"Seimas yra išsakęs savo poziciją, net priėmęs Seimo nutarimą ir aš, kaip Seimo Pirmininkė, tikrai nematau, kad būtų pasikeitusi situacija. Šiandien išklausiusi profsąjungas matau, kad yra išlikusios tos pačios problemos. Mes tarsimės su Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Juliumi Sabatausku. Matome, kad jau pačiame įstatyme reikia daryti kai kuriuos pakeitimus ir tiesiog konkrečiau reglamentuoti patį Prokuratūros įstatymą, kad mažiau būtų interpretacijų", - trečiadienį po susitikimo su prokurorų profesinės sąjungos vadovais žurnalistams sakė L. Graužinienė.

Parlamento vadovė sako, kad siūlys sistemiškai peržiūrėti visą įstatymą. "Yra ten įvairių problemų dėl rotacijos, dėl įvertinimo kriterijų ir dėl pačios prokuratūros veiklos tobulintinų dalykų tikrai yra. Mes tarsimės su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu, kuris yra atsakingas už prokuratūros parlamentinę kontrolę",- sakė ji.

L. Graužinienė pastebėjo, kad Seimas, svarstydamas 2012 metų ataskaitą jau buvo išsakęs daugybę priekaištų dėl prokuratūros darbo ir pirmiausia dėl organizacinės veiklos prokuratūroje.

"Laukiame Seime pateikiamos naujos ataskaitos ir šiandien susitinkant su profsąjungomis man tikrai yra nemalonu girdėti, kada svarstant prokuratūros ataskaitą prokurorų profsąjungų išsakytos pastabos tiesiog buvo negirdimos ir nenorima įsiklausyti. Tai dar kartą noriu pabrėžti, kad profsąjungos atlieka didžiulį darbą gerinant kiekvienos srities darbuotojų darbo sąlygas. Išklausyti žmonių lūkesčius yra privaloma, nėra blogiau, kada vadovai galvoja, kad jie patys yra geriausi ir tik patys supranta, kaip reikia elgtis. Bet profsąjungos tam ir yra, kad būtų išgirstos visų dirbančių įvairiose srityse žmonių nuomonės",- sakė L. Graužinienė.

Pasak Prokurorų profesinės sąjungos pirmininko Stasio Kasiulio, su Seimo vadove sutarta, kad bus inicijuojama prie Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto darbo grupė, kuri tobulintų Prokuratūros įstatymą.

"Prokuratūros įstatyme yra ne vienas ir ne du straipsniai, kurie yra keistini, pradedant ką metiniame pranešime kalbėjo Prezidentė, - tai personalo formavimas, tie straipsniai turėtų būti keičiami, kad tikrai žmonės būtų atrenkami į aukštesnes pareigas su tinkamomis kompetencijomis", - sakė jis.

S. Kasiulis nenorėjo atsakyti į klausimą, ar generalinis prokuroras D. Valys turėtų trauktis.

"Ne mums tas klausimas turėtų būti adresuojamas, mes negalime atsakyti, bet politikų požiūris jau keičiasi, keičiasi ir šalies vadovės požiūris, tai manytina, kad tas klausimas yra svarstomas", - teigė S. Kasiulis.

Prokurorų profsąjungos vadovai mano, kad prokuratūros reforma nepasiteisino. "Mes nuo pat vadinamosios prokuratūros reformos pradžios visą laiką išsakėme konstruktyvią kritiką, abejojome tam tikrais dalykais. Dabar lyg tai atsiranda tas supratimas, kad reforma nepasiteisino. Kaip galėtų pasiteisinti reforma, kuri vyksta vienoje institucijoje ir kuri įvykdoma per, sakykime, du mėnesius, kai mes turime europinius pavyzdžius, Danijos ir kitų valstybių, kur sisteminės reformos vykdomos 10 metų", - sakė Prokurorų profsąjungos pirmininko pavaduotojas Julius Rėksnys.

Jo nuomone, didžiausia reformos klaida yra tai, kad nebuvo sisteminio požiūrio.

"Kas pasikeičia nuo to, kad panaikinamos apylinkių prokuratūros, kurios atlieka daugiausiai darbo ir kurios atlieka juodžiausią darbą, turi didžiausią krūvį, jos inkorporuojamos į apygardos prokuratūrų sudėtį ir pavadinimas pasikeičia. Vietoj Mažeikių pasidaro Telšių, o vietoj Šalčininkų pasidaro Vilniaus apylinkės 6-asis skyrius. Kame čia reforma?", - svarstė J. Rėksnys.

2013 metų spalio 2 d. Seimas nepritarė prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitai, primena ELTA.

Seimas nepritarė generalinio prokuroro D. Valio pateiktai ataskaitai, "atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvos Respublikos prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitoje pateikti duomenys ir vertinimai yra deklaratyvūs ir neatspindi realios padėties prokuratūros institucijai atliekant valstybės pavestas funkcijas".