Ankstesniu nuosprendžiu vyrui buvo skirta laisvės apribojimo bausmė dvejiems metams ir įpareigojimas atsiprašyti nukentėjusiųjų.

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį paskelbtame nuosprendyje pripažino V. J. Petronio atsakomybę sunkinančia aplinkybe tai, kad jis nusikalstamą veiką padarė veikdamas bendrininkų grupe, panaikino jam paskirtą lengvesnę negu numatyta sankcijoje bausmę, paskyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau nuo paskirtos laisvės atėmimo bausmės atleido.

Teismas bylos nagrinėjimo metu paskyrė medicininę ekspertizę, kurios metu paaiškėjo, kad vyriškis serga ligomis, kurios įtrauktos į sąrašą nepagydomų ligų, kuriomis sergantys asmenys gali būti atleisti nuo laisvės atėmimo bausmės atlikimo. Vadovaudamasis šia ekspertų išvada bei atsižvelgęs į V. J. Petronio asmenybę (vyras neteistas, nebaustas administracinėmis nuobaudomis, prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi), senyvą amžių, ligų pobūdį, į tai, jog nuo nusikalstamos veikos padarymo praėjo didelis laiko tarpas, per kurį vyras nepadarė naujų nusikalstamų veikų, konstatavo, kad yra objektyvus pagrindas atleisti jį nuo bausmės.

Primenama, kad senyvo amžiaus vyras buvo kaltinamas dėl ginkluoto nacionalinio pasipriešinimo sovietų okupaciniam režimui dalyvių – Lietuvos partizanų fizinio sunaikinimo. Bylos duomenimis, jis pats priklausė partizanų antisovietinei organizacijai, buvo suimtas, sutiko bendradarbiauti su sovietų okupacinės valdžios represinėmis struktūromis, veikė kaip užverbuotas agentas ir vykdė nurodymus. 1952 m. kovo mėn. jis organizavo partizanų susitikimą, kurio metu buvo nušauti keli partizanai, keli buvo suimti ir ištremti, vėliau dalyvavo dar vienoje operacijoje, po kurios buvo suimti ir ištremti dar keli partizanai.

Apeliaciniame skunde Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras prašė Vilniaus apygardos teismo 2011 m. gegužės 2 d. nuosprendį pakeisti, pripažinti V. J. Petronio atsakomybę sunkinančia aplinkybe tai, kad nusikalstamą veiką jis padarė veikdamas bendrininkų grupėje ir paskirti jam laisvės atėmimo bausmę 10 metų.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.