Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis:

Lietuvos Respublikos gyventojų gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas reglamentuoja asmenų gyvenamosios vietos deklaravimo sąlygas ir tvarką, taip pat deklaravimo duomenų pateikimą. Šio įstatymo nuostatos numato, jog deklaravimo duomenys taisomi, keičiami ir naikinami, jeigu gyvenamosios patalpos savininkas deklaravimo įstaigai pateikia rašytinį prašymą ištaisyti, pakeisti ar panaikinti jam priklausančioje gyvenamojoje patalpoje savo gyvenamąją vietą deklaravusio asmens pateiktus neaktualius ar neteisingus deklaravimo duomenis.

Gyvenamosios vietos deklaravimo duomenų tvarkymo įstaigos funkciją atlieka seniūnijos ar kiti savivaldybės administracijos padaliniai, kuriems yra pavesta vykdyti šią funkciją.

Įgaliotas deklaravimo įstaigos valstybės tarnautojas ar darbuotojas priėmęs gyvenamosios patalpos savininko prašymą, jį užregistruoja deklaravimo įstaigoje ir, jei gali naudotis kitais valstybės registrais bei klasifikatoriais, patikrina deklaravimo duomenų teisingumą.

Aleksandras Kovalevskis
Deklaravimo įstaiga turi teisę pareikalauti, kad gyvenamosios patalpos savininkas, pateiktų deklaravimo duomenis patvirtinančius ar paneigiančius dokumentus.

Prašymą ištaisyti, pakeisti ar panaikinti deklaravimo duomenis nagrinėja ir sprendimą dėl jų taisymo, keitimo ir panaikinimo priima deklaravimo įstaiga. Sprendimas dėl deklaravimo duomenų taisymo, keitimo ir panaikinimo gali būti skundžiamas teismui.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.