Kad adata būtų pašalinta, uostamiesčio ligoninėje medikai atliko plonosios žarnos ir apendicito operacijas – paciento gydymas tęsėsi net apie šešias savaites.

Tokios aplinkybės paaiškėjo teismui išnagrinėjus paciento iškeltą bylą odontologijos klinikai ir draudimo kompanijai, kurioje medikai buvo apdraudę savo pacientus.

Už tai, kad odontologijos klinikoje klaipėdiečiui buvo netinkamai suteiktos sveikatos priežiūros paslaugos, Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija nurodė išmokėti 2 tūkst. eurų neturtinei ir 1 268 Eur turtinei žalai atlyginti.

Tačiau su šia suma nesutikęs pacientas teismo prašė kompensaciją padidinti – Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad odontologijos klinika ir draudimo kompanija solidariai privalės sumokėti 5,5 tūkst. Eur neturtinės ir 1 314 Eur turtinės žalos atlyginimą.

Teisėjų kolegijos paskelbtas sprendimas įsiteisėjo nuo paskelbimo, todėl privalo būti vykdomas.

„Dėl klinikos darbuotojų netinkamų sveikatos paslaugų suteikimo ieškovas patyrė dvasinių išgyvenimų, skausmų ir operaciją, kurios metu atlikta narkozė, be to, gydymo metu atliktos 9 rentgenogramos, po operacijos yra likęs randas, šešias savaites ieškovas buvo nedarbingas ir negalėjo visavertiškai gyventi“, – pažymėjo teismas.

Bylą išnagrinėję teisėjai net nusistebėjo odontologijos klinikos atstovų išreikšta pozicija – jie teigė, kad esą svetimkūnio pašalinimas iš paciento organizmo ir gydymas užtruko gana trumpą laiką.

„Šešios nedarbingumo savaitės yra gan ilgas laiko tarpas, be to, neabejotina, kad tai turėjo įtakos tiek įprastinei ieškovo veiklai, tiek ir asmeniniam (socialiniam) ieškovo gyvenimui“, – teismas pažymėjo, kad po operacijos atlikimo pooperacinė žaizda pūliavo bei kraujavo.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad odontologijos klinikoje dar 2015 m. kovo 23 d. pacientui buvo teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos ir procedūros metu gydytoja odontologė į burnos ertmę įmetė dantų kanalams valyti naudojamą edontologinę adatą.

Ji iš paciento pilvo buvo pašalinta tik balandžio 1 d. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, o gydymas tęsėsi dar daugiau kaip mėnesį – žaizdas teko kiekvieną dieną perrišinėti.

Bylą teisme iškėlęs klaipėdietis aiškino, kad dėl netinkamų sveikatos priežiūros paslaugų ilgą laiką kentėjo skausmą, jam buvo atlikta plonosios žarnos operacija, taip pat buvo pašalintas apendicitas.

„Organizme paliktas medicininis įranis buvo su itin smailia viršūne ir itin mažo skersmens, todėl jam judant žarnynu išankstinė operacija buvo negalima ir teko daugiau kaip 10 dienų kęsti didelius skausmus ir baimę“, – nurodė vyras.

Tuo metu odontologijos klinikos ir draudimo bendrovė teisme nesutiko, kad pacientui būtų priteista beveik 7 tūkst. Eur turtinė ir neturtinė žala. Klinikos atstovai tikino, kad kūne rasta endodontinė adata sėkmingai buvo pašalinta ir nėra jokių įrodymų, jog po operacijos pacientui galėtų atsirasti kokių nors padarinių.

„Nors svetimkūnis organizme sukelia neigiamas emocijas, tačiau ligoninės gydymo stacionaro ligos istorijoje nėra įrašo, kuriuo vadovaujantis būtų galima teigti, kad pacientas visą šį laikotarpį kentė skausmus ir jam buvo sukeltos fizinės kančios“, – teismui rašė odontologijos klinikos atstovai.

Tiesa, klinika pripažino, kad dėl gydytojos kaltės paciento pilve atsidūrė adata, ir jam sutiko atlyginti gerokai mažesnę neturtinę žalą – 1,5 tūkst. Eur. Tačiau, kaip pažymėjo teismas, vykstant teisminiams ginčams net ši suma klinikos pacientui gera valia nebuvo sumokėta. Jos nesumokėjo ir draudikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)