Neturtinę žalą, kurią esą patyrė įkalintas Vilniaus apskrities policijos areštinėje ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

25 metų S. Jankauskas įsitikinęs, kad jo patirti išgyvenimai turėtų būti įvertinti 10 tūkst. eurų. Šiuos pinigus jis prašo priteisti iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos policijos ir kalėjimo.

Tyčiniu nužudymu įtariamo vilniečio skundą išnagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas – sprendimą, ar pagrįstai S. Jankauskas reikalauja atlyginti žalą, teisėja Irena Paulauskienė turėtų paskelbti birželio 20 d.

Kaip tik tuo metu prokurorai jau turėtų baigti ikiteisminį tyrimą ir visą jo metu surinktą medžiagą perduoti teismui.

Už grotų S. Jankauskas yra praleidęs daugiau kaip du mėnesius – jis, kaip ir kiti labai sunkiu nusikaltimu įtariami jauni vilniečiai, buvo sulaikytas netrukus po baisaus įvykio 2014 m. gruodį prie prieštaringai vertinamo baro „Vingrių 17“, praminto „Psichbariu“. O vartai į laisvę jam atsivėrė kovo 12 d., kai teismas nutarė toliau suėmimo termino nebepratęsti.

Kreipdamasis į teismą dėl žalos atlyginimo S. Jankauskas nurodė, kad įkalinimo sąlygos neatitiko privalomų higienos reikalavimų, jam kameroje trūko ploto, buvo priverstas kęsti blogą kvapą, nes turėjo gyventi su asmenimis, kurie rūko, nors jis pats teigė neturintis šio žalingo įpročio.

Įtariamasis taip pat skunde rašė, kad tardymo izoliatoriaus kameroje veikė dirbtinis apšvietimas, o areštinėje jo esą išvis nebuvo. Taip pat jis skundėsi, kad buvo pažeistas privatumas, kai naudojosi sanitariniais mazgais, o patalynė, kuri jam buvo suteikta, neatitiko higienos reikalavimų, nes esą buvo nešvari ir blogo kvapo.

Kalėdinių švenčių metu už grotų laikytas S. Jankauskas teismui taip pat pareiškė, kad gruodžio 26-29 d. kameroje buvo labai šalta, taip pat po sulaikymo jam 3 paras nebuvo duodama pavalgyti.

„Pareiškėjas teigia, kad buvo marinamas badu“, – viešo posėdžio metu skelbdama S. Jankausko skunde nurodytus teiginius sakė teisėja.

Anot jos, garsaus kompozitoriaus tyčiniu nužudymu įtariamas vyras taip pat nurodė, kad dėl laikymo netinkamomis kalinimo sąlgomis jis buvo dvasiškai ir emociškai žlugdomas.

S. Jankauskas teismo posėdyje palaikė savo skunde nurodytus reikalavimus ir pridūrė, kad nors ir policijos bei kalėjimo administracija nesutinka su skundu, tačiau patirtų tam tikrų dalykų esą net neįmanoma įrodyti.

„Tuo metu buvo šventinės dienos, man areštinėje buvo kartojama, kad administracija nedirba, niekas man negalėjo duoti tualetinio popieriaus ir muilo“, – aiškino S. Jankauskas.

Jis taip pat skundėsi pareigūnų požiūriu – nors dar tik buvo sulaikytas, o ikiteisminiame tyrime jo statusas buvo tik kaip įtariamojo (asmuo, kuris dar net nenuteistas), tačiau esą pareigūnams buvo „tas pats“.

„Susidarė toks įspūdis, kad jie neskiria sulaikytųjų nuo nuteistųjų“, – sakė vyras.

Tuo metu Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas ir Vilniaus apskrities policija su S. Jankausko skundu nesutinka – teismo prašė atmesti kaip nepagrįstą. Teismui pateiktame atsiliepime teigiama, kad įtariamasis tardymo izoliatoriuje kalėjo keturiose kamerose, jos atitiko higienos reikalavimus.

Ar iš tikrųjų yra taip baisu už grotų, DELFI bandė S. Jankausko paklausti po posėdžio, tačiau jis net nesileido į kalbas ir siūlė kreiptis į prokurorus.

„Aš negaliu nieko sakyti, negaliu nieko šnekėti“, – išeidamas iš teisingumo rūmų pareiškė S. Jankauskas.

Jis anksčiau yra kreipęsis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, kuriai skundėsi, kad DELFI, rašęs apie kompozitoriaus T. Dobrovolskio nužudymo tyrimą, esą paskleidė apie jį tikrovės neatitinkančius duomenis bei pažeidė nekaltumo prezumpciją. Jo skundas buvo pripažintas nepagrįstu, tačiau S. Jankauskas pateikė skundą teismui, bet ir šis konstatavo, kad pretenzijos viešosios informacijos skleidėjams yra nepagrįstos – visuomenė turi teisę žinoti apie atliekamus didelio rezonanso sulaukusius nusikaltimus.

S. Jankauskas yra pateikęs daugybę skundų ir ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams, o neseniai ikiteisminio tyrimo teisėjui buvo apskundęs prokurorų sprendimą atsisakyti nutraukti dar atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl T. Dobrovolskio nužudymo. Įtarimų nepripažįstantis įtariamasis įsitikinęs, kad jo trukmė yra pernelyg ilga, tačiau teismas tam nepritarė ir pažymėjo, jog tyrimas yra labai sudėtingas ir jo trukmė yra pateisinama.

Kompozitorius T. Dobrovolskis per baisias muštynes prie Vingrių g. esančio baro „Vingrių 17“ buvo sumuštas Kūčių išvakarėse 2014 m. gruodį. Manoma, kad muštynės kilo po konflikto, kuriame buvo minimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardas.

„Kam čia patinka Putinas?“ – taip, anot vieno kompozitoriaus nužudymu įtariamo vilniečio, pareiškė T. Dobrovolskis arba prie jo stovėjęs vyras, atrodęs kaip skinhedas.

Po šių žodžių, anot įtariamojo, ir kilo grumtynės, nors skirtingose kompanijose buvę vyrai apie politiką net nekalbėjo.

„Viskas įvyko labai žaibiškai“, – tyrėjams pareiškė jis.

Dėl kompozitoriaus itin žiauraus sumušimo Vilniaus policijos pareigūnai buvo sulaikę šešis asmenis. 48 metų kompozitorius T. Dobrovolskis ligoninėje mirė 2015 m. sausio 6 d., taip ir neatsigavęs iš komos.

Nužudytojo artimieji įtariamiesiems yra pareiškę 2 mln. Eurų ieškinį dėl žalos atlyginimo. Kokią žinią jie siunčia T. Dobrovolskio nužudymu įtariamiems asmenims, galite skaityti paspaudę šią nuorodą.

Kol teisme nėra įrodyta kaltė, S. Jankauskas, kaip ir kiti įtariamieji dėl T. Dobrovolskio nužudymo, yra laikomi nekaltais.