Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatas Karolis Rugys iš advokatų kontoros Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai.

Būstas įsigyjamas pasirašant notaro tvirtinamą pirkimo-pardavimo sutartį, taip pat notaro tvirtinamą turto priėmimo-perdavimo aktą, kuris dažniausiai įtraukiamas į pirkimo-pardavimo sutartį. Pastarojo akto paskirtis yra nuosavybės teisės perėjimo momentui užfiksuoti.

Sudaromoje sutartyje galima susitarti ir paprastai taip daroma, kad jeigu iki turto perdavimo (ar atlaisvinimo) nėra sumokami mokesčiai už komunalinius patarnavimus ar pan., tai tokią prievolę privalo įvykdyti buvęs turto savininkas.

Jeigu už buvusį savininką mokesčius sumokėtų naujasis, tai pastarasis įgytų teisę visas sumokėtas sumas išsireikalauti iš buvusio savininko.

Tam, kad išvengtumėte nesusipratimų dėl mokėtinų mokesčių už komunalinius patarnavimus, energijos ir kitas teikiamas paslaugas, pirkėjui ir pardavėjui rekomenduotina pasirašyti atskirą aktą. Akte vertėtų surašyti skaitiklių numerius, rodmenis, užfiksuoti datą ir abiems pusėms pasirašyti. Notarinė forma tokiam aktui neprivaloma, jis pasirašomas laisva forma.

Advokatas Karolis Rugys
Pasirašytas aktas būtų reikalingas naujajam būsto savininkui sudarant sutartis su energijos ir kitais paslaugų teikėjais. Svarbu užsitikrinti, kad su naujuoju savininku sudaromose paslaugų teikimo sutartyse būtų įrašyta informacija, kuri užfiksuota akte.

Už paslaugas būtų mokama būtent nuo tų rodmenų, kurie užfiksuoti akte. Atsiskaitymas už buvusias paslaugas iki akte numatytos dienos ir užfiksuotų rodmenų jau būtų tiesioginis ir asmeninis buvusio savininko rūpestis.

Pateikiamas komentaras yra bendro pobūdžio ir negali būti laikomas individualia ar oficialia teisine konsultacija.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.