Kad ir kaip bandė tėvas tai aiškinti pasieniečiams, jie į tai visai nekreipė dėmesio. Surašė popierius ir išsivežė nelegalus, o tėvą paleido. Apie procesą – kas ir kaip vyksta toliau, tėvas nieko nežinojo, tačiau po kelių savaičių jį atleido iš darbo. Norėčiau sužinoti, kaip jam elgtis toliau, kur kreiptis, nes, jei gerai suprantu, kadangi niekam neįdomūs vairuotojo parodymai, tai ir baudą jie pateiks tokią, kokia jiems atrodo tinkama, o jos Anglijoje yra tikrai nemažos.

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako tarptautinės teisinių paslaugų kompanijos „TEISĖS TARNAI“ teisininkė Rita Mikutytė.

Atsakant į klausimą, kur kreiptis tokiu atveju ir ką daryti toliau susiklosčiusioje situacijoje pirmiausia pasakytina, kad vairuotojui, kurio vairuojamo sunkvežimio šaldytuve buvo rasti nelegaliai į Angliją keliaujantys pakistaniečiai, pirmiausia turėtų reikalauti informacijos iš savo darbdavio.

Atsižvelgiant į situacijos aprašymą tikėtina, kad darbdavys gavo informacijos dėl įvykusio incidento ne tik iš vairuotojo, tačiau ir iš Didžiosios Britanijos pasienio agentūros (pažymėtina, kad Vairuotojui atleisti (šiurkščiai) pažeidus darbo drausmę reikia svarių įrodymų).

Darbdaviui neturint reikiamos informacijos ar turint nepakankamai išsamią informaciją apie vykstantį baudos skyrimo procesą, rekomenduotina kreiptis raštu į tą konkrečiąinstituciją, kuri būtent sprendžia dėl baudos Vairuotojui skyrimo (daugiau informacijos -http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ - Didžiosios Britanijos pasienio agentūra).

Bet kuriuo atveju, jei vyksta baudos skyrimo procesas, esant vairuotojo prašymui, turi būti suteikta informaciją apie vykstantį procesą.

Be to, baudos skyrimas gali užtrukti ne vieną mėnesį, tačiau gavus pranešimą dėl baudos apmokėjimo, esant tam tikriems pagrindams jį galima ginčyti.

Taip pat „Teisės tarnai" teisininkė Rita Mikutytė atkreipia dėmesį į tai, kad šioje situacijoje galėjo būti pažeista vairuotojo atleidimo iš darbo tvarka.

Atleisdamas darbuotoją už darbo drausmės pažeidimą, darbdavys turi laikytis specialių drausminių nuobaudų skyrimo taisyklių. Tokių taisyklių nesilaikymas leidžia ginčyti darbuotojo atleidimą.

Aukščiau esantis teisininko komentaras laikytinas bendrojo pobūdžio konsultacija. Dėl visapusiško ir tikslaus atsakymo bei konkretesnės teisinės konsultacijos interesantus kviečiame kreiptis į „TEISĖS TARNAI“ teisininkus el. paštu info@teisestarnai.lt arba tel. +370 602 23141.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.