Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisinių paslaugų įmonės „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

Santuokos nutraukimo abiejų sutuoktinių bendru sutikimu sąlygos ir tvarka numatyta Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (CK) IV skyriaus II skirsnyje bei Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso (CPK) V dalies XXXV skyriuje.

Jeigu santuoka nutraukiama abiejų sutuoktinių bendru sutikimu, vieno iš sutuoktinių gyvenamosios vietos apylinkės teismui paduodamas bendras sutuoktinių prašymas nutraukti santuoką, kuriame nurodomos priežastys dėl kurių, sutuoktinių manymu, jų santuoka iširo bei CPK 539 straipsnyje numatyti turinio reikalavimai, tarp jų ir duomenys apie sutuoktinių ar vieno iš jų kreditorius ir nurodymas, kad pareiškėjas yra pranešęs jam žinomiems kreditoriams apie bylos iškėlimą, kartu su prašymu pateikiant sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių (CK 3.52 straipsnis).

CK 3.126 straipsnio 2 dalyje numatyta, kad sutuoktiniai, nutraukiantys santuoką, privalo nurodyti žinomus bendrus sutuoktinių ar vieno iš jų kreditorius ir apie bylos iškėlimą jiems pranešti, nusiųsdami jiems pareiškimo kopiją. Taigi pakanka prie prašymo dėl santuokos nutraukimo bendru sutarimu pridėti pranešimą antstoliui bei dokumentą, patvirtinantį antstolio informavimo faktą, t.y. pašto kvitą, jeigu pranešimas siunčiamas registruotu paštu, arba žymą apie gavimą, jeigu pranešimas pateikiamas tiesiogiai. Tai bus laikoma tinkamu informavimu pagal CK 3.126 straipsnio dalį.

Agnė Razgūnienė
Teismas, savo sprendimu nutraukdamas santuoką, patvirtina ir sutuoktinių pateiktą sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, kurioje sutuoktiniai turi aptarti savo nepilnamečių vaikų ir vienas kito išlaikymo, nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos ir dalyvavimo juos auklėjant klausimus bei kitas savo turtines teises ir pareigas. Sutarties turinys įtraukiamas į teismo sprendimą.

Iš esmės pasikeitus aplinkybėms (vieno buvusio sutuoktinio liga, nedarbingumas ir kt.), buvę sutuoktiniai arba vienas iš jų gali kreiptis į teismą dėl santuokos nutraukimo pasekmių sutarties sąlygų pakeitimo (CK 3. 53 straipsnis).

Taigi, siekdami šiuo pagrindu nutraukti santuoką, sutuoktiniai teismui kartu su prašymu nutraukti santuoką teikiamoje sutartyje dėl santuokos nutraukimo pasekmių privalo aptarti savo turtines teises ir pareigas, tarp jų ir duomenis apie žinomus bendrus sutuoktinių ar vieno iš jų kreditorius bei įsipareigojimų šiems kreditoriams įvykdymo tvarką po santuokos nutraukimo.

Teoriškai sutartyje dėl santuokos nutraukimo pasekmių pakanka nurodyti, kad kiekvienas sutuoktinis po santuokos nutraukimo įsipareigoja įvykdyti savo asmeninius skolinius įsipareigojimus, tačiau patartume sutartyje detalizuoti kiekvieno sutuoktinio turimus asmeninius skolinius įsipareigojimus ir jų įvykdymo tvarką.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.