Kaip pranešė Teisingumo ministerija, Seimas priėmė ministerijos parengtoms Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pataisoms, kurios numatančiaso naują teisinės pagalbos teikimo tvarką.

„Racionaliau paskirsčius lėšas, skirtas teisinei pagalbai apmokėti, atsiras galimybė didinti advokatų valandinį darbo įkainį, todėl gerės teikiamų paslaugų kokybė, žmonės galės rinktis teisininką iš didesnio advokatų rato, – pranešime cituojamas teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Kvalifikuotą nemokamą teisinę pagalbą gautų socialiai pažeidžiami asmenys, kurie patys neišgali pasisamdyti teisininko.“

Kai kurias paslaugas, kurias iki šiol teikia valstybės skirti advokatai, žmogus galės gauti miestų ir rajonų savivaldybėse, apsilankę pas pirminės teisinės pagalbos specialistus. Jie surašys prašymą nutraukti santuoką abiejų sutuoktinių bendru sutikimu, sutartį dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių, taip pat pareiškimą išduoti teismo įsakymą, prašymus išduoti teismo leidimus parduoti ar įkeisti nekilnojamąjį turtą, priimti palikimą. Tokiu būdu teisinė pagalba veiktų greičiau ir patogiau.

Nemokamos advokato paslaugos būtų teikiamos atsižvelgiant ne tik į asmens, prašančio nemokamai skirti advokatą, turtą, bet ir į visos šeimos turtą. Taip žmonės bus skatinami objektyviai įvertinti kitas alternatyvas ginčui išspręsti, pavyzdžiui, pasinaudoti mediacija.

Seimo priimtos pataisos įsigalios liepos 15 d.

2020 m. biudžete skirta 5,3 mln. Eur valstybės skirtų advokatų paslaugoms apmokėti. Pernai tam buvo numatyta 3,8 mln. Eur.