Šią sumą antstolis išskaičiavo iš sumos, kurią nuteistoji šiaulietė turėjo sumokėti nužudytosios moksleivės tėvams Daliai ir Vytautui Račkauskams – butas parduotas už 85 tūkst. Lt, o nukentėjusiesiems sumokėta vos 55 tūkst. Lt.

Šią savaitę Račkauskai iš antstolių kontoros gavo pranešimą, kad pagaliau jiems bus atlyginta bent dalis žalos, priteistos teismo nuosprendžiu – buvo parduotas butas, kuris priklausė Viktorijai Lietuvininkaitei. Ji kartu su savo drauge Viktorija Vaitiekaityte už nužudymą nuteistos kalėti po 20 metų.

Šalia Šiaulių centro Aido gatvėje esantis butas priklausė V. Lietuvininkaitei, jį mergina iš močiutės gavo kaip palikimą. Šį butą dar ikiteisminio tyrimo metu buvo areštavę pareigūnai.

Vienturtės dukros netekusiems Račkauskams teismas iš nuteistųjų žudikių yra priteisęs beveik 27 tūks. Lt (7,7 tūkst. eurų) turtinei bei 500 tūkst. Lt (145 tūkst. eurų) neturtinei žalai atlyginti. Tėvai sako, kad jokie pinigai negali sugrąžinti dukros, tačiau abejoja, ar žudikės atlygins jiems priteistą žalą.

V. Vaitiekaitytė neturi jokio turto, todėl iš jos išieškoti žalą nukentėjusiesiems yra neįmanoma. Tuo metu V. Lietuvininkaitė kas mėnesį į antstolio sąskaitą iš pataisos namų perveda po 30 Lt. Antstolis taip pat pardavė nuteistosios vardu registruotą butą – jį iš pradžių nesėkmingai bandė parduoti nuteistosios tėvai.

Trijų kambarių butas (63,55 kv. m) butas buvo parduotas gruodžio pradžioje.

Už varžytinėse parduotą butą į antstolio kontoros sąskaitą dar praėjusių metų pabaigoje įplaukė 85 tūkst. Lt (24 tūkst. 629,39 Eur). Tačiau ne visi pinigai atiteko nukentėjusiesiems – už darbą ir būtinąsias išlaidas antstolis gavo 5 553,22 Eur (19 203 Lt). Dar 2 tūkst. Eur artimiausiu metu bus grąžinti nukentėjusiesiems.

Kad būtų padengtas nužudytosios abiturientės tėvams priteistas civilinis ieškinys, rūpinosi Šiaulių antstolis Ričardas Kudrauskas. Anot jo, nepadengus viso ieškinio dukros netekę tėvai gali kreiptis į Nukentėjusių nuo smurtinių nusikaltimų asmenų fondą.

Antstolis teisinosi, kad, pardavęs V. Lietuvininkaitei priklausantį butą, už darbą gavo tokią sumą, kokia priklauso pagal įstatymą. „Suma gal ir atrodo įspūdingai, bet viskas buvo paskaičiuota teisingai“, – teigė R. Kudrauskas.

„Aš mačiau, kad sužinoję, kokią gaus sumą, tėvai susinervino, aišku, žmonėms pikta, juk neteko vaiko, bet taip jau yra – viena iš tų kanibalių siunčia tik po 30 Lt iš kalėjimo, o kita – išvis tyčiojasi, skundus ir proklamacijas rašo – jog antstolis ją reketuoja, į kalėjimą siunčia informaciją apie skolą, gadina jos reputaciją“, – kalbėjo antstolis.

Anot jo, skundus rašė ir dėl savo vaikų nužudymo iki gyvos galvos nuteista Alma Bružaitė. „Ji skundėsi, kad vienoje vykdomojoje byloje pareikalavome susimokėti penkis litus“, – teigė jis.

Antstolis aiškino, kad jo uždarbis už varžytinėse parduotą V. Lietuvininkaitės butą priklausė ne tik nuo darbo, bet ir kitų įstatyme numatytų aplinkybių – tai ir vykimai į butą, kuris buvo parduodamas, įvairios papildomos išlaidos, skelbimų viešinimas, faktinės išlaidos ir t.t.

„Žodžiu visos būtinosios išlaidos, papildomos išlaidos, ir kai visos jos susideda, gaunasi suma“, – sakė jis.

Antstolis prisipažino, kad butą, kuriame gyveno viena šaltakraujų žudikių, nusipirko viena Šiauliuose nekilnojamuoju turtu užsiimanti bendrovė.

„Šiauliai yra mažas miestas, žmonės žino, kas gyveno tame bute – jis turintis savo šleifą, aurą“, – antstolis pabrėžė, kad paskelbus apie varžytinėse parduodamą butą nesulaukė nė vieno pirkėjo skambučio.

Prašo nubausti griežčiausia bausme

Savo bendraklasę nužudžiusių V. Lietuvininkaitės ir V. Vaitiekaitytės baudžiamojoje byloje dar nepadėtas taškas – nužudytosios tėvai siekia, kad kanibalės būtų nuteistos griežčiausia laisvės atėmimo bausme. Račkauskai yra vieninteliai, apskundę žemesnių instancijų teismų nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

Račkauskų skundą teisėjai žada svarstyti sausio pabaigoje.

„Žinote, aš nesuprantu, kodėl jos yra ne tokios pavojingos visuomenei kaip A. Bružaitė, kuri nužudė savo du vaikus, ir tai padarė savo šeimos rate“, – DELFI prisipažino nužudytosios abiturientės motina Dalia Račkauskienė.

Moteris sakė, kad V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvininkaitei paskirtos bausmės pažeidžia teisingumo principą, be to, tokiomis švelniomis suteikiama prioritetinė reikšmė žudikių interesams, sumenkinami vienturtės dukros netekę nukentėjusieji.

17-metė Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivė buvo nužudyta 2011-ųjų liepos 14-ąją.

Protu sunkiai suvokiamas nusikaltimas įvykdytas V. Vaitiekaitytės močiutės bute. Į butą įviliotai gimnazistei V. Vaitiekaitytė ant galvos užmetė maišą ir keliskart kirviu bei plaktuku smogė į galvą. V. Lietuvininkaitė bendramokslę daužė metaliniu strypu.

Nužudžiusios auką, užpuolikės kūną supjaustė dalimis. Į polietileninius maišus sudėtas aukos kūno dalis V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvininkaite dviračiais išvežė ir, kaip pačios teigė, išmetė dykynėje prie Aukštabalio gatvės.