Penktadienį Kaune išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje R. Jakštys buvo kaltinamas aplaidžiu finansinės apskaitos tvarkymu, jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimu (2 nusikalstamos veikos), lytinės aistros tenkinimu, pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę (3 nusikalstamos veikos), nesunkiu sveikatos sutrikdymu. Byloje nukentėjusiaisiais pripažinti trys asmenys. Dviem nukentėjusiesiems – 15 metų, kitam – 17 metų.

Jis pripažintas kaltu dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų. R. Jakščiui skirtas 3 metų laisvės atėmimas, tiek ir prašė prokuroras Andrius Kiuršinas.

„Reali laisvės atėmimo bausmė iš mano pusės buvo prašoma atsižvelgiant į kaltinamojo elgesį proceso metu. Buvo toliau daromi analogiški nusikaltimai, toliau nukentėdavo nepilnamečiai. Ta bausmė, kuri buvo paskirta už ankstesnius nusikaltimus, laisvės apribojimas, nepasiekė bausmės tikslų“, – po nuosprendžio paskelbimo kalbėjo prokuroras.

Tyrimo metu nustatyta, kad paauglius R. Jakštys tvirkino siūlydamas atlygį.

„Ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nustatyta tiksli pinigų suma, bet buvo nustatyta, kad veiksmai atliekami už atlygį, pinigus, keliones ir kitus dalykus“, – sakė prokuroras.

Kaip atskleidė teisėja Vita Padriezaitė, sumos nedidelės: „Buvo sumokama už maistą, už keliones ir panašiai. Sumokama tuo tikslu, kad iš vaiko gautų paslaugų, kurių asmuo tikėjosi.“

Tiesa, nei prokuroras, nei teisėja neatskleidė, kaip pats R. Jakštys aiškino savo elgesį ir kodėl jis tvirkino vaikus net tada, kai įkliuvo.

„Kadangi tai nevieša byla ir tai duomenys, susiję su asmens sveikatos duomenimis, jie teismo pripažinti neviešais, todėl negaliu jų komentuoti“, – atsakė teisėja.

Realiai už grotų R. Jakštys atsidurs tik tada, kai įsiteisės nuosprendis. Šiuo metu jam uždėta apykojė, tačiau kitoje byloje jam skirtas 90 parų areštas, šį sprendimą nuteistasis apskundė.

R. Jakštys jau kartą buvo teistas – šiek tiek daugiau kaip prieš metus tyliai išnagrinėtoje byloje viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ direktorius pripažino, kad Lenkijos ir Vokietijos viešbučiuose seksualiai išnaudojo keturis nepilnamečius.

Tačiau net po to nesustojo, esant šiai bylai vaikus jis vedėsi į savo namus.

Šios bylos tyrimo metu R. Jakštys nepripažino kaltės ir atsisakė duoti parodymus, tačiau teismui atvertus baudžiamąją bylą po kilusio skandalo, kai jo nuomojamame bute policijos pareigūnai aptiko paslėptą nepilnametį, jis pakeitė savo poziciją – kaltę pripažino visiškai ir tikino, jog esą gailisi. Dėl šios priežasties teismas nutarė bylą nagrinėti sutrumpinto proceso tvarka, būtent todėl, kad jeigu R. Jakštys bus nuteistas, jam skirta bausmė turėtų būti sumažinta trečdaliu.

Prokuroras jam siūlė skirti 3 metų laisvės atėmimo bausmę.

Šių metų balandį Kauno apylinkės teismas patenkino Probacijos tarnybos Kauno skyriaus prašymą sugriežtinti R. Jakščiui anksčiau už vaikų tvirkinimą skirtą bausmę, numatant laisvės apribojimą pakeisti 90 parų areštu.

Tarnyba į teismą kreipėsi po balandžio viduryje Delfi pasirodžiusio straipsnio apie galimai į R. Jakščio nuomojamus namus Kaune įviliotą nepilnametį asmenį. Tąkart pranešta, kad Kauno gyventojai, informavę pareigūnus apie tokį galimą įvykį, jų neišleido iš namų kiemo. Pareigūnai, apieškoję R. Jakščio nuomojamą būstą, galiausiai rado nepilnametį, pasislėpusį name esančioje nišoje.

Po šių įvykių teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl jaunesnio negu 16 amžiaus asmens galimo tvirkinimo, R. Jakšiui taikoma intensyvi priežiūra tam tikromis sąlygomis: nebendrauti, neieškoti ryšių su nepilnamečiais asmenimis ir nesilankyti vietose, kuriose lankosi nepilnamečiai, būti savo gyvenamosios vietos adresu visą laiką, išskyrus vieną valandą per parą, kai jam leidžiama išvykti iš namų Kauno miesto ribose.

R. Jakštys taip pat turi nešioti apykoję. Pastarąjį sprendimą jis taip pat yra apskundęs teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)