Tokia galimybė užtikrina patogesnį, pigesnį ir saugesnį pažeidžiamų visuomenės grupių dalyvavimą teismo procese.

Šiuo metu modernia įranga aprūpinta 18 Lietuvos teismų, 13 įkalinimo įstaigų ir 2 prokuratūros. Dalyvaujant teismo posėdyje nuotoliniu būdu, proceso dalyviui nebereikia vykti į teismą, kuriame vyksta bylos nagrinėjimas – posėdyje dalyvauti galima ir esant bet kurioje kitoje vietoje.

Įdiegta vaizdo konferencijų įranga sudaro galimybę nuotoliniu būdu apklausti saugomus liudytojus, nukentėjusiuosius, asmenis, kurie, pavyzdžiui, dėl sveikatos sutrikimų, negali atvykti į teismo posėdžius. Taip palengvėja ir neįgaliųjų, nepilnamečių, asmenų, esančių laisvės apribojimo įstaigose, nuteistųjų dalyvavimas teismo procese – nereikia organizuoti jų pervežimo, taupomos konvojavimui skiriamos lėšos.

Nuotoliniai teismo posėdžiai sudaro galimybę dar geriau užtikrinti įslaptintų liudytojų bei asmenų, kuriems dalyvavimas teismo posėdyje kelia didelę psichologinę įtampą, saugumą.

Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė sako, kad ši naujovė padės išvengti situacijų, kuomet į teismą liudytojai ar nukentėjusieji neatvyksta būtent dėl to, kad bijo akistatos su kaltinamuoju ar vengia streso dėl dalyvavimo viešame teismo posėdyje.

Nors nuotolinės apklausos teismuose nėra privalomos, tikimasi, jog dažnesnis vaizdo konferencijų taikymas paspartins bylų nagrinėjimą, padės taupyti teismo, proceso dalyvių laiką ir lėšas, kurios yra skiriamos teisminiam bylos nagrinėjimui.