Dar birželio viduryje teismas nusprendė, kad du buvę omonininkai - Normundas Strapcanas ir Germanas Buniatovas (Glazovas) turi būti apklausti liudytojais.

Penktadienį paskelbta nutartimi Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė kreiptis į Latvijos teisingumo ministeriją su teisinės pagalbos prašymu, kad šios šalies kompetentingas teismas apklaustų N.Strapcaną ir G.Buniatovą.

Teismas kartu su kitais proceso dalyviais N.Strapcanui parengė daugiau nei 40 klausimų - liudytojo teiraujamasi apie tarnybą Rygos OMON, ar jis pažinojo kitus omonininkus - Česlavą Mlynniką, Aleksandrą Kuzminą, Andrejų Laktionovą, Aleksandrą Ryžovą, Konstantiną Michailovą.

Latvijos gyventojo taip pat klausiama, ar jam žinoma, kam 1990-1991 metais buvo pavaldus Rygos OMON, ar žinoma, apie Rygos OMON būryje sukurtas „Delta-1" ir „Delta-2" grupes, kieno nurodymu ir kokiu tikslu tos grupės buvo sukurtos, kokia buvo tų grupių veikla, ar liudytojui žinomos kokios nors konkrečios Rygos OMON „Delta" grupių operacijos.

N.Strapcano prašoma atsakyti, ar jam žinoma, ar 1991 metais Rygos OMON darbuotojai užpuldinėjo Latvijos, Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnus, Latvijos ir Lietuvos muitinės postus, juos degino, mušė ir tyčiojosi iš muitininkų, kieno nurodymu tokie veiksmai buvo atliekami.

„Medininkų muitinės posto pareigūnų nužudymo byloje Latvijos teisėsaugos pareigūnai pateikė Lietuvos generalinei prokuratūrai jūsų 1991 metų spalio 1 dienos apklausos protokolo kopiją. Jūsų apklausos protokole nurodyta, kad jums iš S.Krotovo pasakojimo žinoma, jog Č.Mlynikas pasiūlė S.Krotovui sukurti „Delta" grupę ir tapti jos vadovu, aiškino, kad tokia grupė turės užsiimti politinėmis diversijomis ir politinėmis žmogžudystėmis, jog bus mokama po 200 rublių už nužudytąjį. Jūs parodėte, kad S.Krotovas atsisakė Č.Mlyniko pasiūlymo ir po to santykiai tarp S.Krotovo ir Č.Mlyniko pablogėjo. Ar patvirtinate šiuos ir kitus jūsų 1991 metų spalio 1 dieną apklausos protokole užrašytus parodymus?“ - Latvijos gyventojo klausia teismas.

Prokuroras Saulius Verseckas yra sakęs, kad buvę omonininkai kituose teismo procesuose yra liudiję apie OMON struktūrą ir šioje struktūroje sukurtų „Delta“ grupių paskirtį, veiklos pobūdį ir pan.

Kitam liudytojui G.Buniatovui teismas parengė taip pat apie 40 klausimų, susijusių su OMON veikla. Latvijos gyventojo prašoma liudyti, ar jam žinoma apie 1991 metų liepos 31 dieną įvykdytą Lietuvos pareigūnų nužudymą Medininkuose, kas jį organizavo ir įvykdė, ar tarnaudamas Rygos OMON buvo gavęs nurodymą užpuldinėti, žaloti ir žudyti Lietuvos ir Latvijos civilius gyventojus, valstybės valdžios institucijų tarnautojus bei pareigūnus.

„Ar jums kas nors žinoma apie TSRS politiką 1991 metais sistemingai ir nuolatos užpuldinėti, žaloti ir žudyti plačiu mastu Lietuvos ir Latvijos civilius gyventojus, valstybės valdžios institucijų tarnautojus bei pareigūnus? Ar Jums žinomi faktai, ar kokiam nors Rygos OMON milicininkui buvo duotas įsakymas ar nurodymas ką nors konkrečiai nužudyti, ar buvo už tai žadamas ir mokamas atlygis?“ - teiraujasi Lietuvos teismas.

Trečiąjį liudytoją - taip pat buvusį omonininką Aleksandrą Kuzminą - teismas tikisi surasti Rusijoje. 1991 ir 1992 metais šis asmuo buvo apklaustas Latvijos generalinėje prokuratūroje. Medininkų bylą nagrinėjant Vilniaus apygardos teisme liudytojas buvo kviečiamas atvykti į 2010 metų gegužės 5 dienos posėdį, tačiau jame nepasirodė. Paaiškėjo, kad A.Kuzminas Latvijoje nebegyvena.

Dabar teismas nutarė kreiptis į Lietuvos teisingumo ministeriją su prašymu bendradarbiauti, kad Rusijos kompetentinga institucija nustatytų liudytojo A.Kuzmino gyvenamąją vietą ir jį apklaustų.

Kad A.Kuzminas gyvena Rusijoje, per teismo posėdį pranešė teisiamasis Konstantinas Michailovas.

Lietuvos teismas šiam liudytojui suformulavo per 30 klausimų. A.Kuzmino prašoma atsakyti į klausimus apie Rygos OMON, jos narių atvykimo į Lietuvą 1991 metų liepą tikslus, turėtus ginklus, ar jam kas nors žinoma apie K.Michailovo dalyvavimą nužudant Medininkų muitinės posto darbuotojus.

K.Michailovą 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu. Lukiškių tardymo izoliatoriuje jis laikomas nuo 2008-ųjų sausio. Vilniaus apygardos teismas K.Michailovą pripažino kaltu ir 2011 metais nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį skundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K.Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris kategoriškai neigia savo kaltę. Lietuvos apeliacinis teismas šią bylą nagrinėja jau beveik pustrečių metų.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)