„Nagrinėdamas bylą teisėjas turi suvokti, kad jis pats yra teisiamas“, – Europos teismų tarybų tinklo (ETTT) Generalinėje Asamblėjoje Philo citata kalbą pradėjo Lietuvos atstovė, Teisėjų tarybos narė Diana Labokaitė.

Pasak jos, teisme visuomet viena šalis pralaimi, o po teisėjo sprendimo prasideda jo paties teisimas – sprendimo vertinimas visuomenėje ir žiniasklaidoje.

„Teisėjai visuomet yra atidžiai stebimi visuomenės, todėl mes stengiamės atitikti visuomenės lūkesčius, kiek tik galime, – sakė D. Labokaitė.

Diana Labokaitė
– Džiugu, kad Europos teismų tarybų tinklas padeda gerinti teisėjų ir teismų įvaizdį, stiprina teismų nepriklausomumą ir skatina keitimąsi gerąja praktika. Nuo 2004 metų nuveikėme be galo daug, kaupdami skirtingų valstybių patirtį, išskirdami pagrindines taisykles ir principus, kaip teisėjai turi dirbti ir kokia turi būti teismų veiklos kokybė“.

Sofijoje (Bulgarija) vykstančioje Generalinėje Asamblėjoje Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius, pristatydamas Lietuvos ir Ispanų teisėjų tarybų atliktą tyrimą, apie ETTT priimtų sprendimų įgyvendinimą praktikoje, pažymėjo, kad teismai, siekdami didinti teismų sistemų nepriklausomumą, turi aktyviau naudotis tinklo sukurtais įrankiais.

Gintaras Kryževičius
„Nuo pačių teismų aktyvumo ir iniciatyvos priklauso, kaip sugebėsime užtikrinti teisingumo vykdymo efektyvumą, skaidrumą ir nepriklausomumą, – kalbėjo G. Kryževičius. – ETTT tinklas šiems tikslams pasiekti yra sukūręs puikias priemones, kuriomis reikia naudotis“.
 
Generalinės Asamblėjos dalyviams aktyviai diskutuojant teismų nepriklausomumo ir atskaitingumo tema, Lietuvos delegacijai atstovaujantis Teisėjų tarybos narys Vigintas Višinskis akcentavo, kad Lietuvoje ypač aktuali nevienodo teisėjų darbo krūvio problema, kurią Teisėjų taryba siūlo spręsti daugumoje Europos valstybių jau taikomų priemonių pagrindu – jungiant teismus į didesnius ir taip užtikrinant teismų sistemos veiklos efektyvumo didinimą.
 
Vigintas Višinskis
„Mes nejaučiame pakankamo kitų valdžių supratimo, kai imame kalbėti apie neproporcingą darbo užmokesčio mažinimą krizės akivaizdoje, – sakė V. Višinskis. – Ši problema tarptautiniu mastu pripažįstama kaip viena iš akivaizdžių teisėjų ir teismų nepriklausomumo pažeidimo įrodymų. Su šia problema tiesiogiai siejame ir nepagrįstą skirtumą ir disproporciją tarp apylinkių ir kitų teismų teisėjų atlyginimų“.
 
Renginio metu taip pat pristatoma ETTT 2012–2013 m. veiklos ataskaita, 2013–2013 m. ETTT darbo grupių veikla, pasiekti rezultatai. Taip pat bus patvirtinti ETTT svarbūs dokumentai: ETTT strateginis 2013–2014 m. veiklos planas, biudžetas, nustatomas narystės mokestis 2014 metams. Kaip ir kiekvienais metais, bus priimta Sofijos deklaracija, pranešė Nacionalinė teismų administracija.