„Infolex“ sudarė Lietuvos teisininkų dešimtuką, į sąrašą įtraukdamas tuos asmenis, kurie šiemet sėkmingai kilo karjeros laiptais ar už profesionalumą buvo kitaip įvertinti. (Sąrašas yra pateikiamas pagal pavardę abėcėlės tvarka.) Visų paprašėme atsakyti į klausimą, kokie jiems buvo 2010-ieji. Nuoširdžiai dėkojame už atsakymus bei linkime ne mažiau įdomių ir sėkmingų ateinančių metų.

1. Tomas Davulis, Lietuvos teisininkų asociacijos pirmininkas: „2010 metais man teko garbė perimti vadovavimą savo įkūrimo 90 metų jubiliejų ką tik atšventusiai Lietuvos teisininkų draugijai. Ši sukaktis leido prisiminti Lietuvos valstybę kūrusius didžiuosius teisininkus, tačiau ir istoriniame kontekste apmąstyti mūsų profesijos paskirtį ir reikšmę. 2010 metai dar kartą parodė, kad teisinė valstybė prasideda ne nuo įstatymo ar institucijos, o nuo žmogaus, jo teisinės sąmonės ir bendro sugyvenimo suvokimo. Išlikdami savo amato profesionalais, kaip tik šioje srityje teisininkai gali ir turi padaryti daugiau. Tikiu, kad šis „atradimas“ taps svarbiu veiksniu kuriant pagal teisinės valstybės principus gyvenančią laisvą ir demokratišką Lietuvą. Šiltų švenčių, stiprybės ir sveikatos Naujaisias metais“.

2. Egidijus Jarašiūnas, nuo rudens pradėjęs eiti Europos Sąjungos Teisingumo Teismo teisėjo pareigas.

3. Gintaras Kryževičius, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovas, nuo lapkričio mėn. - Teisėjų tarybos pirmininkas: „2010-ieji metai Lietuvos teismams buvo kupini iššūkių. Tai atsakomybės, pastangų ir pokyčių metai. Parodytą kolegų pasitikėjimą Teisėjų taryboje vertinu ne kaip privilegiją, o kaip didžiulę atsakomybę. Labai linkiu, kad ateinantieji 2011-ieji taptų gerų rezultatų metai visiems. Kad pagaliau imtume pasitikėti vieni kitais, dirbtume bendram labui. Būtume atviri, sąžiningi ir teisingi“.

4. Aušra Mudėnaitė, advokatų kontoros "Raidla, Lejins & Norcous" partnerė, advokatė, 2010 m. įtraukta į žinyną "Expert Guides" kaip viena iš verslo teisės lyderių moterų: "Nors pokriziniai 2010-ieji buvo nelengvi, metų pabaigoje galiu drąsiai sakyti, kad įdėtos pastangos pasiteisino. Visų pirma, dėl rinkos pokyčių kito verslo poreikiai, o tai savo ruožtu reikalavo lankstumo, gebėjimo adaptuotis, kūrybiškumo. Antra, teisės paslaugų sektoriuje konkurencija nuolat augo, tad siekiant klientams sukurti pridėtinę vertę išlaikant aukštą kokybės kartelę, teko daug ir sunkiai dirbti.

„Raidla Lejins & Norcous” advokatų kontoros rezultatai rodo, kad ėjome teisingu keliu. Po krizės sukelto štilio buvome vieni iš pirmųjų, pas kuriuos „sugrįžo“ sandoriniai darbai. Mūsų kontora buvo teisinis patarėjas viename pirmųjų stambių nekilnojamojo turto sandorių po beveik dvejų metų stagnacijos, konsultavome įgyvendinant pirmąjį viešą akcijų siūlymą Baltijos valstybėse, stambius įmonių įsigijimus ir susiliejimus. Tarptautiniai žinynai įvertino mūsų kontoros indėlį dirbant su didžiausių šalies įmonių paskolų restruktūrizavimo projektais, buvome ne kartą įvertinti kaip geriausi nekilnojamojo turto ir statybų teisės, įsigijimų ir susiliejimų sandorių teisės srityse.

Be to, nestovėjome vietoje, reaguodami į naujus klientų poreikius ieškojome nišų ir naujų specializacijos sričių. Kontoros teisinę kompetenciją stiprinome pritraukę stiprius energetikos teisės, viešųjų pirkimų teisės ekspertus, kurie ėmėsi vadovauti naujai sukurtiems energetikos teisės ir viešųjų pirkimų teisės pogrupiams. Panašų augimą planuojame ir 2011-aisiais, kai, tikėtina, rinka bus dar gyvesnė ir reiklesnė".

5. Algis Norkūnas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas, Teisėjų etikos ir drausmės komisijos pirmininkas: „Natūralu, kad visuomenė šiandien kelia vis didesnius reikalavimus teisėjo etikai ir profesionalumui. Juk kuo geresnis teisėjas, tuo geriau užtikrinama teisė į teismą ir tai leidžia mums jaustis saugiau. Naujos pareigos Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje įprasmina mūsų pastangas siekti kokybiško teisingumo vykdymo, visuomenės ir teismų dialogo bei žinoma teisinės kultūros, kurios šiandien ypatingai pasigendu“.

6. Ričardas Piličiauskas, Lietuvos Vyriausiojo Administracinio Teismo pirmininkas: „Besibaigiančius 2010 metus vertinu itin teigiamai. Pasitelkdami visas įmanomas vadybines galimybes, siekėme pagrindinio tikslo – užtikrinti kuo aukštesnius žmogaus teisių apsaugos standartus. Net ir esant lėšų trūkumui bei padidėjusiam darbo krūviui, stengėmės užtikrinti kuo greitesnį bei teisingesnį teisminį procesą. Drįstu manyti, jog mums pavyko. Tikiu, jog 2011-aisiais metais, teismui švenčiant 10 metų jubiliejų, dalis šių pastangų, virtusių įstatymų pakeitimais, duos dar geresnių rezultatų. Man pačiam 2010-ieji buvo ir ypatingai įdomūs, kadangi suteikė naujos darbinės patirties, galimybę dirbti su labai profesionalia teismo komanda – būti jos vadovu ir jos nariu“.

7. Virgilijus Valančius, Lietuvos Vyriausiojo Administracinio Teismo teisėjas, šiemet trečiąkart išrinktas Tarptautinės teisėjų asociacijos vicepirmininku: „2010 metus vertinu teigiamai. Veikdami už Lietuvos ribų turime prisidėti, kalbėkime atvirai, reklamuodami savo gražaus ir turtingo krašto istoriją, kalbą, kultūrą. Globaliame kontekste esame nedidelė valstybė, taigi turime dėti nemažai pastangų, kad būtume matomi, girdimi. Dalyvavimas tarptautinių organizacijų vadovaujamose struktūrose neabejotinai plečia akiratį, suteikia žinių, patyrimo. Man asmeniškai tai – galimybė realizuoti idėjas, tobulėti, priešintis sustabarėjimui“.

8. Darius Valys, birželio mėn. paskirtas Lietuvos Respublikos generaliniu prokuroru: "Metai buvo ne iš lengvųjų, tačiau džiaugiuosi, kad per trumpą laiko tarpą teko padaryti nemažai svarbių darbų. Pasitikėjimas prokuratūra kuriamas kiekvieno prokuratūroje dirbančio pareigūno kasdieniu darbu, reikalaujančiu profesionalumo, atsakomybės ir ryžto. Tik gerindami savo darbo kokybę atkursime pasitikėjimą teisėsauga".

9. Edita Žiobienė, vaiko teisių apsaugos kontrolierė: „Visada dirbau žmogaus teisių srityje, tačiau šiais metais, tapus vaiko teisių apsaugos kontroliere, teko dar didesnė atsakomybė. Beveik kasdien jau dabar praktikoje tenka susidurti su sisteminėmis institucinėmis problemomis, kurias išspręsti gana sudėtinga. Iš kitos pusės, šie metai man buvo tikrai įdomūs tuo, kad per labai trumpą laiką išmokau savo žinių bagažą naudoti, kad padėčiau išspręsti konkrečias problemas. Labai tikiuosi, kad sekančiais metais mano teorinių žinių ir praktinio įdirbio derinimas padės man jaustis stipriai ir objektyviai, nes šios savybės būtinos dirbant vaiko teisių apsaugos kontrolierės pareigose“.

10. Egidijus Žironas, Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas: „2010-ieji metai man asmeniškai nebuvo lengvi: teko apsispręsti kandidatuoti į teismo pirmininko postą, ne tik ekonominės, bet ir pasitikėjimo teismais krizės sąlygomis pradėti dirbti atsakingą administracinį darbą, tuo pačiu atliekant ir teisėjo funkcijas, įsijungti į teisėjų savivaldos veiklą. Kaip sakė vienas klasikas, „ir tebus žuvusi mums ta diena, kurią nė karto nebuvo šokta!“ Tikiuosi, kad ateinantys metai bus ne mažiau įdomūs, nors akivaizdu, kad sunkumų neišvengsime.

Švenčių proga linkiu visiems kolegoms teismų sistemoje, kitiems teisininkams ir visiems Lietuvos žmonėms pasitikėjimo, ryžto, idėjų, stiprybės ir sėkmės prisitaikant prie besikeičiančių sąlygų“.