Per metus „pasidovanojo“ 200 tūkst. litų

Kaltinimai dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo ir didelės vertės turto pasisavinimo pareikšti 56 metų buvusiai Tauragės M. Mažvydo pagrindinės mokyklos vyriausiajai finansininkei Onai Žukauskienei.

Kaltinamajame akte teigiama, kad ji per dešimtmetį – nuo 2003 metų sausio iki 2013-ųjų pradžios į savo asmenines sąskaitas trijuose bankuose iš mokyklos sąskaitų persivedė daugiau nei 583 tūkst. eurų.

„O. Žukauskienė, veikdama per mokyklos direktorių V. Misiūną, nesuvokiantį jos nusikaltimų, tyčia, per tariamai savo darbo užmokestį, pasisavino lėšas, kurias savivaldybė buvo paskyrusi mokyklai“, – teigiama kaltinamajame akte.

Jame pabrėžiama, kad visus tuos dešimt metų vyriausioji finansininkė gaudavo ir teisėtai jai priklausantį atlyginimą, tačiau jo sau prisiskaičiuodavo gerokai daugiau ir persivesdavo į asmenines sąskaitas.

Nustatyta, jog per dešimt metų iš banko DNB sąskaitos į savo sąskaitą tame pačiame banke O. Žukauskienė atliko 43 neteisėtus pavedimus, iš „Snoro“ banko – 110, iš SEB banko – 159.

Iš pradžių O. Žukauskienė į savo sąskaitą persivesdavo nedideles sumas – po keliasdešimt ar kelis šimtus litų. Vėliau sumos vis didėjo.

Pavyzdžiui, 2004 metų birželį ji į tris savo asmenines sąskaitas iš mokyklos sąskaitų atliko aštuonis pavedimus, kuriais persivedė beveik 17 tūkst. litų, o 2009 metų vasarą vienu pavedimu į savo sąskaitą jau nesibodėjo persivesti net 25 tūkst. litų.

Nustatyta, kad, pavyzdžiui, 2012 metais O. Žukauskienė iš mokyklos į savo sąskaitas persivedė apie 200 tūkst. litų.

Sunaikino maišus dokumentų

Klaipėdos apygardos teisme, kur antradienį pradėta nagrinėti ši byla, O. Žukauskienė verkdama savo kaltę visiškai pripažino. „Visiškai prisipažįstu, nuoširdžiai gailiuosi ir noriu, kad greičiau viskas pasibaigtų“, – ašarodama į teismą kreipėsi buvusi vyriausioji finansininkė.

Ir prieš posėdžio pradžią, ir per bylos nagrinėjimą ją atidžiai prižiūrėjo sūnūs, nes O. Žukauskienė jautėsi prastai. Ji tikino esanti neįgali, nustatytas 40 proc. darbingumo lygis. Moteris šiuo metu jau gyvena Klaipėdoje, o nebe Tauragėje.

Pirmajame posėdyje jos nespėta apklausti, todėl bent kol kas liko neaišku, kodėl ji savinosi mokyklos pinigus, kur juos išleido.

Savo kaltę visiškai pripažino ir Tauragės M. Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vidas Misiūnas. Jis kaltinamas dėl tarnybinių pareigų neatlikimo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo.

„Pasirodo, kad per didelis pasitikėjimas vyriausiąja finansininke atvėrė jai kelius daryti nusikaltimus, dėl to tikrai esu kaltas. Kadangi tai jau ištariau, manau, kad pasitrauksiu iš darbo“, – teigė V. Misiūnas, kuris iki šiol dirba M. Mažvydo pagrindinės mokyklos direktoriumi.

O.Žukauskienės aferos išaiškėjo, kai 2013 metais mokykloje buvo atliekamas auditas. „Kontrolierė man pasiskundė, kad vyriausioji finansininkė yra nemandagi, nepateikia prašomų dokumentų, nors visi kiti atsakingi asmenys tai padarė. Kontrolierę pakviečiau atvykti į mokyklą, o tada per aplinkui išgirdau, kad esu didžiausias asilas, jog taip pasielgiau. Vyriausiosios finansininkės kabinete radome dvi papkes, kuriose buvo vienodi dokumentai, bet juose – skirtingi skaičiai. Tada ir ėmė aiškėti, jog mokykloje dėjosi negeri dalykai“, – teisme pasakojo V. Misiūnas.

Jis tikino, jog pats kreipėsi į Tauragės prokurorus. Šie esą patarė pirmiausia apsaugoti vyriausiosios finansininkės darbo vietą, kad nebūtų sunaikinti dokumentai. „Iškart pavedžiau ūkvedžiui pakeisti buhalterės kabineto durų spyną, tačiau jis pasakė, kad tai padaryti jau per vėlu, nes O. Žukauskienė, matyt, kartu su savo sūnumis išsinešė kelis maišus dokumentų. Kai buvo atliekamas auditas, vyriausioji finansininkė iškart susirgo, turėjo nedarbingumo pažymėjimą, o kai jis baigėsi, atleidau ją iš pareigų“, – teigė V. Misiūnas.

Išsiaiškino pinigų gavimo schemą

Kone visoms proceso šalims buvo įdomu, kaip galima nepastebėti, jog iš mokyklos per 10 metų dingo daugiau nei 2 mln. litų, ypač, kai vis kalbama, jog švietimo sistemai trūksta pinigų, mokytojų atlyginimai yra per maži.

„Nežinau, kaip tai atsitiko. Aišku, taupėme, tačiau mokykla gyvavo gerai, nesijautė pinigų stygiaus. Dabar jau ima aiškėti, kokia buvo schema, kaip mokyklos sąskaitose atsirasdavo tų pinigų, kuriuos vyriausioji finansininkė persivesdavo į savo sąskaitas“, – kalbėjo V. Misiūnas.

Anot jo, prieš kiekvienų biudžetinių metų pradžią savivaldybei yra pateikiama paraiška, kiek pinigų reikės mokytojų atlyginimams. „Koeficientus, pagal kuriuos skaičiuojami atlyginimai, tvirtindavau aš, tačiau vyriausioji finansininkė juos, matyt, padidindavo, o tada paraišką pateikdavo savivaldybei. Taip mokykla gaudavo daugiau pinigų, tačiau mokytojai didesnių atlyginimų nesulaukdavo, nes tas pinigų pokytis atsirado O. Žukauskienės sąskaitose“, – aiškino mokyklos direktorius.

Jo teigimu, nuo 2013 metų, kai buvo atskleistas šis nusikaltimas, mokytojų atlyginimai jo vadovaujamoje mokykloje nepadidėjo, nes savivaldybei pateikiami teisingi skaičiai apie pinigų algoms poreikį.

Dirbti atėjo iš savivaldybės

Visiems pasirodė keista ir tai, kad 10 metų mokykloje nebuvo atliekamas joks auditas, todėl anksčiau ir nenustatyta, jog ne visi pinigai naudojami pagal paskirtį. „Nežinau, kodėl taip ilgai mūsų niekas netikrino. Gal kažkas pasistengė, kad tų patikrinimų nebūtų“, – svarstė V. Misiūnas.

O. Žukauskienė M. Mažvydo pagrindinėje mokykloje pradėjo dirbti 2003 metais. Ji laimėjo konkursą, kuriame be jos dalyvavo dar trys merginos, neva neturinčios patirties.

„O. Žukauskienę komisijos nariai užtarė kaip puikią specialistę, dirbusią savivaldybės Švietimo skyriaus centralizuotoje buhalterijoje. Beje, per tuos dešimt metų savivaldybės Finansų skyrius į mūsų mokyklą ne kartą yra atsiuntęs buhalterių, kad pasimokytų, kaip tvarkyti apskaitą“, – tikino M. Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius.

Tauragės savivaldybė byloje yra pareiškusi civilinį ieškinį – daugiau nei 583 tūkst eurų, kuriuos siekia solidariai prisiteisti iš abiejų kaltinamųjų.

„Aš nė lito nepaėmiau, todėl neturiu, ką grąžinti“, – ieškiniui prieštaravo V. Misiūnas.