Skaičiuojama, kad apie 3000 nuteistųjų jau mažiau nei po mėnesio galės prašytis į laisvę. Tačiau juos turėsiančios prižiūrėti tarnybos skelbia, kad neturi pinigų tinkamai priežiūrai. Profsąjungos pirmininkas sako, kad situacija apgailėtina - regioninės pataisos inspekcijos turi vos po 5 – 6 apmokytus pareigūnus. Jis prašo Probacijos įstatymą atidėti keleriems metams.

„Artėjantys rinkimai gal neleidžia ir politikams prisipažinti, kad lėšų truks. (…) Aišku, galima daryti bet kaip, bet suprantat “bet kaip” gali darbą paversti niekais", - teigia Mindaugas Stankus, Pataisos inspekcijų darbuotojų profsąjungos pirmininkas.

Kalinių globos draugijos pirmininkas sako, kad kaliniai streikuos, jeigu Probacijos įstatymas nuo liepos neįsigalios.

"Kaliniai netylės, jeigu nebus probacijos, ji bus sulaikyta arba iš baimės niekas nieko neišleis, kaliniai streikuos", - sako Jonas Stašinskas, Kalinių globos draugijos pirmininkas.

Teisingumo viceministras tikina, kad probacijos pasirengta pakankamai gerai, o įstatymo įsigaliojimas nebus atidėtas.

"Idealiomis sąlygomis galbūt ir daugiau išteklių reikia ir kompetencijos, bet ką turime šiandien didelių grėsmių nematome", - sako Gytis Andrulionis, teisingumo viceministras.

Paleisti pagal Probacijos įstatymą turės per 15 dienų įsidarbinti arba užsiregistruoti darbo biržoje, pranešti Probacijos tarnybai apie savo gyvenamąją vietą, vykdyti probacijos sąlygas ir individualiame priežiūros plane numatytas priemones.