Į DELFI skaitytojos klausimą atsako Teisingumo ministerijos Teisės sistemos departamento Teisės sistemos vystymo skyriaus vyriausioji specialistė Julija Levinienė.

Civilinio kodekso 3.55 straipsnio 1 dalyje nustatyti atvejai, kuomet santuoka gali būti nutraukta vieno sutuoktinio prašymu. Remiantis Civilinio kodekso 3.55 straipsnio 1 dalies 3 punktu, santuoka vieno sutuoktinio prašymu, kuris paduodamas pareiškėjo gyvenamosios vietos apylinkės teismui, gali būti nutraukta, kai vienas sutuoktinis teismo sprendimu pripažintas nežinia kur esančiu.

Taigi, pirmiausia Jums reikėtų kreiptis į apylinkės teismą dėl Jūsų sutuoktinio pripažinimo nežinia kur esančiu. Bylos dėl fizinio asmens pripažinimo nežinia kur esančiu yra teismingos to asmens gyvenamosios vietos apylinkės teismui, o jeigu fizinio asmens gyvenamoji vieta nežinoma ir jos nustatyti neįmanoma, – jo paskutinės žinomos gyvenamosios vietos apylinkės teismui (Civilinio proceso kodekso 454 straipsnio 1 dalis).

Civilinis kodeksas numato, kad fizinį asmenį teismas gali pripažinti nežinia kur esančiu, jeigu jo gyvenamojoje vietoje vienerius metus nėra duomenų, kur jis yra.

Pareiškimas teismui dėl asmens pripažinimo nežinia kur esančiu turi atitikti bendruosius reikalavimus, keliamus procesinių dokumentų turiniui ir formai (Civilinio proceso kodekso 111-113 straipsniai).

Pareiškime teismui taip pat turi būti nurodyta nesančio fizinio asmens vardas, pavardė, gimimo data, asmens kodas (jeigu jis yra žinomas), tėvų vardai ir pavardės bei motinos mergautinė pavardė (jeigu ji yra žinoma); nesančio fizinio asmens paskutinė žinoma gyvenamoji ir buvimo vieta; kuriam tikslui pareiškėjui reikia pripažinti fizinį asmenį nežinia kur esančiu; aplinkybės, patvirtinančios, kad yra nežinoma, kur esąs fizinis asmuo; duomenys iš nesančio fizinio asmens gyvenamosios ar paskutinės žinomos jo gyvenamosios vietos, darbo vietos, policijos bei kitų įstaigų, patvirtinantys žinių apie jį buvimą ar nebuvimą, taip pat duomenys, kurie asmenys gali suteikti žinių apie nesantįjį; duomenys apie nesančio fizinio asmens turtą bei išlaikytinius.

Jeigu Jūs kartu su sutuoktiniu po santuokos turite įgiję turto, teismo tame pačiame prašyme taip pat turėtumėte prašyti paskirti laikinąjį administratorių, kuris rūpintųsi turto išsaugojimu, bei nurodyti tokio prašymo motyvus. Laikinuoju administratoriumi teismas gali skirti dingusio asmens sutuoktinį ar kitą artimą giminaitį.

Teismui pripažinus Jūsų sutuoktinį nežinia kur esančiu, Jūs, remdamasi Civilinio kodekso 3.55 straipsnio 1 dalies 3 punktu, galite kreiptis į teismą dėl santuokos nutraukimo vieno sutuoktinio prašymu Civilinio proceso kodekso XXXV skyriaus (538-541 straipsniai) nustatyta tvarka.

Patartume Jums kreiptis į teisininką, kad parengtų visus procesinius dokumentus. Jeigu Jūsų turtas ir metinės pajamos neviršija Vyriausybės nustatytų lygių teisinei pagalbai gauti, galite kreiptis dėl antrinės teisinės pagalbos. Daugiau apie turto ir pajamų lygius antrinei teisinei pagalbai gauti galima sužinoti interneto svetainės www.teisinepagalba.lt skiltyje „Atstovavimas teisme“ pasirinkę nuorodą „Turto ir pajamų lygio nustatymas“.

Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.