Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Notarai tvirtina veiksnių fizinių asmenų oficialiuosius testamentus, sudarytus pagal Civilinio kodekso reikalavimus. Testamentai gali būti tvirtinami dalyvaujant asmenims, kuriems paliekamas turtas, jeigu šių asmenų dalyvavimo prašo testatorius.

Taip pat notaras priima saugoti oficialiesiems testamentams prilyginamus testamentus ir asmeninius testamentus. Šie testamentai yra saugojami seife.

Už testamento patvirtinimą notaras turi teisę imti nuo 5,79 iki 28,96 EUR atlygį. Atlygis skirtingose notarų biuruose gali svyruoti, tačiau neturėtų viršyti nustatytų maksimalių ribų. Už asmeninio testamento ar oficialiajam prilygstančio testamento saugojimą imamas papildomas 8,69 EUR atlygis. Atsižvelgdamas į kliento turtinę padėtį, notaras gali iš viso ar iš dalies atleisti jį nuo atlygio mokėjimo.

Aleksandras Kovalevskis
Notariniai veiksmai gali būti atliekami pas bet kurį notarą, išskyrus turto paveldėjimo atvejus. Notarų veiklos teritoriją šiais atvejais nustato Lietuvos Respublikos teisingumo ministras. Atlikti notarinius veiksmus ne notaro biuro patalpose galima tik tada, kai suinteresuotas asmuo dėl svarbios priežasties (liga, invalidumas ar kiti atvejai) negali atvykti į notaro biurą ir iškviečia notarą į namus, medicinos pagalbos ar kitą įstaigą, kai atliekant notarinį veiksmą dalyvauja daugiau nei dešimt asmenų arba kai notarinis veiksmas atliekamas iškilmingoje aplinkoje.

Taigi patvirtinti ir priimti saugoti testamentą gali bet kuris notaras, todėl nebūtina kreiptis į notarą veikiantį teritorijoje pagal testatoriaus gyvenamąją ar turto buvimo vietą.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.