Konstitucija saugo Lietuvos valstybę ir kiekvieno iš mūsų laisvę. Ji primena apie pareigą gerbti žmogų ir jo teises, ginti savo šalį. Konstitucijos egzamino dalyviai savo pavyzdžiu rodo, kad pagarba valstybei prasideda nuo pagarbos jos įstatymams. Todėl kviečiu visus prisijungti prie šios prasmingos tradicijos“, - Teisingumo ministerijos pranešime spaudai cituojama prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pernai Konstitucijos egzaminą visoje Lietuvoje laikė daugiau negu 30 tūkst. žmonių. Šiemet Teisingumo ministerija tikisi sulaukti panašaus skaičiaus pilietiškų ir Konstitucijos žinias pasitikrinti norinčių Lietuvos gyventojų.

„Konstituciją išmanyti turi kiekvienas Lietuvos pilietis, nes ji – mūsų Nepriklausomybės pagrindas. Suvokdami, ant kokių pamatų stovi mūsų visų valstybė ir kokias svarbiausias teises visi turime, būsime geriau pasiruošę atlaikyti netikėtus iššūkius ir toliau stiprinti Lietuvą“, – pranešime tvirtina teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Egzaminas vyks dviem etapais visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, Lietuvos Respublikos Seime, mokyklose ir įkalinimo įstaigose. Pirmasis etapas tradiciškai vyks ir egzamino partnerio DELFI portale.

Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančiųjų pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių.Moksleiviai dar bus suskirstyti į keturias amžiaus grupes: 1–4 klasių, 5–7 klasių, 8–10 klasių ir 11–12 klasių.

Visi šiemet norintieji laikyti egzaminą iki rugsėjo 24 d. kviečiami registruotis DELFI portale, tačiau egzaminą laikyti savivaldybėse bei LR Seime bus leidžiama ir iš anksto neužsiregistravusiems asmenims.

Geriausiai egzamine pasirodžiusius piliečius spalio 26 d. Lietuvos Respublikos Prezidentūroje vyksiančiuose apdovanojimuose sveikins Prezidentė D. Grybauskaitė ir teisingumo ministras J. Bernatonis. Visų laimėtojų lauks projekto organizatorių ir partnerių prizai.

Projektą organizuoti padeda Vilniaus universitetas ir Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: naujienų portalas DELFI ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Informacija apie egzamino organizavimo tvarką ir dalyvių registracija čia.