Penktadienį Maskvos srities teismas baigė nagrinėti baudžiamąją brolio ir sesers Magmadovų bylą, praneša Rusijos laikraštis „Komersant“.

Apti Magmadovui prokuroras pasiūlė skirti devynerių metų laisvės atėmimo bausmę, jo seseriai Aišat – penkerių.

Kaltinamųjų advokatai ragino Magmadovus išteisinti ir grasino kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, jeigu į jų argumentus nebus atsižvelgta.

Gynėjų teigimu, byloje nėra nė vieno įrodymo, kad Magmadovai kvietė E. Kusaitę atvykti į Rusiją, jog ši įvykdytų teroro aktą.

Čečėnų tautybės Rusijos piliečius saugumo tarnybos sulaikė pernai sausį. Jie kaltinami neteisėtos ginkluotos organizacijos kūrimu ir terorizmu.

Rusijos pareigūnų duomenimis, 2009 metais Apti Magmadovas įstojo į čečėnų kovotojų būrį. Jam esą buvo pavesta užduotis užverbuoti moterų, galinčių atliktų teroro aktus. Su E. Kusaite vyras susipažino internetu ir įkalbinėjo ją tapti mirtininke-savižude.

„Komersanto“ teigimu, Magmadovų byloje kaip įslaptintas liudytojas parodymus davė Lietuvos specialiųjų tarnybų pareigūnas, kuris prisistatęs čečėnu įgijo E. Kusaitės pasitikėjimą ir išprovokavo ją atviram pokalbiui. Per šį pokalbį mergina esą papasakojo apie savo ryšius su čečėnų kovotojais ir tvirtino, kad jos naujieji pažįstami pasirengę mokėti 20 tūkst. rublių (apie 1700 litų) už vieną užverbuotą mirtininkę.

Tuo metu teisme liudijusi klaipėdietė neigė, kad buvo verbuojama teroro aktui atlikti. Ji teigia į Maskvą norėjusi vykti tiesiog aplankyti savo draugų Magmadovų. Savo kaltę teisme neigė ir Magmadovai.

Dėl terorizmo E. Kusaitė teisiama Lietuvoje. Ji buvo sulaikyta 2009 metų spalį. Mergina kaltinama kūrusi organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti bei rengusis susisprogdinti Čečėnijoje strateginės reikšmės objekte.

E. Kusaitė savo ruožtu tvirtina, kad į terorizmą ją bandė įtraukti Valstybės saugumo departamento agentai.