Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisines paslaugas teikiančios bendrovės „Principo reikalas“ direktorius Irmantas Lengvinas.

Atkreiptinas dėmesys, kad asmenų gyvenančių santuokoje turtas yra skirstomas į bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę (CK 3.88 str.) t. y. santuokos metu įgytas turtas laikomas priklausančiu abiem sutuoktiniams lygiomis dalimis ir asmeninę nuosavybę (CK 3.89 str.) t. y. įgytas iki santuokos, paveldėtas ir kt. turtas.

Turtas yra paveldimas dviem būdais pagal įstatymą arba testamentą.

Tuo atveju jeigu įvardintoje situacijoje nėra sudarytas testamentas paveldėjimas vyktų pagal Lietuvos Respublikos Civilinio kodekso 5.11 str. ir 5.13 str. nuostatas tokia tvarka: turto palikėją pergyvenusi sutuoktinė paveldėtų ¼ dalį palikimo, o ¾ dalį palikimo paveldėtų abu turto palikėjo vaikai lygiomis dalimis. Turto palikėjo mirties momentu nesant sutuoktinio (jam nepergyvenus turto palikėjo ar iki turto palikėjo mirties nutraukus santuoką) visą turtą lygiomis dalimis paveldėtų jo vaikai.

Kiekvienas fizinis asmuo gali testamentu palikti visą savo turtą arba jo dalį vienam ar keliems asmenims, kurie yra arba nėra įpėdiniai pagal įstatymą, taip pat valstybei, savivaldybėms, juridiniams asmenims, juridiniams asmenims, kurie turės būti įsteigti vykdant testamentą, taip pat dar nepradėtiems, negimusiems fiziniams asmenims.

Irmantas Lengvinas
Taip pat, testamentą sudarantis asmuo gali testamentu atimti paveldėjimo teisę iš vieno, kelių ar visų įpėdinių. Jeigu testamentą sudarantis asmuo nenurodė, kokią turto dalį palieka kiekvienam iš įpėdinių pagal testamentą, turtas tarp jų dalijamas lygiomis dalimis (CK 5.19 str.).

Tuo atveju jeigu įvardintoje situacijoje turto palikėjas iki mirties būtų sudaręs testamentą, turto paveldėjimas vyktų pagal sudaryto testamento sąlygas, tačiau nepažeidžiant CK 5.20 str. nuostatų kurios nustato, jog turto palikėjo vaikai ar įvaikiai, sutuoktinis, tėvai ar įtėviai, kuriems turto palikėjo mirties dieną reikalingas išlaikymas, paveldi, nepaisant testamento turinio, pusę tos dalies, kuri kiekvienam iš jų tektų paveldint pagal įstatymą, jeigu testamentu neskirta daugiau. Nustatant privalomosios dalies dydį, atsižvelgiama į paveldimo turto vertę, įskaitant įprastinio namų apstatymo ir apyvokos reikmenų vertę.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.