Drausmės bylą teisėjai prašė iškelti baudžiamojon atsakomybėn patraukti buvęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Romualdas Visokavičius ir galimos aferos sumanytoju įvardijamas buvęs dainininkas Vytautas Petrušonis.

Kreipdamiesi į TEDK „mailiaus bylos“ kaltinamieji nurodė, kad posėdžio metu teisėja esą darė psichologinį spaudimą teisme apklausiamam liudytojui, kuriam buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, taip pat parašė raštelį ir perdavė prokurorui Dainiui Baraniūnui, su raštelio turiniu nesupažindinusi proceso dalyvių.

R. Visokavičius ir V. Petrušonis savo skunde komisijai taip pat teigė, kad teisėja neperdavė teismo pirmininkui adresuoto prašymo sudaryti teisėjų kolegiją šiai bylai nagrinėti.

Su tokiais kaltinimais teisėja N. Žimkienė nesutiko, tačiau pripažino, kad prokurorui perdavė raštelį posėdžio metu. „Ar bus prašymų?“ – raštelyje esą rašė ji.

N. Žimkienė pripažino, kad šis veiksmas buvo neatsargus ir neapgalvotas.

„Objektyviai ištyrus visus pareiškėjų skunde nurodytus teiginius ir aplinkybes, išklausius teismo garso įrašą nustatyta, kad teisėja nedarė įtakos liudytojui ir nepadarė kitų teikime nurodomų etikos pažeidimų“, – TEDK sprendimą nekelti teisėjai drausmės bylos komentavo Nacionalinė teismų administracija.

N. Žimkienė „mailiaus bylos“ nebenagrinėja – ji perduota kitam teisėjui. Ši byla sostinės teisme yra nuo 2011-ųjų vasaros – prokuroro siūlymu nuo jos yra nusišalinusi viena teisėja, kuri gavusi bylą buvo nusprendusi ją grąžinti ikiteisminiam tyrimui papildyti. Vėliau aukštesnės instancijos teismas šią nutartį panaikino.

Šią bylą turėjo nagrinėti teisėjas Petras Karvelis, tačiau jis buvo paskirtas ikiteisminio tyrimo teisėju, todėl byla buvo perduota N. Žimkienei. Dabar šią bylą nagrinėja teisėjas Robertas Rainys.

Kaltinimus šioje byloje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Generalinė prokuratūra yra pareiškę devyniems asmenims – R. Visokavičiui, verslininkui Egidijui Gesevičiui, V. Petrušoniui, Mindaugui Gesevičiui, Ingai Dagytei-Riškei, Ingridai Jasonienei, Jonui Jacunskui, Skirmantui Miškiniui ir Albertui Brinkiui.

Vienas asmuo, padėjęs atskleisti organizuotos grupės narių padarytas nusikalstamas veikas, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pasak pareigūnų, suburtos organizuotos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti kaltinimai dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad organizuotai grupei vadovavo Lietuvoje ir užsienyje veikiančių baldais prekiaujančių įmonių savininkas E. Gesevičius. Jo galimai organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009–2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą – 10 mln. litų ES ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų.

Jos skiriamos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos antrosios prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ priemonės „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“.

Grupuotė nusikaltimo nebaigė dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jų valios – FNTT pareigūnai užkirto kelią nusikaltimo padarymui.