Šių metų spalį Lietuva mini Konstitucijos 25-ąsias metines, todėl egzaminas aprėps ir istorinę Konstitucijos raidą.

Gyventojai turės galimybę pasitikrinti žinias apie savo valstybės sąrangą, jos valdymą, piliečių teises ir pareigas, taip pat prisiminti ankstesnes Lietuvos Konstitucijas, padėjusias pagrindą dabarties nepriklausomai valstybei, teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

Tarpukariu buvo priimtos trys nuolatinės (1922 m., 1928 m. ir 1938 m.) ir trys laikinosios (1918 m., 1919 m. ir 1920 m.) Konstitucijos – šiandienio pagrindinio valstybės įstatymo pirmtakės.

„Konstitucija nėra tik sausas įstatymo žodis – tai ir teisės dvasia, kuria remiamės visose gyvenimo sferose. Konstitucijos išmanymas gali keisti mūsų gyvenimą – padėti ginti savo pažeistas teises bei teisėtus interesus, siekti visuomenės gerovės, ginti demokratines vertybes. Kiekvienas pilietis, ieškantis atsakymų apie mūsų visuomenę ir teisę, juos gali surasti Konstitucijoje, todėl įsigilinti į jos principų ir normų prasmę reikalinga kiekvienam“, – kviesdama dalyvauti šventiniame egzamine sakė teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Egzamino užduotis visiems Lietuvos gyventojams ir teisės specialistams ar teisę studijuojantiems asmenims šį kartą rengė Vytauto Didžiojo universiteto teisės ekspertai, laimėję Teisingumo ministerijos organizuotą atranką.

Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančio pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis atskirose grupėse: mokiniai, nuteistieji, aklieji, teisinį išsilavinimą turintys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys.

Spalio 25 dieną 32 geriausieji Konstitucijos žinovai bus pagerbti Prezidentūroje vyksiančioje ceremonijoje. Laimėtojams skirta daug prizų: planšetinių kompiuterių, elektroninių skaityklių, kt.
Konstitucijos egzaminas rengiamas vienuoliktus metus.